Den som väntar på något gott... Nog fick vi som var på plats på Dunteberget vänta på evenemangets klimax. Det var nämligen blåsten som ställde till det när det första svenska mästerskapet i slopestyle skulle avgöras.

När det handlar om att utföra akrobatik på en cykel i luften gäller det att sätta säkerheten först, något som arrangören gjorde. Men efter nästan en och en halv timmes väntan kunde finalen genomföras. Och med snurrande av styren, cyklar och kroppar högt upp i luften bjöd de 14 finalisterna Motalapubliken på en show. Efter två åk var, där det bästa åket räknades, stod föga förvånande den 18-årige världsmästaren (!) Emil Johansson som vinnare.

– Strategin i det första åket var att se hur långt jag kunde komma på ett åk som jag visste säkert att jag skulle sätta. Sen i andra åket kunde jag improvisera och lägga till mer. Under åket fick jag lite mer känsla och lade till ett trick som jag Inte har gjort på träning, sa den första svenska mästaren i slopestyle på cykel.

Artikelbild

| Hisnande konster var vad det bjöds på i Motala under lördagen.

Han var pressad av veteranen Martin Söderström, som ledde efter första åket, men Johansson slog till med ett kanonåk i andra försöket.

– Det var kul att jag kunde pusha honom till att göra ett ännu bättre andraåk. Han har varit säkerheten själv hela året, säger Söderström.

Den unge vinnaren var imponerad över banan på Dunteberget.

– Jag är faktiskt förvånad hur bra det blev med så kort varsel. Jag tror banan började byggas först förra helgen.

Artikelbild

| Cykelakrobatik skulle man kunna kalla SM-finalen i slopestyle.

Även utövare i andra grenar var nöjda med Vättern Bike Games.

– Det är ett jättehäftigt evenemang. Det har verkligen potential att växa. Det är kanske lite otacksamt första året för att folk kanske måste höra talas om det i något år först innan publiken kommer, sa trial-åkaren Nadine Kåmark, som tillsammans med Emil Johansson kanske var spelens största affischnamn.

Artikelbild

| Här den suveräna vinnaren Emil Johansson i action.

Kåmark vann trial i en klass där hon är den enda kvinnliga utövaren. Trial går ut på att på en cykel ta dig upp på och över olika hinder utan att sätta ner fötterna eller någon annan kroppsdel.

Bilden av att deltagarna på Vättern Bike Games är belåtna bekräftas av Vätternrundans VD Gunilla Brynell-Johansson.

Artikelbild

| Pallen.

– Vem jag än har pratat med av deltagarna har de sagt "ja, vi kommer tillbaka", säger hon.

Brynell-Johansson ser absolut potential att det hela ska kunna växa till något ännu större redan till nästa år. Men när slopestyle-finalen fick skjutas upp så pass länge erkänner hon att hon hade andan i halsgropen.

Artikelbild

| Trial-åkaren Nadine Kåmark var enda kvinnan i den klass hon gick och vann.

– Lite nervöst. Lite nervöst var det. För utövarnas del hade det varit så tråkigt om det inte hade blivit av.