Tre kandidater har blivit två.

Katarina Henriksson, ordförande i Svenska konståkningsförbundet och ledamot i SOK:s styrelse, meddelade på onsdagen att hon inte längre kandiderar till ordförandeposten och möjligheten att bli första kvinna någonsin i rollen.

Det kändes inte som att det var tid för mig att bli ordförande nu, men jag hoppas att det vid ett senare tillfälle kan bli aktuellt för mig eller någon annan kvinna, säger Henriksson.
Nu finns två andra kandidater som är goda, det jag ser och hör är att det är väldigt jämnt.

Därmed är det färre som kandiderar, men valet är ovisst.

Mats Årjes är valberedningens kandidat till efterträdare till Hans Vestberg.

Årjes är ordförande i Svenska skidförbundet sedan 2008 och vd för Skistar, bolaget som bland annat driver de alpina anläggningarna i Åre.

Han är stolt över nomineringen.

Det är positivt och hedrande. Det känns jättebra, säger han.

På sina håll ses Årjes som en representant för de stora förbunden men själv gillar han inte uppdelningen på större och mindre idrotter. Han tycker inte att det finns någon motsättning.

Det resonemanget har jag lite svårt att ta till mig. Det är olyckligt. Om man tittar på det förbund jag kommer från och har varit ordförande för i tio år... Många tror ju att skidförbundet är alpint och längd men så är inte fallet. Det är ett bra exempel på ett förbund som inrymmer både större och mindre grenar, säger han.

Inte jävig

En av de stora frågorna under mandatperioden blir en eventuell ansökan om vinter-OS i Stockholm och Åre 2026. Årjes menar att han har kvalifikationer för att driva det arbetet.

Jag har ytterst ansvarat för att ansöka om och genomföra stora arrangemang. Inte minst årliga världscuptävlingar, VM i alpint 2007 och VM i nordiska grenar 2015. Jag förutsätter att den erfarenheten kommer att vara värdefull, säger han.

Han kan inte se att engagemanget i Skistar innebär att han är jävig i frågan om ett OS i Åre.

Jag förstår inte vad det skulle handla om. Det finns ingen annan arena för de alpina idrotterna (i Sverige), som uppfyller de internationella kriterierna. Man ska också komma ihåg att anläggningarna i Åre i princip är färdiga. De blir inte föremål för några stora investeringar, säger han.

"Mer än idrott"

Årjes utmanas av Per Palmström, vice ordförande i SOK:s styrelse och ledamot sedan 2009. Den förre vicebasen för Svenska fäktförbundet har nominerats av nio förbund, men utsågs alltså inte till valberedningens kandidat.

Det var förvånande. Jag trodde att jag skulle bli det men det är inte min uppgift att recensera valberedningens arbete. Sedan är det vad fem personer tycker. Det är nio personer som har nominerat mig så min "valberedning" är större, säger han.

Palmström ser om möjligt i ännu högre grad än Årjes ett OS i Sverige som den på kort sikt viktigaste frågan för näste SOK-ordförande.

Jag är fascinerad av det olympiska, av hela den olympiska festen. Det är mer än idrott. Att sitta i den olympiska matsalen med idrottare från alla dessa länder... Det är stort. Att få hem det till Sverige vore helt fantastiskt, säger han.