– Jag kollade runt lite innan jag skulle flytta. Jag vill hitta en bra simklubb och bra studier. Jag är nöjd, säger 19-åringen.

Martin Falk är fostrad i Stockholmspolisen, men är nu på väg att avsluta sitt första läsår i teknisk fysik i Linköping. Nu har han snart under ett år också tränat och tävlat för Lass under tränaren Niklas Larsson och han fick en kickstart i höstas med SM-brons på 400 meter medley.

Med helgens Filbyter cup har utomhussäsongen startat och Falk vann flera distanser under flera dagar. Trots att han är inne i en tuff träningsperiod nu.

Artikelbild

| Martin Falk är en bra kille som har bra potential och har mognat i sin träning, enligt chefstränaren i Lass, Beatrice Sjölund.

– Det har känts bra, stabilt, säger nyförvärvet som tävlat utomhus i Tinnis en gång tidigare, i Sumsim-finalen 2016.

Nu ser Martin Falk fram emot en fortsatt framgångsrik sommar där SM/JSM i Malmö är huvudmålet.

– Jag vill ha medalj i JSM på 200 rygg och försvara min SM-medalj på 400 medley, berättar han.

Höga mål har också 15-åriga Lass-stjärnskottet Thilde Smedbäck som är uttagen till ungdoms-OS i Baku, Azerbadzjan.

Artikelbild

| Martin Falk avverkar här ryggsimmet när han vinner 200 meter medley i Filbyter cup. Nu siktar nyförvärvet på SM-medaljer i sommar. I Linköping kan han utvecklas.

– Jag vill simma så bra som möjligt där. Jag tror att jag har medaljchans, säger Thilde som före avresan ska försöka toppa sig till Sumsim i Norrköping.

I Filbyter cup gjorde Smedbäck, som tränas av Anders Holmertz, totalt nio starter inklusive lagkapper. Bland annat satte hon nytt personligt rekord på 100 meter fjäril där hon är rankad etta i landet i sin ålder.

Artikelbild

| Thilde Smedbäck är klar för ungdoms-OS i Baku, Azerbadzjan, i sommar. Men först Sumsim i Norrköping.

– Det här är en favorittävling, att få simma på hemmaplan. Det är en av de största klubb-tävlingarna som finns i Sverige och jag är överraskad att jag simmat så bra. Jag är i ett bra tillstånd psykiskt och fysiskt. Jag tänker inte så mycket, tänker bara positivt inför starterna, säger Thilde Smedbäck.

– Thilde är bäst när det gäller, hon har en förmåga att prestera, kommenterar Lass huvudtränare Beatrice Sjölund.

Artikelbild

| Beatrice Sjölund, huvudtränaren i Lass, hade 150 simmare att följa i egna klubben i Filbyter cup.

Filbyter cup har i helgen lockat 23 klubbars ungdomar till Tinnis och 3 500 starter har gjorts under tre dagar. Jättetävlingen har anor sedan 1974.

13-åriga Frida Erlandsson är en av de 150 simmare som representerat Lass.

Artikelbild

| Lass ordförande Katarina Eckerberg Olsson gillar bredden i Filbyter cup där alla som vill får delta.

– Blandade resultat, men en rolig tävling. Speciellt när det är så mycket folk, säger Frida som tyckte att känslan var bäst på 50 meter fjäril.

Det är breddfokus på Filbyter cup där alla får delta. Man anmäler sig inte på resultat eller tider.

Artikelbild

| Jesper Andersson, 22-årig parasimmare från Karlstad, satte tre svenska rekord i sin gren i Filbyter cup.

Men det levereras fina prestationer här och var och Jesper Andersson, parasimmare från Karlstad, satte i helgen tre svenska rekord i sina grenar i Tinnis. Nu siktar Jesper på landslagsdebut och para-EM nästa år.

Apropå Tinnis är Lass med och jobbar för att behålla badsjön, inte bara 50-metersbassängen. Arenan blir kvar, men sjön behövs också.

Artikelbild

| Arenan Tinnis är en härlig plats, särskilt när solen skiner.

– Vi vill ha så mycket vattenyta som möjligt. Det gynnar simkunnigheten, säger Katarina Eckerberg-Olsson.