Kommunen måste rädda pirater i nöd

SPEEDWAY/MOTALA2006-11-17 00:00

- För oss kom det politiska majoritetsskiftet mycket olyckligt, säger Thomas Samuelsson, alliansordförande i SMK Motala.

- Vi var på gång med den förra majoriteten att få till en lösning om upprustningen av Platenstadion, men nu bollas vi mellan tjänstemän och politiker utan att få några besked.

När elitlicensen börjar gälla från nyår kommer kraven steg för steg att skärpas och Platenstadion tvingas då gradvis upprustas.

Det enda Piraterna vet i dag är att det kommunala bidrag på 150 000 kronor klubben sökt för bygge av dam- och handikapptoaletter behandlats av kommunens tjänstemän. Dessa har nu rekommenderat kommunfullmäktige att bevilja ett bidrag på 100 000 kr, vilket fullmäktige ska ta ställning till på nästa möte.

- Bygget kostar över 300 000 kronor, men med hjälp av sponsorer och ett väldigt tiggande ska vi nog klara det om vi får det här bidraget, säger Samuelsson.

Men mycket återstår efter det.

Sittplatsläktare

Det största problemet är bullernivån.

- Vi har gjort mycket tester, dyra sådana, och vet precis hur vi vill ha det. Men vi kan inte klara det själva ekonomiskt.

Ett alternativ klubben tagit fram är att bygga en sittplatsläktare i startkurvan. Det skulle sänka bullernivån samtidigt som arenan skulle få ett rejält lyft.

- Vi har till skillnad från många andra elitserielag byggt upp arenan på egen hand, med hjälp av våra sponsorer. Men nu behöver vi verkligen kommunens stöd. De måste visa om de vill ha elitseriespeedway i Motala.

- Klarar vi inte elitlicensen och inte kan vara på vår anläggning finns bara två alternativ: antingen lägga ner verksamheten eller flytta till en annan stad.

Ni har till och med hotat med flytt till Linköping. Skulle verkligen era sponsorer acceptera det?

- Nej, det är väl inte realistiskt, men samtidigt är det så att kan vi inte vara på vår anläggning finns bara de där alternativen.

Thomas Samuelsson berättar vidare att konkurrentera i Västervik, Målilla och Kumla fått ordentligt stöd av sina kommuner.

Ont om tid

- Västervik har fått 2 miljoner, Målilla drygt 3 och Kumla också 3 miljoner under tre år för att rusta upp sin arena. Då ska man ha i åtanke att dessa arenor redan är i bättre skick än våra.

Vad händer härnäst, bortsett från beskedet om toalettbidraget?

- Jag vet inte, men vi måste få klara besked om vad kommunen vill. Tiden går och vi börjar få ont om den, säger Thomas Samuelsson, 45 dagar innan elitlicensen träder i kraft.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om