Calles spelskola/13: Travuttryck

Vad är dödens och överpace? I dag innehåller spelskolan en gloslista för nybörjare på travet. Correns spelexpert Calle Törnqvist delar med sig av sin visdom.

Trav2009-04-20 23:47

För er som inte är så inbitna i travet men ändå vill följa med och vinna pengar på det, kan det vara bra att känna till vad man egentligen menar när man använder vissa uttryck. Jag har sammanställt en gloslista några av de mest förekommande fraserna inom travet.

Dödens

Ett annat ord för positionen utvändigt om ledaren. De flesta hästar upplever det psykiskt jobbigt med den positionen. Dels får dödens-hästen hela tiden springa en längre väg än ledaren i kurvorna, dels ska den svara attacker bakifrån och därmed tävla mot hästar till både vänster och höger. Många viker till slut ner sig när de travat i dödens, medan det knappt bekommer vissa.

"Vinnarskalle"/Löphuvud

Benämning på hästar med viljan att vara först. De som inte besitter denna egenskap är hästar som ofta viker ner sig i slutstriderna trots att de är minst lika bra som motståndet. Hästar med "skalle" är ofta de som även i övrigt har bra uppfattning i loppet, men inte alltid.

Överpace

När man talar om så kallad överpacade [överpäjjsade] lopp menar man oftast att de gått snabbare den första halvan än den andra. Lopp som inleds i ett så högt tempo, som hästarna omöjligt kan hålla hela vägen. Hästarna längre bak i fältet slipper dra på sig mjölksyra. Då har de ofta en speed kvar som biter bra då täthästarna tröttnar. Det råder delade meningar om man ska kalla lopp som bara går riktigt fort exempelvis första 500 metrarna för överpacade, även om tempot sänks markant det andra halvvarvet.

Oplacerad

Betyder att man får ett "ägg"/en nolla i sin resultatrad. Oplacerad är man när man inte hamnar på prisplacering, som oftast inkluderar de fem eller sex hästar som är först i mål (avgörs av hur många som är med på den ursprungliga startlistan).

Proposition

I Sverige är det STC (Svenska Travsportens Centralförbund) som bestämmer hur dessa ska se ut. Propositionerna talar om hur loppen är "utskrivna"; vilka hästar som är startberättigade. Vilken ålder de får/måste ha. Hur mycket pengar de får/måste ha tjänat. Om det är för hingstar + vallacker, för ston eller för alla hästar. Vilken distans loppet körs över. Vilka prispengar det är i loppet. Ibland finns det även bestämmelser om vilka kuskar som får köra, exempelvis bara lärlingar. De här sakerna var bara några av alla de kriterier en proposition kan ha. Kort och gott talar den om vilka förutsättningar loppet har, både innan tränarna anmält sina hästar och när startlistorna är spikade.

Felfri

Det betyder helt enkelt att hästen i fråga inte galopperar. Begreppet dyker upp då och då, framförallt när det gäller svåra spår i voltstart där galopprisken ofta är överhängande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!