Det har varit en fotbollsvår att glömma i 0120-området, men till slut kom den så efterlängtade vinsten som gav förnyat hopp om en tillvaro över det så kallade bottensträsket. Det blev 2–0 mot Karlskrona, Dardan Mustafa gjorde båda målen och Henrik Gustavsson höll nollan i sin comeback.

– Det sista min äldste son sa till mig innan jag åkte var "nu kommer du inte hem i kväll och gnäller att du har ont, pappa", sa han och skrattade.

Hur var det med anspänningen, då?

– Det är märkligt det där. I går kväll kände jag att jag började smyga in i zonen och göra samma saker som jag gjort under alla år. Det var precis som jag spelade i går. Är det match kan du inte ta bort några rutiner. Jag tänker inte så mycket på det, det bara händer.

41-åringen (han fyller 42 i höst) kunde vara belåten sin insats när ÅFF för att vända den negativa trenden åtminstone tillfälligt petade talangen John Håkansson.

26 oktober 2015 gjorde han sin sista match för ÅFF. Trodde han. Veteranen tackades av tillsammans med polarna Daniel Hallingström och Kristian Bergström och skrev i stället på för division 5-klubben Horn/Hycklinge – som utespelare. Men det blev tillfällig comeback hösten 2016 och så nu igen.

Hur lång och omfattande den blir den här gången återstår att se.

Artikelbild

– Sedan i februari har jag funnits med för att hjälpa till om det behövs. Tränat någon gång varannan vecka. Händer det något ska jag kunna hoppa in och nu var det läge att avlasta John. På lördag (mot Grebbestad) är det han som står igen.

Säkert?

– Det är så det är sagt i alla fall.

ÅFF-ikonen var sig lik.

Mycket energi, aktiv och styrde hela tiden det som hände framför honom.

– Fantastiskt att få vinna. Det var killarna värda efter all motgång. Många är så unga och har inte varit med om det här. Vi fick rätt mycket inlägg mot oss som det kunde ha blivit något av, så man fick vara på tå hela tiden. Mentalt blir du nästan lika trött som om du har mycket att göra, sa Henrik Gustavsson.

Hur har du upplevt stämningen efter tuffa våren?

– När man som jag kommit in varannan har det blivit ännu tydligare. På slutet har det varit en del tunga huvuden. Annars har jag varit impoerad över hur högt i tak och positivt det varit.

Annars var det Dardan Mustafa som hamnade i centrum för mycket av det som hände på Kopparvallen. ÅFF var piggt, hade mycket spring i benen och skapade mycket framåt. Anfallaren blev ytterst tveksamt varnad för filmning när han förmodligen borde ha fått straff, men avgjorde sedan med dubbla mål efter paus.

Mustafa hyllade också Gustavsson efter segern:

– Hans rutin. . . jag vet inte om jag behöver säga så mycket. Det var jävligt kul att ha honom på planen igen.