Den första vårsolen har landat över Linköping när jag möter upp LVC:s stjärncenter Petar Turanjanin.

–  Det är bra att solen har börjat komma fram nu. Jag är inte van vid den här kylan, säger han och skrattar.

Är det inte kallt i Serbien också?
Artikelbild

– Jo, det är väl kallt i någon månad i Serbien då det kan komma snö. Men det är inte kallt lika länge som här i Sverige. Här ligger ju snön och kylan i flera månader, säger Turanjanin.

Vad tycker du om Sverige då?

– Jo, just att det är kallt och att ölen är väldigt dyr... Jag kommer visst på de negativa sakerna först, säger han och skrattar till.

– Jag tycker att människorna här är väldigt trevliga. Först trodde jag att det bara var en slags fasad som människorna visade upp. Men ju längre tiden gått ju mer har jag förstått att alla faktiskt är genuint trevliga och hjälpsamma.

Under de månaderna han varit här har han lärt sig lite svenska.

– Jag har mest lärt mig fula ord på svenska. Det är för att killarna säger dem när det går dåligt på träningarna. Han ler och briljerar med att rabbla upp tre fula ord.

Han anslöt till LVC i november och har givit ytterligare spets till ett redan bra lag. Sedan han kom hit har LVC inte förlorat en enda match.

– Jag trodde nog att ligan skulle vara starkare med mer utländska spelare. Det är bara två-tre lag som vi spelar lika emot och resten är egentligen inte så intressanta. Men jag är nöjd med hur jag blivit behandlad här och har faktiskt inget negativt att säga. Sporten är inte så populär i Sverige men klubbarna gör allt för att försöka få upp intresset. I Serbien är volleybollen den näst största sporten och det är många som kommer och tittar. Det finns dock inga pengar där heller eftersom ligan är väldigt ung. Så det jag saknar är väl mer supportrar på läktaren. Jag var på ishockeyn här en gång och det var riktigt bra. Det var en helt ny upplevelse och jag förstår varför folk går dit. Jag har försökt få med killarna på flera matcher eftersom jag har väldigt mycket fritid utöver volleybollen, säger Turanjanin.

LVC:s Albin Eriksson tillsammans med Petar blev utvalda spelare till "Elitseriens bästa lag för säsongen”, där spelare från olika lag plockas ut till ett drömlag.

– Det betydde såklart väldigt mycket. Det är en boost för självförtroendet, trots att det såklart ger självförtroende av att vi vunnit väldigt mycket också. Men utmärkelsen är bra att ha med sig till framtiden.

Nu väntar Hylte/Halmstad i finalen och Turanjanin känner sig lugn inför uppgiften att ta hem SM-guldet till Linköping.

– Från dagen jag kom hit har vi inte förlorat en enda match, det hade jag inte förväntat mig. Det är inte på grund av mig såklart utan vi har ett bra lag. Jag känner ingen press inför finalen utan vi kommer att fortsätta som vi gjort, säger han och fortsätter:

– Hylte/Halmstad spelar väldigt mycket på sin utländska spelare. De har två spelare som får de flesta bollarna – men vi får se. Efter semifinalerna tror jag att vi har en större chans att blocka dem. Det är något vi kommer att fokusera på.

Ni har varit överlägsna hittills. Vad är det som har gjort att det gått så bra?

– Det är vår mentalitet som har gjort att vi spelar så bra. Vi har Albin (Eriksson) som tränare som vi respekterar och hjälper. Det gör att vi håller ihop. Vi försöker att vara professionella och pushar varandra i alla lägen.