Sverigeelit gör upp i Linköping

Sverigeeliten i dressyr med Minna Telde i spetsen gör upp i helgen – i Grand Prix tour-finalen i Linköping.

Minna Telde i aktion.

Minna Telde i aktion.

Foto: Bildbyrån

Ridsport2019-10-23 18:30

– Ja, jag skulle säga att Minna får räknas som favorit, säger Josefine Linder på Smedstad Ridsportcenter.

Det är där som några fullspäckade dressyrdagar väntar i veckoslutet med tävlingsklasser hela vägen upp till  prestigeladdade finalen i den svenska Grand Prix-touren. Efter kval på olika tävlingar runt om i Sverige under året får de med bäst resultat rida finalen, där alla elva ryttare nu startar om på noll.

I prispotten: 100 000 kronor i förstapris, vilket är den högsta prissumman i svensk dressyrsport. 

Etablerade landslagsryttaren Minna Telde, med OS och mycket annat på sitt cv, tippas hamna i topp, men konkurrensen är stark med flera ur Sverigeeliten på plats. Däremot kommer ingen av dem (med Patrik Kittel som det stora affischnamnet) som i somras tog EM-brons till Sverige i lagdressyren till start. 

Rutinerade Tinne Wilhelmsson-Silvén kommer också till Linköping, men inte för tourfinalen utan för andra klasser.

Totalt ska sex olika cupfinaler på olika nivåer avgöras under lördag och söndag på den stora ridsportsanläggningen i Linköping. Bland hemmahoppen finns Malin Rinné (med i utmanartruppen till landslaget), Malin Hansson och Sofia Möller som alla startar i de högre klasserna.

Med i den största klassen finns Caroline Carlstedt från Kimstad.

De olika finalerna rids samtliga till specialkomponerad musik, så kallad kür. Två av dem avgörs under lördagen och fyra under söndagen. Som avslutning väntar Young rider trophy (för Sveriges bästa ryttare upp till 25 år) före den stora GP-finalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!