Över 100 delägare samlades på Mantorpstravet några timmar före V65 på måndagseftermiddagen för att träffa Nirvana Face. Först serverades de nya delägarna gulaschsoppa i kylan. Sedan leddes fuxen ut från stallet till allmän beskådan av skötaren Martina Lundin och tränaren Stefan P. Pettersson.

– Vi har haft henne sedan mitten av januari. Hon har skött sig bra, har inte gjort ett fel. Vi har varit nere vid banan och kört tre-fyra gånger, hon är en lugn och fin häst, säger Stefan P. Pettersson.

Nirvana Face är efter den italienska hingsten Igor November och undan det franska stoet Futee De Cenoman. Hon är ett treårigt varmblod precis som alla andra hästar som tävlar i Rikstravet i år.

Artikelbild

1000 andelar á 400 kronor har sålts till delägare över hela landet. Kjell och Krister Wigert från Mullsjö och Sandhem i Västergötland satsade på "en häst i varje läger" och slog till på andelar i hästarna från Västergötland, Östergötland och Skaraborg.

– Det känns helt rätt nu. Hästen verkar lugn och fin, säger Krister Wigert.

Skötaren Martina Lundin ledde Nirvana Face runt bland fotoblixtarna och matade henne då och då med en morot. "Gillar hon äpplen?" frågade en nyfiken delägare. "Gillar hon snus? Det har jag en skogshäst som gör" sade en annan.

Rikstravet arrangeras för femte gången. 21 hästar som representerar olika områden tävlar mot varandra, och får poäng utifrån sina placeringar i årets lopp. Hästen med högst poäng vinner en fest för 100 000 kronor åt delägarna. I slutet av året säljs hästarna på auktion. Då finns det chans för ägarna att få tillbaka sina pengar eller till och med göra en vinst. Tidigare år har det gått mindre bra för de östgötska hästarna, som haft mycket problem med skador.

Correns travexpert Thomas Tell var också på plats på måndagen och granskade Nirvana Face.

– Jag har sett henne i träning. Hon har kapaciteten för att det ska gå bra. Om hon får vara frisk så kommer hon tjäna mycket pengar, säger han.