Trots kvällens inställda A-lagsträning är tennishallen full av aktivitet och i denna hall har 75-årige Håkan Jonsson tillbringat nästan ett halvt sekel av sitt liv. Under hösten har han gjort en tillfällig återkomst som tränare för LTK:s A-lag. LTK har under några år slitit med ekonomiska problem och hösten blev sportsligt sätt en missräkning då man kom näst sist i division 2.
– Vi hade väl trott att vi skulle hålla oss kvar, men sedan kom sjukdomar och skador och det blev inte alls som vi hade tänkt oss, berättar han.
Men det är inte bara LTK som haft det kämpigt. Svensk tennis har under många år varit inne i en ökenvandring där stora framgångar lyser med sin frånvaro och inte blir det lättare när padelns popularitet nått oanade höjder.
– Det är många inom padel som säger att det är enklare än att spela tennis och RF erbjuder bättre arvoden för padeltränare så många byter från tennis för att det är mer lukrativt.
Men trots det är Håkan fast besluten att locka fler utövare till tennisen. Under två år reste han runt i landet och besökte 73 olika klubbar för att inspirera spelare och ledare.
– Nu kämpar jag för att få fler träningstider till rimliga priser och låta fler unga ha möjlighet att prova på tennis.
Vad tror du om tennisens framtid i Sverige?
– Bra spelare finns, det är jag övertygad om, men det gäller att se över kärnverksamheten och kunna ge dem rätt förutsättningar. .
Håkan började själv spela tennis under 1960-talet och hemma i Nyköping var det ont om träningstider. Därför gjorde han en egen tennisplan på gräsmattan med linjer av sågspån. Som student flyttade han till Linköping, men någon elitsatsning som spelare blev det däremot inte.
– Vi hade många spelare i världseliten och det var ett för stort steg att ta så jag blev tränare väldigt tidigt.
Håkan har under åren haft många adepter i LTK och bland dem finns Australian Open-vinnaren Thomas Johansson, som Håkan började träna när Thomas var fem år. Men Håkan har också hunnit med att jobba som högstadie och gymnasielärare och ibland tänker han tillbaka på den tid han har lagt ner på att fostra framtidens ungdomar.
– Många av dem jag tränat har blivit enastående människor och de hävdar ju att tennisen varit avgörande för deras fortsatta liv och det är det som detta handlar om: Att entusiasmera unga människor och få dem att tro på det som lockar dem.