– Vätternrundan är inte fulltecknad än, men den kommer att bli det. Frågan är bara om det tar en eller två veckor, säger Oskar Höglund, arrangemangskoordinator för loppen.

I dagsläget är ganska precis 22 800 av de 23 000 platserna i Vätternrundan fyllda.

– Det tickar på så smått hela tiden och det fina vädret just nu hjälper förstås till.

Artikelbild

| MTB-Vättern ökar stadigt men än finns det plats för fler. Arrangörerna hoppas på 2 000 deltagare.

Tidigare uppgifter om att de olika motionsloppen, inte bara i Motala, blir fulltecknade på bara några minuter stämmer inte längre, berättar Oskar Höglund.

– Det var en peak runt 2015 där alla lopp i Klassikern blev fulla nästan på en gång. Men de senaste åren, och dessförinnan också, ser det inte ut på samma sätt. Det finns ofta platser kvar, vilket vi tycker är bra för då kan vi ge alla som vill en möjlighet att delta.

Under onsdagen avslöjade arrangören också att man ändrar på anmälningstiden till nästa års lopp, 2020, och redan från den 17 juni går att anmäla sig.

– Vi vill erbjuda årets deltagare, medföljande eller andra som blir sugna möjligheten att anmäla sig när man har den där goa cykelkänslan i sig och det är bra förutsättningar för att träna, berättar marknadschef Ulrika Smith Svenstedt.

Även till de andra loppen i cykelveckan finns det platser kvar.

MTB-Vättern har idag 1 700 anmälda.

– Vi hoppas nå 2 000 och vet att det är många som väntar in i det sista med att anmäla sig, säger Andreas Andersson, marknadskoordinator.

Tjej-Vättern har en stadig men liten vikande trend med färre anmälningar. Nu är det strax under 4 000.

– Samtidigt märker vi att andelen tjejer som cyklar i våra lopp blir högre och högre. Så även om Tjej-Vättern minskar en aning så är ändå trenden klart positivt, säger Ulrika Smith Svenstedt.

Oskar Höglund:

– Och även om det blir något färre som cyklar Tjej-Vättern så vet vi att det är många som uppskattar att det finns ett lopp bara för kvinnor och det är också där vi har våra absolut mest nöjda deltagare. Och 4 000 deltagare gör att vi fortfarande är ett av Sveriges största cykellopp.

Halv-Vättern har just nu strax under 5 500 anmälningar, vilket är ganska stadigt mot tidigare. Det lopp som ökar mest är Vätternrundan 100 kilometer, där man också tillåter elcyklar, och där just nu 700 anmälningar kommit in.

– Cirka tio procent av dem har aviserat att de kommer att cykla med elcykel, säger Andreas Andersson. Och det känns verkligen jättebra att kunna erbjuda den här möjligheten till personer som annars inte skulle kunnat delta, av olika anledningar.