– Fram till nu har jag mest kört mängdträning. Men jag kan få upp farten. Det handlar om att köra banpass och att lära sig lägga upp loppen bättre, säger 20-åringen.

Sporten träffar Sofia på Klas Ingesson arena i centrala Ödeshög. En spontanidrottsbur med plats för fotboll i mitten och med möjligheter till friidrott runt om, med mera.

– Klas motto försöker jag leva efter, att ingenting är omöjligt, säger hon och ler.

Artikelbild

| Startklar. Sofia Johansson från Ödeshög siktar högt med löpningen på medeldistans. I blickfånget finns junior-EM i Gävle 2019.

För Sofia var det dans och fotboll under uppväxten, men Ingesson arena har inte funnits länge och för att hålla på med friidrott fick hon åka till Tranås. I tolvårsåldern började hon satsa på löpningen.

För 1,5 år sedan bytte hon till LGIF, för att få bättre träningsmöjligheter. De sju passen i veckan kan inte alltid göras i Linköping, men hon åker de sex milen till den stora staden så ofta hon kan.

– Jag föredrar att träna med andra personer, det ger mycket bättre effekt. Det är ett roligt gäng i LGIF också, och vår tränare Mikael Nilsson kör veteranklasser så han springer med oss, säger Sofia.

Förra året fick Sofia Johansson en sorts genombrott när hon tog flera medaljer på ungdoms-SM. Tvåa på 800 meter och trea på 1500 meter gav en plats i NM med juniorlandslaget på hösten.

Artikelbild

| Att gå till Linköpings GIF var ett lyft för Sofia Johansson, för sparring på träning och för att få lagkamrater.

– Häftigt att bara vara med där, säger hon.

I år har Sofia åldermässigt gått upp i K22-klassen, vilket gör landslagsdeltagande svårt just den här säsongen, men hon utvecklas ändå hela tiden. På Blodomloppet i Linköping vann hon damklassen över fem kilometer på tiden 17.50 och på den stora tävlingen Sayo i Sollentuna nyligen vann hon på 1500 meter.

Artikelbild

| Sofia Johansson är topp tio på både 800 meter och 1500 meter i Sverige. Men hon vill högre.

När LGIF överraskande kom tvåa i kvalet till lag-SM hemma på Campus Valla dubblerade Johansson och kom först trea på 5 000 meter. Sedan vann hon på 1500 meter.

– Det var tuffare mentalt än jag trodde att dubblera. Mentalt är det jobbigare att springa på bana, erkänner hon.

I år är huvudmålet SM i Huddinge 3-5 augusti, men Sofia hoppas också få springa GP-tävlingen i Sollentuna 28 juni där hon ser chans till bra motstånd.

På 800 meter har hon sprungit som fortast på 2.13 och vill ned på 2.10. På 1500 meter har hon sprungit på 4.41 och vill ned på först 4.40 och sedan på 4.30.

Landslaget hägrar igen 2019 när junior-EM avgörs på hemmaplan i Sverige.

Vad är drömmarna på längre sikt?

– Stora Finnkampen är ju ett mål, men det blir tufft, det vet jag. Sedan vill jag ju springa OS, det drömmer alla om. Gärna en start i Diamond league också, säger Sofia Johansson.

Favoritplatserna att springa?

– Jag gillar skogen och skogsvägar, men har tröttnat lite på vägar. Jag har gått över lite mer till banor, säger Ödeshögstjejen.