Det blir en god jul för Filbyterna

För fem år sen fick Filbyterna lägga ner sin tävlingsverksamhet, eftersom man inte hade råd att köpa ett luftstaket. Men nu är det problemet löst.

Lasse Johansson, ordförande i Filbyterna, är en glad man i dag. Efter flera års jakt har man lyckats få ihop pengar till ett luftstaket vilket ger helt andra förutsättningar för klubbens verksamhet.

Lasse Johansson, ordförande i Filbyterna, är en glad man i dag. Efter flera års jakt har man lyckats få ihop pengar till ett luftstaket vilket ger helt andra förutsättningar för klubbens verksamhet.

Foto: Johnny Gustavsson

SPEEDWAY2015-12-17 09:00

– Det känns jättebra, säger sektionens ordförande Lasse Johansson.

För några veckor sen blev det nämligen klart att man får köpa ett begagnat luftstaket, det som tidigare suttit vid Vetlanda Motorstadion.

– Eftersom de ska köra en internationell tävling i sommar är kraven lite annorlunda. Då blir deras luftstaket, som de köpte för åtta år sen, för gammalt och de måste köpa ett nytt, berättar Torbjörn Pettersson, ordförande i Linköpings MS.

Runt en halv miljon

Därför öppnades det en möjlighet för Filbyterna, som under flera år dragit in pengar från ett antal tålmodiga sponsorer, att köpa staketet.

– Utan våra sponsorer, och intäkter från olika former av bidrag, hade det aldrig gått, säger Håkan Andersson, den i Filbyterna som arbetat mest med jakten på pengar.

- Vi har haft en bra dialog med våra sponsorer, men det har ju varit svårt eftersom vi inte kunnat presentera någon tidplan för när staketet skulle kunna vara på plats.

Att man inte redan köpt ett luftstaket har enbart ekonomiska orsaker. Ett nytt kostar runt en halv miljon kronor och de pengarna har inte funnits.

Hur mycket man fått betala för det begagnade vill man inte avslöja.

– Det är en uppgörelse mellan oss och Vetlanda, säger Torbjörn Pettersson.

Kanske någon tävling

Lasse Johansson var lagledare säsongen 2010 när man senast hade ett lag i seriesystemet, då i division 1. När de nya kraven kom var man tvungen att lägga ner all tävlingsverksamhet och den har varit vilande sen dess. Nu ser han en stor öppning, men tror inte att man kommer starta ett nytt lag de närmaste säsongerna.

– Jag ser i första hand det här som en träningsanläggning, för både seniorer, juniorer och knattar. Vi har en väldigt fin anläggning här ute som har alla möjligheter och som ligger väldigt bra till i landet. Sen kanske vi kan arrangera någon individuell tävling och senare ansöka om till exempel kvaltävlingar till SM.

– För att starta ett lag behöver vi bygga upp en organisation och en ekonomi som klarar det.

Fler upprustningar på gång

Luftstaketet kommer vara på plats någon gång under våren.

Hur ska ni fira när det är på plats?

– Kanske genom att ha en träningshelg. Eller att vi återinviger banan på något sätt. Vi har inte hunnit prata så mycket om det, det här är så färskt ännu, säger Lasse Johansson. Men det vore riktigt roligt om vi kunde få hit en eller flera kända förare till vår bana.

Utöver luftstaketet har man också gjort en hel del förbättringar på själva banan. Bland annat har närmare 400 ton nytt banmaterial lagts ut, för att göra underlaget bättre och mer hållbart.

– Och ännu fler upprustningar kommer att göras under våren, berättar Lasse Johansson.

FILBYTERNA

Filbyterna fanns med redan när svenska speedwayserien startade 1948 och blev seriens första segrare. Två år senare blev laget åter svenska mästare. Hemmabana de första åren var motorstadion i Ryd. Sedan 1978 kör man på Linköpings Motorstadion i Sviestad. Mellan 1951 och 1957 tävlade femdubble världsmästaren Ove Fundin för klubben.

1959 lades klubbens elitserielag ned och man fick börja om i division II. Efter säsongen 2010 tvingades man lägga ner igen.

Mellan 1995 och 2000 kördes sex deltävlingar i VM-serien på arenan inför närmare 10 000 åskådare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!