Speciellt möte för IFK-kaptenen

Bandykarriären inledde Erik Litzén i Åby/Tjureda. Nu ställs han mot moderklubben när IFK Motala gästar elitserienykomlingen i Sveriges nyaste bandyhall.

IFK Motalas Erik Litzén ställs mot moderklubben när IFK på onsdagen gästar elitserienykomlingen Åby/Tjureda.

IFK Motalas Erik Litzén ställs mot moderklubben när IFK på onsdagen gästar elitserienykomlingen Åby/Tjureda.

Foto: Thomas Augustsson

Bandy2019-11-13 07:00

Det småländska bandyundret finns de som kallar Åby/Tjureda. Dels för deras resa från att vara ett division 1-lag till att vara i elitserien inom loppet av tre år. Men kanske framför alltför att de sedan de blev klara för elitserien i våras lyckats få en bandyhall på plats. 
– Helt fantastiskt att de har kunnat få en fram en hall på så kort tid. Grymt imponerande, säger IFK Motalas lagkapten Erik Litzén. 
Efter att IFK slagit ut Vetlanda i åttondelsfinalen i våras jublade Litzén av två anledningar. För samtidigt så säkrade moderklubben Åby/Tjureda sin plats i högsta serien. 
Så när IFK på onsdagen beger sig till det lilla samhället utanför Växjö, med 500 invånare, så är det inte vilken match som helst för honom. Även om han växte upp i Rottne som ligger sju kilometer bort.
– Det blir speciellt och kul på samma gång. Det är klart att jag känner en väldig värme och tacksamhet mot Åby som klubb. Blickar man tillbaka så är det en klubb som jobbade oerhört hårt ideellt, vilket de fortfarande gör, för att vi skulle få spela bandy.

Finns det kvar några i Åby som du spelat med?
– Det finns ett par som jag spelade i pojklagen med. Filip Bringe och Dennis Sjögren har jag spelat med. Men jag har inte haft någon kontakt med någon av dem den senaste tiden.

När nu IFK skrinnar ut på isen i Eriksson arena så kommer Litzén lägga känslorna för moderklubben åt sidan för ett par timmar. 
– Det händer ju något när man tränar och framför allt när man spelar match. Det är en anledningen till att alla borde ägna sig åt fysiskt aktivitet. Man stänger in sig i sin bubbla och det är fullt fokus på uppgiften, säger IFK-kaptenen. 
Gör sen en kort paus för att knyta den vänstra skridskon innan han fortsätter:
– Så det kommer vara fullt fokus på att med två poäng till Motala. Sen tycker jag om Rottne och Åby väldigt mycket. Men den här gången finns det inget annat än att vi ska ta två poäng. 

IFK kommer dessutom med ett rejält förstäkt självförtroende efter lördagens seger mot Sandviken. 
– Det var kul. Det var en bra bandymatch. Speciellt i första spelar vi riktigt bra både defensivt och offensivt. Å sen gör vi målen i andra. Så det finns mycket att bygga vidare på från den matchen. Vilket är bra då vi går in i en period nu med många matcher. Jag vet att många tycker november är tråkig. Men för oss är det ju en fantastisk månad.

 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!