– Det finns ingen sån regel.
Det säger Jon Lindberg, koordinator på SSI (Svensk Speedway och Isracing AB).
Det var han själv som presenterade regeln, tillsammans med flera andra nyheter, i samband med GP-tävlingen i Målilla i september förra året.
Men under hösten har det framkommit att regeln är olaglig och därför har den inte skrivits in i sportens reglemente.
– Vi får inte ha begränsningar som bygger på nationstillhörighet. Det strider mot EU:s regler om fri arbetsrätt, säger Lindberg.
Egen uppgörelseDet betyder i klartext att vilket lag som helst i elitserien kan ställa upp med eller helt utan svenska förare i sitt lag.
– Men då bryter de mot den uppgörelse som klubbarna själva gjort i sin Serieförening, och som säger att man ska följa det här kravet, säger Tony Olsson, vd för SSI.
Det är nämligen så, berättar han, att klubbarna själva kom med önskemålet att det skulle vara tre svenskar i lagen från och med i år. Men när det uppdagades att det stred mot lagen och inte kunde sättas på pränt, har man själva bestämt att ändå följa den.
”Tagit i hand på det här”Börje Bellinger är ordförande i Serieföreningen.
– Klubbarna har tagit i hand på det här, vad det nu är värt, säger han. Tanken är att det ska vara en ”gentlemans agreement” men det är klart att det finns en fara att någon eller några klubbar kan bryta mot det här senare i sommar. Framförallt när det börjar gälla mycket i matcherna och man slåss om final, slutspel eller att undvika nedflyttning.
Har du fått sådana signaler?
– Jag skulle vilja säga att det finns påtryckningar från klubbar att få andra att bryta så att man själva kan göra det.
– Det finns väl lag som har en sämre svensk uppsättning än andra som kan vara intresserade av att få använda det bästa laget man kan.
Den stora frågan just nu är förstås, om överenskommelsen skulle brytas, om det kan bli tal om bestraffning då? Frågan går först till Tony Olsson vid SSI.
– Vi kan inte bestraffa något som vi själva inte har reglerat. Men jag förlitar mig på att klubbarna står för det de själva beslutat om.
Kan bli som i hockeynBörje Bellinger, SSI:
– Vi har inte diskuterat bestraffning, vi hoppas att det här kommer att fungera och att den här frågan handhas av klubbarnas styrelser, inte sportchefer, så att alla håller sig till det som beslutats.
– Men det går förstås att dra en parallell till ishockeyn, där man beslutade att inte tillåta strejkande NHL-spelare men där flera klubbar bröt mot det. Och där har väl ingen bestraffats vad jag vet.