I Dackehallen och Lagmanshallen den här helgen är det inte bara massor av lag och massor av matcher som avlöser varandra. Det är också ett stort vimmel på läktare och i korridorer där både spelare, ledare och åskådare kan mötas.

Det blir trevligt, helt enkelt.

– Det blir en riktig happening i Mjölby med alla människor som kommer hit, säger Mjölby Södras ledare Helena Andersson.

Artikelbild

| Södracupen i gång. Mjölby AI:s lag 2 gick in i Dackehallen och spelade 1–1 mot Fornåsa i sin första matrch. Dessförinnan hade Dribbla United från Motala slagit Tranås Torpa med 1–0.

Andersson är herrledare nu, men var målvakt i damlaget många år och fick bland annat vara med och vinna den här turneringen.

– Det är goda minnen, med alla vinster. Man fick springa ut och kasta godis till publiken. Det har alltid varit mycket folk och det har varit roligt att möta lag man inte brukar möta, säger Helena.

I damturneringen har Skeninge IK i år i Södracupen sin sista helg med gänget. Sedan splittras laget.

– Vi ska ha roligt nu och bara kötta. Vi ska kunna vinna gruppen om vi gör vårt bästa, vi ska kämpa för varandra, säger lagkaptenen Lydia Vaggelyr som ska spela i Mjölby FC utomhus.

Artikelbild

| Skeninge IK:s damlag spelar sista cupen tillsammans i Mjölby. I sommar blir det inget utomhusspel, men kanske futsal igen nästa vinter.

Är damlaget borta från SIK för gott sen?

– Nej, det kan bli futsal nästa vinter, säger Vaggelyr.

Artikelbild

| Jobb för klubben. Mjölby FC hjälper Mjölby Södra med försäljning. Här ses Stina Holm-Carlson, Karin Holm och Gudrun Hallerfelt. Toasten går bäst i kiosken.

På damsidan kan Mjölby FC gå långt i tvåan 2019, med bland annat några nya spelare från Skeninge. Stina Holm-Carlson är skadad nu och jobbar i fiket under cupen, men ser fram emot en bra säsong utomhus.

– Vi bygger ett lag nu och kan gå långt, säger Holm-Carlson.

Artikelbild

| Stefan Almén och Helena Andersson är ledare för Mjölby Södras herrlag. "Det här är en happening för Mjölby", säger Helena.

Mjölby AI:s lag 2, under ledning av förre storspelaren Ulf Malmén, inledde cupen med 1–1 mot Fornåsa. Mattias Bäck gjorde 1–0 och Robert Karlsson kvitterade för Fornåsa.

– Helt okej, vi förde spelet och de gjorde mål på sin chans. Så kan det bli i futsal, säger Malmén.

Södracupen närmar sig 20-årsjubileum. Enligt arrangören har den spelats i början av varje år sedan 2001. Det betyder att det nästa år är 20:e gången den spelas i Mjölbys hallar.

– Det är något positivt att luta sig mot, en bra grej, säger Mjölby Södras cupgeneral Viktor Björk.

Mellan 50 och 60 ideella funktionärer jobbar med cupen och Södra tar där hjälp av Mjölby FC, den gemensamma damsatsningen på orten ihop med Mjölby AI.

Cupen är också en viktig intäktskälla för Mjölby Södra.

– Den ger en bra slant, men jag kan inte säga exakt hur mycket, säger Björk.

På fredagen var det gruppspel i två hallar och det fortsätter så fram till slutspelet som bara spelas i Lagmanshallen, med finaler kring midnatt mot söndag.

Två sena avhopp kom i damklassen när Tinnis och Huskvarna drog sig ur med var sitt lag. Askersund hittades som ersättare.

Cupgeneralen nämner Dribbla och Vicdori som segerkandidater på herrsidan, och Huskvarna, Tranås Torpa och Kenty på damsidan.