LÄS MER: LIVE: Häng med under cykelfesten

Och det var många som sökte sig ut i den milda sommarkvällen.

– Fantastiskt, det är så det ska vara, en riktig "Hjulafton". Vätternrundan ska också vara ett event som får Motalaborna att gå ut, strålade Vätternrundan vd Gunilla Brynell.

Till i år hade arrangemanget fått sin egen låt, "Oslagbara", och under fredagskvällens starter kunde den också höras live med sångaren Stefan Nykvist medan de första cyklisterna rullade förbi scenen.

– Det är nytt för i år. Vi satsar nu extra på peppandet, fastslog Gunilla Brynell.

Vätternrundan nådde i år inte riktigt upp till anmälningstaket på 23 000 deltagare. 9 300 är anmälda för första gången. De som också kom till start – uteblivandet brukar ligga på tio procent – har till midnatt lördag på sig att ta sig i mål.

Förutsättningarna gick inte att klaga på. Strax under 20 grader under kvällen, något lägre under natten, men hela tiden uppehåll och måttliga vindar. För lördagen spås temperaturen stiga uppåt 24-25 grader.

Artikelbild

| Den 54:e Vätternrundan har startat. Loppet blir allt mer färgrikt. Ett gäng cyklister från Vadstena ingick i de första startgrupperna.

Men det gäller också att vara förberedd för 30 mil på sadel. Före start träffar vi Leif Dovhammar, Tystberga, Dag Renstrand, Örebro, och Lars Pettersson, Falköping, tre herrar i dryga 70-åråldern som avverkat respektive 49, 47 och 46 rundor. Trots rutinen intygade trion att rekommenderade träningsdosen om minst 100 mil fortfarande är ett måste.

– Lite har väl musklerna vant sig genom åren, men samtidigt blir man ju äldre, menar trion.

Artikelbild

| Stockholmsgäng som ladde med pasta. Närmast kameran Birgitta Herman och Susanne Matsson, bakom dem Peter Fägerholt, Jan mattsson och Thomas Carlgren. Tjejerna skulle starta första. Killarna flera timmar senare men lovade att köra ifatt dem i Hjo.

Varför återkommer man i loppet över 40 gånger?

– Vi har lärt känna varandra och har trevligt ihop. Vi är med i Veteranklubben och via den får vi hjälp med samordningen så att vi kan starta samtidigt, säger Dag Renstrand.

Artikelbild

| Karin Sköldefors från Hudiksvall kör för fjärde gången. Femårige sonen Arvid gav gärna ett par avskedskramar.

Apropå veteraner: Lars-Åke Åkerman och Stig Johansson har startat i alla loppen. Fanns nu alltså med på startlinjen för 54:e gången.

En klassisk förberedelse är även att käka pasta före loppet och Motalas restauranger serverar just inget annat i samband med Vätternrundan.

Artikelbild

| Veteraner som kört över 40 rundor, från vänster Leif Dovhammar, Lars pettersson och Dag Renstrand.

– Pasta, potatis, ja kolhydrater överhuvudtaget är viktigt. Det funkar, säger Jan Matsson, från Stockholmstrakten efter avslutad portion spagetti och köttfärssås.

Två timmar senare väntade hans 25:e start i loppet. Den här gången tillsammans med ett mindre kompisgäng.

Artikelbild

| Gunilla Brynell VD Vätternrundan

Startgrupperna släpptes i väg under hela natten. Efter ett uppehåll under lördagsförmiddagen startas det igen vid middagstid då de snabbkörande grupperna släpps iväg.