– Jag fick höra att det var på gång med en flytt i somras, sen dess följde jag laget extra noga, säger Gustav Oskarsson.

Flytten han pratar om är den från Solna till Eskilstuna. AFC United kom tvåa i superettan i höstas, avancerade därmed till allsvenskan och lämnade samtidigt Skytteholm bakom sig för en ny tid på Tunavallen i Eskilstuna.

Till 20-årige Gustavs stora glädje. Tillsammans med ett år yngre Tim Ekstrand drog han i gång AFC Support i slutet av november.

Artikelbild

| Gustav Oskarsson utanför Tunavallen.

– Jag har alltid varit galet fotbollsintresserad och faktiskt har jag följt just AFC sen de gick upp i superettan. Jag gillade den attraktiva fotbollen de lirar. Att AFC kom hit blev som extra plus i kanten, säger Gustav.

Efter att både AFC:s och Eskilstuna Citys medlemmar sagt ja till samarbetet har Gustav hoppats på ett allsvenskt lag även på herrsidan i Eskilstuna.

– I höstas lärde jag mig mer och mer om vilka spelare de har och hur de spelar. Jag såg det mesta på tv, säger Gustav efter en mindre rundvandring på arenans konstgräs.

Det pågår en hel del arbete för att få Tunavallen i allsvenskt skick till hemmapremiären mot Örebro. De 15 våningar höga bostadshusen – ett i varje hörn – står klara sen tidigare, men det jobbas med mycket annat.

Artikelbild

| Gustav Oskarsson på läktaren.

– Ah, se där – ny resultattavla, konstaterar Gustav och pekar mot ena kortsidan.

Just där, bakom ena målet, ska för övrigt AFC Support hålla till under hemmamatcherna.

Artikelbild

| Gustav Oskarsson på läktaren.

– Det blir plats för mellan 400 och 500 personer. I vissa matcher kommer det bli så att bortaklacken blir fler än oss, säger Gustav och skrattar lite.

Damerna i Eskilstuna United har just avslutat sin träning för dagen och istället tar en skylift plats intill gräskanten för att göra några småjobb på en del av läktarens långsida.

Artikelbild

| Gustav Oskarsson i hemmabåset.

Med bara några veckor kvar till den stora dagen, när Eskilstuna finns med i herrallsvenskan för första gången sen 1964, är Gustav och övriga i nybildade supporterklubben laddade.

– Direkt när det blev klart i höstas pratade vi om hur jäkla kul de ska bli med ett nytt allsvenskt lag här på Tunavallen. Vi ville visa att vi som bor här uppskattar det och startade en Facebook-grupp för att försöka få till en klack för att få ett bra tryck på matcherna, säger Gustav.

Artikelbild

| Gustav Oskarsson vill se många AFC-mål i år.

Många ville vara med.

– Efter två dagar hade 300 personer visat intresse och vi tog då kontakt med klubben, som tyckte det var jättekul att vi ville dra i gång det här.

Mycket har planerats och styrts upp under vintern. Supporterträffarna har man på en restaurang i stan, och från första början har Gustav och övriga ansvariga poängterat vikten av den positiva supporterkulturen.

– Nummer ett är en bra atmosfär här på Tunavallen, med bara glädje på läktarna. Vi ska ha kul och ha en fin gemenskap. Även om laget förlorar ska alla vara glada ändå, men visst, lite kanske det svider, säger Gustav och ler.

– Tyvärr finns det ju en hel del hat hos en del supportrar, men vad ger det till det egna laget om man fokuserar på att hata motståndaren? Nej, här ska vi till 100 procent bara heja på vårt lag. Vi har sagt att det är nolltolerans mot hat mot bortalag, bortasupportrar, domare och allt. Det har redan satt sig och alla har respekterat det, säger Gustav efter att vi letat oss in i korridoren under ena läktaren.

Istället för fula ord vill AFC-supportrarna sprida glädje.

"Tunavallen, fram med skallen", lär exempelvis höras i samband med hemmahörna.

– Det kanske inte är det coolaste, men kul. Man skrattar, säger Gustav om den positiva attityden.

