Sportsligt har det varit ett år att glömma för LFC.

Ekonomiskt?

Inget vidare där heller.

För Sporten bekräftar ordföranden Paul Lindvall att det kommer att presenteras ett rejält minus för senaste verksamhetsåret, vilket betyder att ett tufft år väntar för att vända minus till plus, återigen få positivt kapital och säkra fortsatt elitlicens.

– Det har inte varit något bra år, det är ingenting att hymla om. Vi har inte alla siffror klara, men det blir ett underskott på ett antal hundratusen kronor, säger Lindvall.

Kan du vara lite mer precis?

– Vi kommer att backa minst 500 000.

Hur kunde det bli så?

– Det finns flera faktorer, men under året har vi betalat ut lön till två tränare (Kim Björkegren och Marcus Walfridson) som inte varit här. Där gör vi snart sista betalningen. Sen får man erkänna att vi gjorde några sena värvningar (Emma Jones och Marie-Yasmine Alidou) som inte blev så lyckade och som kostade en del.

Men LFC-basen säger sig inte vara orolig.

– Det är inte så att jag ligger sömnlös om nätterna. Jag vet att det finns mycket som pekar åt rätt håll inför nästa år. Det är absolut inga oöverstigliga hinder som vi behöver ta oss över. Överskottet som vi budgeterar med känns realistiskt. Generellt ökar också intresset för allsvenskan, säger han och nämner ett antal faktorer som talar för ett mer positivt 2019.

Klubben räknar med ökade sponsorintäkter, med mer centrala pengar från EFD och även med ersättning för de spelare som tas ut till VM i Frankrike nästa sommar. Allsvenskans huvudsponsor Obos förbinder sig att betala 75 000 kronor per spelare från Sverige och Norge – och även Fifa kommer att betala ut en mästerskapsbonus till berörda klubbar. Vid senaste EM hade LFC sju spelare med, men fick ingen ersättning alls.

Som vi berättat tidigare finns också planer på att sälja ut arenanamnet på Linköping arena. Diskussioner förs, men det är ännu oklart om de går i lås och därför har LFC valt att inte ha med det alls i budgeten inför nästa säsong.

– Jag kan tänka mig att det är 50–50 om det blir av eller inte. Då har vi valt att inte räkna med det. Det får bli en bonus i så fall, säger Paul Lindvall.

Fyra nyförvärv är klara så här långt: Nilla Fischer (från och med i sommar), Mimmi Larsson, Emma Holmgren och Anna Rakel Petursdottir. Inom de närmaste dagarna räknar också klubben med att presentera en ny assisterande tränare.

– Vi ska vara med och slåss om guldet. Något annat finns inte, säger Paul Lindvall.