Wettern-tjejer med chans att skriva historia

Stålbucklan har blivit TV-pucken. Då har HC Wetterns Kornelia Vanselius och Merinda Fahlén chansen att skriva historia. För de kan vinna den första upplagan med Östergötland.

Kornelia Vanselius och Merinda Fahlén hoppas Östergötlands ska bli historiska och vinna den första upplagan av TV-pucken för tjejer.

Kornelia Vanselius och Merinda Fahlén hoppas Östergötlands ska bli historiska och vinna den första upplagan av TV-pucken för tjejer.

Foto: Thomas Augustsson

Vadstena kommun2019-09-28 08:00

Den klassiska TV-puckhögen efter att segern är klar är ett välkänt begrepp. Men att den sker i bussen på väg hem torde vara lite ovanligt. Men precis så var det när Östergötlands TV-puckstjejer förra helgen kvalificerade sig för det kommande slutspelet i Leksand första helgen i november. 
– Vi följde sista matchen mellan Skåne och Södermanland på väg hem. Södermanland var tvungna att vinna så då gick vi vidare som bästa trea i gruppspelet, säger Merinda Fahlén när hon och klubbkompisen i HC Wettern, Kornelia Vanselius, tagit plats på andra sidan bordet i cafeterian i Kungsvalla ishall i Vadstena.

Distriktsturneringen i ishockey för tjejer hette tidigare Stålbucklan. Men efter sju upplagor så heter det nu TV-pucken både för tjejer och killar. 
– Så vi kan ju bli historiska som de som vinner den för första gången, säger Kornelia blixtsnabbt och spricker upp i ett stort leende. 
De båda tjejerna lirar till vardags ihop i HC Wetterns P06-lag. Där menar de att det är ett lite annat spel än när de spelar med TV-puckslaget. 
– Med tjejerna blir det ju mer taktiskt spel. När man spelar med killarna så blir det mer att de bara kör, säger Kornelia. 
– När man kör med tjejer så pratar man mer med varandra. Det blir en lite annan gemenskap, fortsätter Merinda som förutom att hon spelar med killarna i Wettern också ingår i LHC:s F18-lag. 
De båda skulle önska att det fanns spelare så att HC Wettern skulle kunna ha ett rent tjejlag. Men för deras utveckling menar de att det inte spelar någon roll om de spelar med killar eller tjejer.
 – Man utvecklas på samma sätt oavsett. Men killarna i den här åldern har ju farten och i tjejhockey får man ju inte trycka till lika mycket som man får när man spelar med killarna. Så det är lite skillnad, säger Kornelia. 

Vanligtvis så tränar eller spelar de hockey fyra-fem dagar i veckan. Den närmaste månaden fram till TV-puckslutspelet så väntar också en träning i veckan med Östgötalaget. 
Allt för att de ska vara så redo som möjligt när de ställs mot Småland i kvartsfinalen i Tegera Arena i Leksand den 1 november. 
 – Vi mötte dem i en träningsmatch. Då förlorade vi med ett mål. Det var en väldigt jämn match så nu hoppas vi på att vinna, säger Merinda. 
Vad krävs för att ni ska göra det?
– Hitta lite mer rätt med passningarna och spela mer fysiskt, säger Merinda. 
–  Och tagga till lite till, fortsätter Kornelia. 
Hur långt tror ni att ni kan gå?
–  Vi börjar med att vinna kvartsfinalen. Sen tar vi nästa steg därifrån. Men jag tror att vi har en chans att vinna alltihop, säger Kornelia. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!