Herrfotboll och Eskilstuna har varit en mindre lyckad kombination under många år. Några hundra åskådare har följt lagen på den lite lägre nivån, men nu märker lärarvikarien från Torshälla hur intresset närmast har exploderat.

– Oh ja, fler snackar fotboll på jobbet och många börjar också ha koll på de andra allsvenska lagen. Det har man inte haft förut. Det här är nåt vi har saknat.

Han har själv varit en aktiv åskådare när Eskilstuna United spelat hemma i damallsvenskan, och har mycket positivt att ta med sig därifrån.

– Det är en familjär känsla och alla är välkomna till Tunavallen. Vi vill köra på samma sätt, säger Gustav.

Du ser ingen risk med att AFC tar en hel del sponsorer och publik från United?

– Jag vet att många är rädda för att damlaget inte ska få lika stor uppmärksamhet som tidigare, men här har vi ett stort ansvar och absolut inte sluta gå på damernas matcher. Vi kanske istället kan samla vår klack och stötta även damerna på hemmamatcherna. Varför inte? Vi kan vara stolta i Eskilstuna över att ha både ett herr- och damlag i högsta serien, säger Gustav.

Att AFC alltså inte är ett Eskilstunalag sen tidigare ser supportrarna inget problem med.

– Nej, jag köper inte det snacket. AFC är en fin klubb, av det man läst och hört känns det bara positivt. Klubben har bra värderingar. Det hade varit skillnad om vi fått hit en klubb som bara kört sitt eget race, säger Gustav.

Han har bara gott att säga om ordföranden – och ägaren – Alex Ryssholm, som har varit hängiven sin klubb sen bildandet av Athletic FC för tio år sen, och nye tränaren Pelle Olsson.

– Ryssholm vill satsa stort för att det här ska bli väldigt bra och alla ska bli nöjda. Han gör det för att det är kul, sånt gillar jag, säger han.

– Det finns stor ödmjukhet i klubben, men ändå även stora ambitioner. Det bådar gott, konstaterar han vidare.

Ändå lär det inte vara så många som tror på nykomlingen när årets allsvenska diskuteras. AFC Supports grundare är dock inte särskilt orolig.

– AFC kommer överraska, vi slutar åtta. Vi har ett väldigt tekniskt lag och ett bra material överlag. Flera nyförvärv ser riktigt bra ut, sen vet man ju aldrig hur länge det tar att få ihop allt till ett lag med ganska många nya, säger Gustav.

Även om han har haft ett stort intresse för fotboll har han inte haft nåt eget större favoritlag tidigare, men det han ändå har följt lite extra finns faktiskt i Östergötland.

– Min morfar bor i Åtvidaberg och jag har varit på många matcher på Kopparvallen och småhejat på ÅFF, men absolut inte stenhårt på nåt sätt. När ÅFF var i allsvenskan spelade de fin och bra fotboll, det var kul att kolla på. Jag hoppas att AFC fortsätter spela på ungefär samma sätt, det tror jag också.

Till den historiska premiären borta mot Sundsvall hoppas AFC Support kunna fylla en buss norrut. Sen till hemmapremiären, i derbyt mot Örebro, ska det bli rejält festligt, folkligt och fullsatt med drygt 7 000 åskådare.

– Vi har förberett ett större tifo, det ska bli orange runt hela arenan, berättar Gustav.

Vilka matcher ser du mest fram emot?

– Hammarby här hemma. De har många supportrar och en skön gemenskap. Den matchen blir det nog allra bäst tryck här, men även hemmapremiären förstås. Men det är många matcher mot många storklubbar. AIK, Norrköping...

Hur ska ni klara er mot de större klackarna då?

– Vi får göra vårt bästa och fortsätta på vår vision om att alltid ha kul på läktaren. På så sätt tror jag fler och fler vill delta.

Vad betyder ni för klubben?

– Otroligt mycket, tror jag. AFC har ju knappt haft några fans alls där de funnits tidigare. Utan supportrar är det svårt att komma nånstans. Det ger ett mycket större intresse även för eventuella sponsorer, och på så sätt går det snabbare för folk att se det här som vårt eget lag i Eskilstuna, säger Gustav.

Den historiska nykomlingen är redo – åtminstone på läktaren.