I fotbollsfreestyle är det två spelare istället för 22 i taget som får stå i rampljuset, då de tävlande går i matcher en mot en där de turas om att visa upp vad de kan göra med en fotboll. Deras nummer bedöms därefter av en internationell jury som utser vinnaren i varje så kallad "battle".

När en efter en fått lämna utslagstävlingen så står till slut en herre kvar på täppan – en världsartist med östgötska rötter.

– Den här finalbattlen var oerhört jämn. Men det känns helt fantastiskt, säger Emil Källdoff från Åtvidaberg efter att ha tagit emot trofén och publikens jubel.

Artikelbild

| Norrköpingsbon Markus Holmbergs bollkonster i bronsmatchen räckte till segern.

Med stora framgångar även i den absoluta världseliten på CV:t så kan man lugnt konstatera att artisten från bruket är vän med sin fotboll.

Vad är nyckeln till att bli bra i just fotbollsfreestyle?

– Att man sätter alla små grejer och håller sig jämn. Man ska kunna sätta sina trick på beställning, säger Källdoff.

Det är dock inte ovanligt att man tvingas ändra i beställningen väl när det bränns. I finalen så bjuder Viktor Olofsson från Göteborg på stenhårt motstånd.

Artikelbild

| Svenske mästaren Emil Källdoff från Åtvidaberg.

Då svarar Källdoff med att slänga in ett helt nytt trick.

– Det gäller att vara väldigt impulsiv. Jag har kunnat det tricket ganska länge men det är en annan sak på scenen med stressmomentet.

Källdoff slutade med den "traditionella" fotbollen vid 13 års ålder för att satsa på fotbollsfreestyle.

En sport som är något helt annat än just vanlig fotboll, även om det är lätt att tro att de båda företeelserna har ett samband.

– Det är som att jämföra konståkning och ishockey. Bollteknik är alltid bra men det betyder inte att man är en bra fotbollsspelare, säger Markus Holmberg, som är Norrköpings bidrag i SM-finalen.

Ett framgångsrikt bidrag visade det sig då han efter sin semifinalsförlust mot just Emil Källdoff, vann sin bronsmatch.

Bakom framgången döljer sig, likt för alla artister, hård träning.

– Jag tränar i genomsnitt fem pass i veckan.

Har du alltid en boll vid fötterna?

– Haha, jag har en alltid liggande under bordet som jag vilar fötterna på, säger hemmahoppet, som med sina 25 år är äldst i hela startfältet.

Yngst av de 16 som tagit sig till finalen, enligt speakern dessutom yngst i världen i ett så pass stort sammanhang, är tioåriga (!) Leonel Sabanovic från Malmö.

Han delar nästan förnamn med idolen Lionel Messi i Barcelona. Om det är Leonel eller Lionel som kan göra flest på foten ska dock låtas vara osagt.

– Det var lite pirrigt men det var bara att köra, sa den SM-debuterande lille bollkonstnären, som ser freestylen som ett komplement till den vanliga fotbollsträningen.

– Man blir bättre tekniskt.

Har du bäst teknik i ditt lag också?

– Jag har riktigt bra teknik kan vi säga.