Tuffa regler på gymmet när du blir sjuk

Karin Alexandersson fick långvarig influensa och kunde inte utnyttja sitt nyinköpta träningskort på Friskis & Svettis. Men att frysa kortet var inte möjligt. ”Ska det verkligen vara så?” undrar hon.

Tvekar. Karin Alexandersson tänker inte binda sig till ett träningskort igen. Om hon ska  återvända till gymmet så får det bli klippkort.

Tvekar. Karin Alexandersson tänker inte binda sig till ett träningskort igen. Om hon ska återvända till gymmet så får det bli klippkort.

Foto: Jeppe Gustafsson

TRÄNING2015-05-08 09:52

Karin Alexandersson är pensionär och van att träna och röra på sig. Hon tycker om att springa, vandra och åka skidor. I höstas beslöt hon att flytta träningen inomhus och köpte kort på Friskis & Svettis i Linköping.

– Jag betalade 1 100 kronor, plus 100 kronor i medlemsavgift. Kortet började gälla 22 oktober och skulle räcka i sex månader, säger hon.

Karin hann träna två gånger i oktober, sedan blev hon sjuk. Infektionen blev långvarig och först i december kunde hon återvända till gymmet. Då hann hon med ett pass och sedan blev hon sjuk igen.

– Det började med förkylning som gick över i lunginflammation. Jag åt flera penicillinkurer och då är det ju inte lämpligt att träna.

I början av januari skrev Karin ett mejl till Lotta Utterström, verksamhetschef på Friskis & Svettis. Hon undrade om hon fick förlänga tiden på kortet, nu när hon blivit sjuk och inte utnyttjat det särskilt mycket. Dessutom frågade hon varför pensionärspriserna på träningskort tagits bort?

Svaren blev att tiden inte kan förlängas, men att det går att föra över kortet på en annan medlem om man blir sjuk. Det kostar dock hundra kronor.

Pensionärsrabatten har tagits bort för att man vill erbjuda samtliga åldersgrupper samma pris.

– Jag vill understryka att jag gillar Friskis & Svettis och att jag fick trevligt formulerade svar, säger Karin. Men frågan kvarstår, jag vill ju inte föra över mitt kort till någon annan eftersom jag inte kan veta hur länge jag kommer att vara sjuk. Jag hoppas ju kunna fortsätta träna ganska snart.

När Karin hade två veckor kvar på sitt kort var hon kry nog att köra igång igen. Det blev ett par pass, sedan ramlade hon under en vandring i naturen och bröt handleden. Inte heller det är en skada som berättigar till en förlängning av kortet på Friskis & Svettis, trots läkarintyg.

Lotta Utterström bekräftar det Karin säger.

– Vi har bestämt att man inte kan frysa­ sitt kort hos oss, säger hon. Det skulle kräva för mycket administrativt arbete och det i sin tur kräver personal som kostar pengar. I stället håller vi låga priser för alla på våra träningskort.

Det innebär att man inte heller har särskilda rabatter för pensionärer.

– Vi kan ju inte avgöra vilken grupp som har minst pengar, säger Lotta. Om det är en fyrabarnsmamma, en pensionär eller en student. Det känns schystast att hålla samma pris för alla.

Karin Alexandersson har dock bestämt sig.

– Jag kommer aldrig mer att köpa ett löpande kort på något gym, säger hon. Om jag ska fortsätta träna så blir det med klippkort och det blir förstås dyrare.

Nu vill Karin varna andra pensionärer.

– Man ska vara medveten om reglerna och tänka över vilket kort man ska köpa, säger hon.

En titt i årsredovisningen visar att av just Friskis & Svettis medlemmar är 14 procent mellan 61 och 80 år.

– Är man inte mer generös mot den gruppen så skrämmer man nog bort många, tror Karin. Jag har pratat med flera som inte vill köpa kort eller som tycker att det är för dyrt. Det är väldigt synd, alla vet ju att det är viktigt att även äldre personer rör på sig.

anna.linden@corren.se

Regler Friskis & Svettis, Linköping: Mjölby träningsstudio: Korpen, Linköping: Actic, Linköping: Studio Fitness, Linköping:

Corren ställde tre frågor till femgym i Linköping och Mjölby:

1. Har ni särskild pensionärsrabatt?2. Vad krävs för att man ska få frysa träningskortet hos er? 3. Vad kostar ett årskort?

1. Nej.

2. Det går inte.

3. 2 300 kr för all träning, plus 100 kronor i medlemskap.

(Friskis & Svettis i Linköping är en egen förening och bestämmer sina regler själv. Anläggningarna i till exempel Stockholm har inte samma policy utan erbjuder pensionärsrabatt och möjlighet att frysa kortet mot läkarintyg.)

1. Ja, det har vi.

2. Mot uppvisande av läkarintyg så fryser vi kortet.

3. 4 750 kr (pensionärer betalar 4 300 kr), plus en engångsavgift på 700 kr.

1. Ja.

2. Visar man läkarintyg så fryser vi kortet.

3. 3 700 kr för ett gymkort och gruppträning (pensionärer betalar 2 950 kr), samt en årlig medlemsavgift på 100 kr.

1. Ja.

2. Mot läkarintyg kan man frysa kortet om man blir sjuk, skadad eller gravid. Den som får arbete på annan ort kan frysa kortet mot uppvisande av arbetsintyg.

3. 5 195 kr (pensionärer betalar 4 195) samt en engångsavgift på 549 kr.

1. Nej, inte direkt.

2. Absolut. Det går till och med bra att frysa kortet om man åker på en längre semesterresa.

3. 4 728 kr, plus en engångsavgift på 300 kr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!