TT: Vad säger det om svensk damgolf just nu?

Framför allt är jag ganska stolt över att vi kommit igenom generationsväxlingen efter Annika (Sörenstam), (Maria) "Mimmi" Hjorth, Carin Koch, Sophie Gustafson, Helen Alfredsson och några till, säger Jonsson, ansvarig för damproffsen och dessutom den som håller i planeringen inför OS i Tokyo nästa sommar.

Ingen har lyckats ersätta Sörenstam, svensk golfs mest meriterade spelare genom tiderna, men sedan hon slutade 2008 (sista majorn var just British Open i Sunningdale det året) har både Pernilla Lindberg (ANA Inspiration 2018) och Anna Nordqvist (PGA-mästerskapen 2009 och Evian Championships 2017) vunnit i majorsammanhang.

Fått fram ny generation

Ett gäng bra spelare slutade och ett tag hade vi det ganska tunt på toppnivå. Anna och Pernilla har dragit racet. Tillsammans med bra verksamhet har vi fått upp en ny generation. Det gör mig stolt att vi kan slå rekordet, säger Jonsson.

Nio svenska spelare var garanterade start. Ingrid Lindblad och Frida Kinhult lyckades i kvalet och såg till att fixa rekordelvan. Dessutom sitter Maja Stark på reservbänken om någon i det 144 spelare stora startfältet lämnar återbud.

Två av fem amatörer tog sig in och en är reserv. Det är jäkligt kul, säger Jonsson om insatsen i kvalet som avgjordes tidigare i veckan.

TT: Dina förväntningar inför British Open?

Med tanke på att Anna och Pernilla har haft en lite tung säsong så här långt kanske jag inte har jättehöga förhoppningar på att de ska vara med där uppe. Samtidigt vet vi att om spelet sitter har de kapaciteten. Madelene Sagström och Linnea Ström hoppas jag snart kan vara med och fajtas.

Tappar bland flickor

Men trots rekordet i British Open finns det ett och annat svart moln över svensk damgolf.

På toppnivå ser framtiden ljus ut. De tjejer som satsar i Sverige gör det bra och får också bra support. Men generellt sett är det tunt med flickor som spelar i Sverige. Vi tappar på tjejsidan, säger Jonsson.

TT: Vad beror det på?

Det är många saker. Vi har haft världsspelare och nu har vi Anna och Pernilla som vunnit majors. Det hjälper till, men vi saknar en tävling i Sverige för att lyfta intresset.

"En önskedröm"

Annika Sörenstam gick tidigare i veckan ut med att hon vill se fler Europatourtävlingar i Europa och definitivt en i Sverige. Patrik Jonsson är inte säker på att just en Europatourtävling är det bästa sättet att marknadsföra proffsgolfen i Sverige.

Det är ganska låg kvalitet just nu på Europatouren för damer. De flesta bra spelarna flyttar över till USA. Det är mycket större pengar där. Vi skulle behöva en tävling där vi får hem världsstjärnorna, men det kostar pengar. Ska vi få publik på en damtävling i Sverige måste vi ha spelarna där också.

TT: Är det något på gång?

Inte vad jag vet, men det pratas lite. Det finns flera aktörer som vill göra en damtävling. Jag skulle kunna se en dam- och en herrtävling på touren i Sverige samtidigt. Det är en önskedröm.