Och Can har stöd i forskningen. En studie vid Brunel University i London som gjordes för ett par år sedan, visar att musik under löprundan kan förbättra prestationsförmågan med hela 15 procent. 30 testpersoner tränade på löpband medan de lyssnade på upptempo-låtar av bland andra Red Hot Chili Peppers och Madonna och förutom ökad prestationsförmåga beskrev deltagarna att löpningen kändes mindre ansträngande och att de tränade hårdare än vad de brukade göra. Klart är också att rytmen i musiken är avgörande för tempot. Den som väljer musik med hög bpm (beats per minut) har större chans att hålla ett högre tempo jämfört med den som inte lyssnar på musik eller bara lyssnar sporadiskt.
Nu har Friskis & Svettis gjort ett eget experiment i samarbete med Guy Madison, professor i psykologi vid Umeå universitet. Projektet pågick under våren 2015 och 260 personer deltog. Var och en fick välja tre olika typer av träning; kondition, styrka och rörlighet. De tilldelades en lista där musikstilarna house, rock eller lugna låtar valts ut slumpmässigt. Efter 20 minuters träning svarade deltagarna på frågor om motivation.
Resultaten visar att house är 19 procent mer motiverande vid konditionsträning än rock. När det gäller styrketräning är rock 47 procent mer motiverande än lugn musik.
– Det här är en träningsstudie med vetenskapliga anslag som helt klart slår ett slag för hur viktig musiken är när man tränar, säger Can Aktulga.
Friskis & Svettis skickar alla sina blivande ledare på en tvåstegsutbildning där de bland annat får lära sig hur musik och rörelse hör ihop.
– Man går igenom tempot i musiken och vad som passar till olika typer av träning, säger Can. Om man vill lägga in en backe i ett spinningpass – vilken musik passar då? Vilken känsla vill man förmedla med musiken? Passar det att trampa tungt eller vill man hellre ösa på över en raksträcka? Sådana frågor diskuterar vi och lär oss att tänka analytiskt kring låtarna.
Can själv håller en spinningklass på Friskis i Linköping en gång i veckan. Han beskriver komponerandet av passet som ett tusenbitarspussel.
– Musiken ska stämma med alla övningar. Det är en förutsättning för att deltagarna ska kunna ta ut sig till max. Jag jobbar alltid utifrån energinivåer i varje låt. Hårdrock passar till tyngre delar i passet, när man vill ha ”jävlar anamma-känsla”.
– Då går det ju inte att komma med ett pianostycke.
Väl på cykeln drar han igång sitt pass med ”J´ai envie de Toi” med Armin van Buuren. En pigg och elektrisk låt utan text.
– Första låten är viktig för att sätta ribban. Jag vill att deltagarna ska bli positiva och känna att de väcks till liv.
Han fortsätter med Madcons ”Dont worry”, som han beskriver som behaglig, men med driv.
Sedan är uppvärmningen slut och Can pumpar på med ”Emergency” med Icona Pop. Tempot höjs, känslan är ”nu är vi på gång”. Muse öser på med rockiga ”Mercy” och vid det här laget är cyklisterna svettiga.
”Ett varv till” med Stök står för det svenska inslaget i listan. Det är passets långsammaste låt och deltagarna trampar tungt. ”Had enough” avslutar efter en knapp timma och många håller förmodligen med. Låten är en utmaning där alla kan köra slut på sig helt innan de varvar ner med ”Ain´t Nobody” med Felix Jaehn.
– Under ett spinningpass är det viktigt att prata mycket som ledare och förmedla en bra känsla även den vägen. Jag vill vara proaktiv och låta deltagarna veta vad som ska hända. Jag talar om att en låt är tre minuter lång till exempel, så att de vågar ge järnet.
För egen del tränar Can dessutom en del styrka. Då gäller hårdrock. Aggressivt ska det vara, mycket bas som piskar på.
– Det pushar mig att orka det lilla extra, säger han. När det är som jobbigast så kan jag ta hjälp av låtarna och tänka ”jag fixar hela refrängen ut” till exempel.
Vid sidan om ledaruppdraget arbetar Can som musikrecensent i Friskis riksorganisation. Det innebär att han varje månad får ett antal nya album att tycka till om. På intranätet kan sedan andra ledare läsa vad han har skrivit och välja ut passande musik till sina pass. Senast bedömde Can Danny Saucedos nya platta.
– Bra känsla, låtar med substans som är skrivna från hjärtat, summerar han. De passar inte till spinning, men absolut till nedvarvning och stretchövningar.
Bästa träningslåten då?
Can funderar och bestämmer sig till slut.
– Just nu får det bli ”Work this body” med Walk the moon. Den har energi och en bra dynamik och passar för peppande konditionsträning. Dessutom sjunger de om att de ska träna så budskapet är rätt. En skitbra låt helt enkelt!