LÄS OCKSÅ: Det var för hårda ord – men lite får ni tåla

– Jag tycker att det är dålig stil. Det drabbar fotbollen, vi har svårt att hitta domare som det är. En profilerad landslagsspelare som dömer ut hela utbildningssystemet, jag tycker att man får tänka lite på vad man säger, tycker Johannesson.

Det var efter 0–1-förlusten i cupfinalen mot Rosengård i söndags som Kosovare Asllani i LFC var riktigt besviken på domaren Tess Olofssons insats.

Artikelbild

| Svensk fotbolls domarbas Stefan Johannesson är besviken över Kosovare Asllanis domarsågning efter cupfinalen. "Det drabbar fotbollen", säger Johannesson.

– Vi ska skänka våra 50 000 kronor till domarutbildningen. De går direkt dit. Det måste bli bättre. Det är en cupfinal och då kan man inte ha en sådan här nivå. När jag fick en tackling fick jag frispark emot mig. Vi förlorade inte matchen på grund av det, men nivån var alldeles för låg. Om deras spelare fick en liten smäll så cirkulerade de i tio varv. Det verkar som de har gått brasiliansk filmningsskola, sade Asllani bland annat.

Stefan Johannesson, som diskuterat efterspelet till damernas cupfinal i förbundets domargrupp, tycker dock inte att det var några problem med domarinsatsen.

– Nej, det tycker jag inte, efter vad jag har hört av de som var där. Det var inga problem, säger domarbasen.

En spelares uttalanden i media skyddas av grundlagen och det kan inte bli tal om någon disciplinär bestraffning för Asllanis hårda ord. Formellt sett har hon rätt att såga både en domare och ett utbildningssystem.

Artikelbild

| Kosovare Asllani föreslog att skänka LFC:s 50 000 kronor i andrapris till domarutbildningen. Men LFC har annat att lägga pengar på.

– Det går inte att komma åt, det handlar om en code of conduct. Vi går ut i våra kanaler i fotbollen, exempelvis i damdomarnas elitförening och diskuterar om det är ett okej sätt att uppföra sig. Det är vad vi kan göra.

Är domarutbildningen för dålig?

– Det svarar jag inte ens på. Säger man det tycker jag man kan gå till sig själv i stället, säger Stefan Johannesson.

Linköpings FC:s ordförande Christer Mård konstaterar att det var stor irritation i hela laget kring domarinsatsen. Han kan förstå att det sägs saker i stridens hetta.

– Jag har ju varit med i eliten i 22 år, och vet hur det kan bli, säger Mård.

Samtidigt var det kanske lite väl hårda ord, som kanske inte skulle sagts med några timmars distans till förlusten.

– Vi har haft dialog i laget om det här och påtalat att det var hårda ord som inte är så lämpliga att säga. Man har rätt att kritisera en domarinsats, men då ska det vara på ett konstruktivt sätt. Det ska inte upprepas, men något mer än så gör vi inte av det här. Det är utagerat, säger LFC-ordföranden.

LFC fick 50 000 kronor i andrapris för cupen och fick också resa, mat och boende kring finalmatchen i Malmö. Med det bedömer Mård att hela äventyret i Svenska cupen, med kostnader för tidigare matcher, gick plus minus noll.

Så 50 000 kronor till domarutbildningen blir det inte från er sida?

– Nej nej, det finns otroligt många andra hål att stoppa pengarna i. Som spelarlöner, material, administration och resor, säger Christer Mård.