Inget luftstaket för Filbyterna

Ett motorbråk har blossat upp i Linköping.

Filbyternas Fredrik Johansson gjorde sin första match för säsongen, Johansson som numera satsar mest på isracing. Fyra poäng var ett godkänt facit för veteranen.

Filbyternas Fredrik Johansson gjorde sin första match för säsongen, Johansson som numera satsar mest på isracing. Fyra poäng var ett godkänt facit för veteranen.

Foto: Daniel Bennelid

SPEEDWAY2014-10-03 08:30

Speedwaysektionen Filbyterna vill sätta upp luftstaket – men under rådande omständigheter säger styrelsen i Linköpings MS nej.

– Småaktigt. Jag vet inte om vi orkar dra det ett varv till. Jag förstår inte hur de tänker. Ett luftstaket kunde redan ha varit på plats, säger Birger Haglund, ordförande i Filbyterna.

– De pengar som finns i sektionskassan behöver användas för löpande utgifter. Kostnader för underhåll, maskiner, vatten och el betalas av LMS. På grund av speedwayens ekonomi var LMS nära konkurs för cirka femton år sedan och där vill vi inte hamna igen, säger huvudstyrelsens ordförande Torbjörn Pettersson, som anser att finansiering och förutsättningar angående köpeavtalet inte är klara.

Arbetat hårt

Bakgrunden i korthet:

För att öka säkerheten och för att få möjlighet att starta tävlingsverksamhet har Filbyterna under den senaste tiden arbetat hårt för att finansiera ett luftstaket runt speedwayovalen på Linköpings motorstadion Sviestad.

För detta har Linköpings kommun beviljat ett bidrag på 100 000 kronor och LMS har sagt ja till att gå in med samma summa. Externa sponsorer har bidragit med nästan lika mycket.

Filbyterna anser att resterande del kan tas ur sektionskassan som förstärkts genom försäljning och andra aktiviteter, vilket en enig LMS-styrelse slutligen sa bestämt nej till vid ett möte så sent som i förra veckan.

Birger Haglund, som är en av dem som jobbat stenhårt för att få till en lösning, har svårt att dölja sin besvikelse.

– Vi trodde att vi var i mål. . . och så får vi inte använda de pengar som vi kämpat ihop. Vi får höra att de behöver användas till andra saker, men det är som att börja på ruta C i stället för ruta A. Har vi inget luftstaket har vi snart ingen bana.

Är planerna att starta egen tävlingsverksamhet igen?

– Knappast under de närmaste åren, men i framtiden vill vi ha ett serielag igen. Det är klart att vi också vill ha tävlingar och inte bara kunna använda banan för träning. För att inte tala om vikten av att förbättra säkerheten.

Med eller utan moms

Haglund hävdar att kostnaden uppgår till 360 000 kronor, något som LMS-styrelsen förnekar. Den anser att moms tillkommer vilket gör att summan snarare landar på uppemot 450 000 kronor.

Torbjörn Pettersson säger:

– Pengarna som speedwaysektionen förfogar över räcker inte för att finansiera luftsargen. Sektionskassan är avsedd att finansiera den löpande verksamheten. Jag förstår deras önskemål, men det är en väldigt hög kostnad för väldigt få utövare. Fortsätter sektionskassan att växa är vi inte främmande för en ny diskussion, men som läget är nu kan vi inte överskrida LMS totala investeringsbudget.

Så beslutet står fast?

– Ja.

Fakta LMS består av nio sektioner

Linköpings MS är en av Sveriges största motorklubbar. Klubben är uppdelad i ett antal sektioner, bland annat speedway, roadracing, motocross, enduro, trial, rally (inklusive folkrace), banracing, karting och radiostyrda bilar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!