"Vore kul att pröva på semester"

Det kunde ha blivit succé. Det blev... ja, vadå? ”Pannkaka”, sa Jesper Hedqvist.

Foto: Daniel Bennelid

trav2015-12-20 22:00

Sveriges yngsta, och Mantorptravets senaste, proffstränare suckade tungt. Rebecca Dahlén, sambo, kusk och V75-debutant, gjorde det också.

– Väldigt frustrerande. Väldigt irriterande, sa hon efter insatsen med French Call i tredje avdelningen i lördags.

Men låt oss ta det från början.

15.42

Knappt en och en halv timme till debuten på V75. Tror ni att Jesper Hedqvist, 21, och Rebecca Dahlén, 26, nervöst vankar av och an i stallet inför den historiska starten? Då tror ni fel.

Duon sitter i den vinröda skinnsoffan i det lilla rummet. Kaffe, pepparkakor och kärleksmums på bordet.

Efter över hundra körda lopp är det snart för Rebeccas allra första i V75-sammanhang.

– Just nu känner mig väldigt avslappnad. Det blir nog lite mer sen. Däremot verkar hästen väldigt laddad. Hon är lite speciell. Yster och ibland nästan svår att få kontakt med. Synd att det är bakspår. Med tanke på att hon är så startsnabb är det inte riktigt hennes grej. Nu beror det så mycket vad alla andra gör, säger Rebecca.

Attu, stallkatt och självutnämnd stallchef, kommer in genom luckan och hoppar upp i knäet på matte.

Det är inte fel att påstå att Jesper Hedqvist är född in i travlivet. Mamma, pappa och farfar är och har varit verksamma i samma bransch. Nyligen tog han steget från amatör till proffs och ska vara med och fylla luckan efter framgångsrika duon Jan Hellstedt och Claes Svensson, som lämnat den östgötska travbanan för att ha verksamhet på annan ort.

Rebecca Dahlén valde en helt annan väg.

Som barn hemma i värmländska Sunne var hon allergisk mot hästar, vilket möjligen kunde ses som ett bekymmer med tanke på tänkt yrkesval. Men efter några år försvann problemen. Det blev otaliga vinster inom ponnytravet innan hon träffade Jesper i samband med Elitloppet och flyttade till Mantorp.

Nu lever de ett liv med trav, trav och – trav.

– Det är inte ett jobb, säger hon. Det är en livsstil.

16.10

Mörkret lägger sig alltmer över stallområdet. Fortsatt lugnt. French Call knaprar på några morötter. Hedqvist och Dahlén har just nu 22 hästar i stallet, men har planer på att bygga till och i en framtid skaffa sig egen gård. Arbetsdagar på 17–18 timmar? Inte ovanligt. Arbetsveckor på sisådär 80 timmar? Inte det heller.

– Det är inte alla som får jobba med sin hobby. Vi trivs verkligen med det vi gör. Annars hade det inte gått, säger Jesper Hedqvist.

Rebecca Dahlén nickar instämmande.

– Så här långt i livet har jag aldrig haft semester, aldrig flugit och aldrig varit utomlands. Det vore kul att pröva på det någon gång. Jag fick ett resepresentkort för ett tag sedan, men det ligger fortfarande kvar i skåpet därborta. Klart att man ibland undrar vad man håller på med. Samtidigt är det ett så inrutat liv och jag vet inte vad jag skulle göra annars.

Hon skrattar.

Ni är unga i en bransch med ganska hög medelålder. Vad gör ni själva om 30 år?

– Vi kanske inte sitter kvar i just den här soffan, men risken är nog stor att vi är kvar i samma bransch, säger Jesper.

17.05

Klart för start i tredje V75-avdelningen. French Call har startnummer tio och fastnar långt bak i fältet i fjärde par invändigt. Det går förhållandevis sakta. Rebecca Dahlén försöker hitta en lucka, men hittar ingen. Ekipaget slutar oplacerad med mycket gott om krafter kvar. Top of the World med Nicklas Westerholm vinner.

17.28

Häst, kusk och tränare är tillbaka i stallet. Besvikelsen lyser i ögonen och jag tycker mig att se det även på French Call. Stoet ser helt oberörd ut i sin box. Som om hon vill ut igen. Springa mer. Ta ut sig. Kämpa.

– Väldigt irriterande. Väldigt frustrerande. Med ett annat lopp hade det kunnat räcka riktigt långt. Nu fick jag mest sitta och skrika ”ptroo” för att hon inte skulle springa över de som var framför. Det fanns ingen plats att ta mig förbi. Efter målgång ville hon bara fortsätta ett varv till, säger Rebecca Dahlén och torkar bort lite lera från ansiktet.

– Det blev pannkaka, säger Jesper Hedqvist.

Debutloppet är avklarat, men av arbetsdagen återstår ännu ett antal timmar.

Sånt är livet för hästarbetare i karriären.

– Närmaste mål? Jag skulle gärna vilja köra in över en miljon nästa år. Det känns inte omöjligt, säger Rebecca.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!