LÄS MER: De får 44 biljetter till seriefinalen

Det snackas om kulturbärare i lag. Efter tio säsonger och 210 matcher i A-laget så känns det rätt att ge Solfjäderstadens Christoffer Jonsson det epitetet. För när lagkamrater under åren lämnat för att prova vingarna någon annanstans så har han blivit kvar i moderklubben.

– Jag har varit för dålig för att få flytta men tillräckligt bra för att tillhöra A-truppen. Och jag har aldrig haft några tankar på att lägga av heller. Det var väl ett år då jag tänkte tanken på att trappa ner och gå till Borensberg. Men det blev bara en provträning. Sen insåg jag ju att jag inte kan lämna Fjädern, säger Jonsson när vi träffas hemma i familjens hus i Motala.

Under de tio säsonger som han haft en plats i A-truppen så hSom ar han en gång fått vara med om glädjen att vinna ett kval och gå upp i division 1. Det var våren 2017 då Solfjäderstaden besegrade Skövde. Ja, egentligen har han upplevt kvalglädjen två gånger. För han satt på bänken i kvalsegern mot Åstorp 2008.

Men han har också två gånger om fått känna på besvikelsen det innebär att ramla ur ettan.

Men det där är historia. För i sin 211 match så hoppas han att han får vara med och ta laget uppåt i seriesystemet igen och han skulle gärna göra sitt 37:e mål i karriären och bli matchhjälte.

LÄS MER: "Grinigare" inför avgörandet

LÄS MER: Betyg: Allt inför seriefinalen

Men då krävs det seger mot Rimforsa vilket Jonsson menar inte är någon omöjlighet med det lag som Solfjäderstaden har.

– I år känns det som att vi har truppen för att gå hela vägen. Nu har vi tre linor som levererar. I fjol hade vi bara två och när några blev skadade så blev det svårt. Nu är det konkurrens om varje plats och det är alltid bra.

När laget förlorade mot just Rimforsa i sista matchen inför juluppehållet så såg Solfjäderstadens möjligheter att komma ifatt dem och utmana om seriesegern och platsen i ettan liten ut. För de flesta.

Men inte spelarna i laget.

– Vi hade ett litet möte där innan nyår där vi lovade varandra att om vi går rent så kommer Rimforsa tappa någon poäng. Men det såg tufft ut ett tag. Rimforsa ångade på och vann med stora siffror. Men vi har trott på det och som coach Stille säger, vi ska jaga hela vägen in. Att serien lever ända in i slutet och att vi möter Rimforsa i sista omgången i en avgörande match. Det är ju som en film som någon regisserat.

Har det varit svårt att inte tänka på att ni möter Rimforsa i sista matchen och att det kan gälla en plats i division 1?

– Det har varit svårt. Men hade vi inte vunnit matcherna fram tills dess så hade ju det inte spelat någon roll att vi skulle möta dem. Så vi har verkligen tagit det match för match och vi har ju varit illa ute i några av dem men lyckats vinna. Det är väl den moralen vi får ta med oss nu.