22-årige målvakten Martin Stolt spelade en av huvudrollerna när Visby IBK på onsdagen blev klart för SSL. Det blev seger i den fjärde kvalmatchen mot Thoréngruppen från Umeå och 3–1 i matcher betyder att Visby är klart för att få möta Linköping och de andra lagen i höstens SSL-spel.

Det var lapp på luckan i Gotlands nationalarena Ica Maxi arena i Visby när innebandyherrarna tog steget upp. 1 800 personer trycktes in i hallen efter extratillstånd från Räddningstjänsten.

Det är en stor gotländsk idrottsframgång. Ett herrlag har inte bollspelat i högsta serien sedan Visby Gutes handbollslag i början av 1980-talet.

– Det är svårt att sätta ord på det här. Jag har varit med om stora matcher tidigare, men det här går inte att jämföra, säger Martin Stolt som pustar ut på ett café i Visby innerstad dagen efter.

Martin Stolt har vunnit distriktslag-SM med Östergötland och han har ett JAS-guld med Rig från Umeå. Men att ta Visby till SSL är något mer.

– Det snackas bara innebandy och sport här. Endre är ju bra på damsidan också, säger han.

Stolt har startat tre av fyra kvalfinaler och i den fjärde byttes han in när Visby vände på matchen. Han startade i matchen där det blev klart.

– Vi gör det som ett lag, har en otrolig gemenskap. Man har blivit nära med alla, säger målvakten.

Mjölbykillen har varit på ön i tre år och rotat sig litegrann, även om flickvännen Sara bor i Göteborg till vardags. Han har ett utgående kontrakt, men det är inte omöjligt att han blir kvar nu när laget gick upp i högsta serien.

– Det blir svårare att lämna nu, blir annorlunda. Vi får tänka på saken och se hur det blir. Nu börjar väl silly season, säger Martin som säger att han inte har kontakt med någon annan klubb.

Hur skulle Visby stå sig i SSL?

– Laget vi har nu skulle nog få kämpa för att hänga kvar, men det kan nog bli ett par värvningar, säger Mjölbykillen.