– Det är lätt att tro utifrån rapporteringen att matchfixning är ett fotbollsproblem – men det är ett idrottsproblem som även innefattar innebandyn, säger Riksidrottsförbundets Johan Claesson.

Under upptaktsträffen för SSL presenterades den nya satsningen som innebär att spelarna kommer utbildas i hur man hanterar matchfixning. Riksidrottsförbundets Johan Claesson kommer besöka klubbarna för att utbilda i och diskutera problemet.

– Det jag kommer trycka på är att lära känna signaler och hur det kan se ut. Även lära spelarna de olika varianterna av matchfixning som finns, säger han.

Artikelbild

Ett exempel som tas upp är fotbollsmatchen mellan IFK Göteborg och AIK där en av spelarna i det sistnämna laget blev utsatt för försök till matchfixning och agerade.

– Spelaren som blev kontaktad agerade som man vill. Han sa nej till en lagkamrat och tog det vidare till tränaren på direkten, säger Claesson och fortsätter:

– Men i vissa fall kan matchfixning vara något som styrs av föreningen och då kan man ju inte gå och prata med de som är högre upp i systemet. Då har vi en anmälningssida som man kan vända sig till ifall man inte kan eller vill vända sig till föreningen.

Men Cleasson poängterar att det inte finns några konkreta fall för just innebandyn.

– Däremot finns det exempel med spel på sin egen match – vilket jag kommer ta upp mer när jag är ute och träffar spelarna.