LÄS MER: ÅFF om beslutet

– Fredheim har stora referenser, han var en god fotbollsspelare och vet hur ett försvarsblock ska formeras, säger Ulf Blomberg som spelade för ÅFF på 1970-talet.

Ulf Blomberg blev svensk mästare med ÅFF. Han har ingen roll i klubben nuförtiden, men är ständig medlem och hänger ofta kring Kopparvallen. Som de flesta kring klassiska ÅFF har han åsikter kring hur det går och hur det sköts och hur det spelas.

Artikelbild

| Ny ÅFF-tränare. Tor-Arne Fredheim känner väl till Åtvidabergs FF trots att han bara tränat laget i två dagar. Bland annat har han "svärsonen" i laget. Nu väntar första matchuppgiften, mot Tvååker på lördagen.

Blomberg tycker inte att det är något ovanligt med att byta tränare.

– Jag har varit med om det flera gånger. I en sån här situation som vi är i nu måste man göra nåt.

Vad är fel?

– Vi gör för lite mål, säger Ulf Blomberg som tror att ett bättre försvar är medlet som gör laget bättre både framåt och bakåt.

Bland supportrar på stan är det lite kluvet kring att redan nu, efter åtta omgångar, sparka Rickard Johansson och snabbt sätta in ledige Tor-Arne Fredheim.

Kent Karlsson från Linköping, som numera bor i Åtvid, tycker att klubben borde ta ett annat fokus.

– Det är väl åtta spelare skadade, jag vet inte om det är rätt att sparka tränaren då. Man borde fundera på varför det är så mycket skador, menar Kent som tycker synd om Rickard Johansson som gjort ett bra jobb förut, men att tränarbytet kanske inte kommer oväntat sett till resultaten.

Vad säger du om Fredheim?

– Han är rätt bra, har ju haft andra lag förut. Jag hoppas att det vänder, säger Kent Karlsson.

Åtvidabergaren Leif Adolfsson, också trogen supporter till ÅFF, förstår klubben.

– Det har inte gått så bra och det är då det händer. Det är inte tränarens fel, men det är han som leder laget och det är så man gör en förändring, säger Leif som också har hopp om en bra placering i höst.

– Ja, ÅFF har ju alltid varit ett höstlag, säger han.

Tor-Arne Fredheim fick förfrågan i tisdags att ta över ÅFF, på onsdagen blev det klart, och på torsdagen höll han första träningen. Då fick också spelarna reda på tränarbytet.

Assisterande tränaren Jesper Ny är kvar i samma roll under Fredheim och säger att han inte har någon kommentar.

Spelaren Dardan Mustafa säger:

– Det kom lite oväntat. Vi hade en period utan vinster, men vi var på gång och jag var nöjd med Rickard. Men fotboll handlar om resultat, konstaterar Mustafa.

Vad tror du om Fredheim?

– Han är kunnig i fotboll, ska bli spännande att se vart det kan bära, säger Dardan Mustafa som själv just nu är i rehabträning.

En kuriosagrej kring Tor-Arne Fredheim och ÅFF är att lagkaptenen Andreas Johansson är hans "svärson". Johansson har barn och är sambo ihop med Fredheims dotter Cornelia.

– Men här är han inte min svärfar, säger Johansson och ler på Kopparvallen.

Själv pratar Tor-Arne Fredheim under fredagen mest om att det krävs ett hårt jobb nu. För att förändra situationen. Det måste täppas till bakåt och då behöver alla jobba gemensamt för att det ska lyckas.

– Det har varit snabba ryck i veckan, men jag är beredd. Jag har följt ÅFF en del och det känns stimulerande att vara här. En fin arena och en stor klubb fortfarande även om det handlar om ettan, säger tränaren som var nöjd med fredagsträningen.

– Vi har hungriga spelare, noterar han.

ÅFF har en så kallad "NHL-vecka" nu med täta matcher. Tvååker hemma på lördagen, Lund borta torsdag och Lindome borta söndagen efter.

Det är hektiskt schema och en hel del skador.

Adrian Petersson är tillbaka i truppen, men på skadelistan finns Andreas Johansson, Dardan Mustafa, Daniel Rambin och Zev Taublieb.

Till sist: Öst media direktsänder ÅFF–Tvååker, avspark klockan 16, på sajterna klackspark.com, corren.se, mvt.se och nt.se. Det är gratis för prenumeranter.