1 augusti tillträdde 27-åringen i sitt första uppdrag som huvudtränare för ett A-lag. Nu ska hon inleda nybygget av Linköpings IBK:s damlag.

– Det är spännande. Det känns bra att vi har så stor organisation kring laget. Jag är trygg och nyfiken på hur det kommer att gå. Vi tar ett år till att börja med, vi får se var det landar, säger Emelie.

Emelie Ruohonen-Lundén växte upp i Oxelösund och via sin moderklubb och sedan Nyköpingssammanslagningen Onyx gick hon vidare till Östergötland. Hon spelade i ettan, det som nu är allsvenskan, i både Libk i Linköping och Solfjäderstaden i Motala.

Artikelbild

| Emelie Ruohonen-Lundén är tillbaka i innebandyn och testar ledarvingarna i Linköpings IBK:s damlag. "Vi får se var det landar", säger hon inför säsongen.

En storvuxen och tuff back var hon, men tvingades lägga av redan som 22-åring. Det var skador i knä, axel och fot, med mera.

Ruohonen-Lundén testade då ledarrollen och var två säsonger tränare för Solfjäderstadens lag i juniorallsvenskan, JAS.

Det gör att hon tycker att hon har rätt mycket erfarenhet i ryggsäcken inför sitt första uppdrag i ett A-lag.

– JAS-killar kan ju vara rätt tuffa, säger hon.

Artikelbild

| Emelie Ruohonen-Lundén har Jacob Höglund som assisterande tränare. "Hon står för tydlighet", säger Jacob om Emelie.

Någon skillnad att träna damer nu?

– Det tror jag. Tjejer gör i regel exakt som man säger. Killar ifrågasätter mer och man får förklara.

Artikelbild

| Emelie Ruohonen-Lundén har tidigare tränat Solfjäderstadens herrjuniorlag. Nu tar hon hand om sitt första A-lag i Libk.

Emelie Ruohonen-Lundén har i två år haft ett uppehåll från innebandyn. Hon har haft fullt upp med att coacha sig själv, för att bli frisk.

– Jag gick in i väggen och blev deprimerad. Jag har inte mått bra, säger hon.

Emelie var lärare, men har nu bytt jobb till att göra droganalyser på polisens forensiska center. Nu fungerar livet bättre och nu är hon redo att ge sig in i innebandyn igen.

Som assisterande tränare har Emelie fått Jacob Höglund i Libk. För tre veckor sedan hade de aldrig träffats, men har fått ett bra intryck av varandra.

– En positiv känsla. Emelie står för tydlighet. Hon blir bra för det här laget, säger Jacob.

Libk har tappat många spelare efter fallet ur SSL, men har repat mod och tänker bromsa upp fallet. Laget ska bli taktiskt bättre i vinter och tänker behålla Linköpingstronen framför seriekollegan IBF Linköping.

– Vi har ungdomar som kan utvecklas och vi har en bra kedja med Caroline Hansen, Malin Gustavsson och Stina Sjögren som kommer att leverera bra i allsvenskan. Vi ska skapa en trupp där alla trivs tillsammans. Men det blir den tuffaste allsvenskan på länge, säger Emelie.

Vilken sorts ledare är du?

– Jag gillar taktik, att ha ett tänk. Alla ska veta vad som förväntas och vi ska ställa krav på varandra. Jag vill vara rak.

Vilken sorts innebandy vill du spela?

– Stabilt och tryggt i försvar, där ska alla veta exakt vad de ska göra. Men jag vill ha ett spännande och fartfyllt anfallsspel. Där ska det vara fritt.

Libks plan för damlaget är att satsa på ungdomar och att bara ha enstaka kryddande studenter. Jojo-åkningen mellan divisionerna ska upphöra. Det ska satsas långsiktigt, om fem år ska Linköpingslaget vara i SM-slutspel.

I helgen får Emelie Ruohonen-Lundén ta laget hem till Oxelösund i det läger som utspelas både i Linköping och där.

Optimismen är stor och truppen bred med den vision som ska ta Linköpings daminnebandy uppåt igen.

– Det är ett nytt tänk i klubben nu, med en ny styrelse, tycker damlagets nya tränare.

Det blir Folkungahallen som blir lagets bas, för både matcher och träningar.

– Skönt att ha allting samlat på en plats, säger Emelie Ruohonen-Lundén.