– Alla barn har varsin boll i alla moment och vi vill att alla ska bli kompis med den. Sen vill vi att de ska våga och vilja ha kul, säger Peter Myrgård, Hattricks ordförande.

På Pema Arena i Hjulsbro tränar varje onsdag runt 100 tjejer och killar mellan 11–14 år. Syftet är att ungdomarna ska lära sig samarbeta, känna bollglädje och att vilja vara en positiv förebild. Vem som helst får vara med och konceptet först till kvarn är det som gäller.

– Vi vill skapa ett nätverk för ungdomsfotbollen i Linköping och utgår från bollglädje, samarbete och positiva förebilder. Vi vill att alla ska jobba tillsammans för barnens bästa.

Hattrick är en förening som funnits i cirka fem år och består av tolv klubbar och kommunen. De erbjuder träningar, målvaktsträningar, tränarutbildningar och arrangerar en turnering.

– Vi vill ha bra kvalitet på träningarna och lära alla föreningar och barn hur de kan göra. Träningarna vi har nu är ett sätt att få igång samarbete under lågsäsongen. Det kan vara så att alla lag kanske inte har planer att spela på under vintern. Det är kul att barn från olika föreningar kan komma och leka fotboll tillsammans, säger Peter Myrgård.

Träningarna leds i år av Coerver Coaching, ett utbildningsprogram som fokuserar på att utbilda spelare och ledare.

– Vi vill i tidig ålder ge spelarna en möjlighet att bli så trygga med bollen som möjligt. Vi vill göra barnen tekniska, kreativa och ge dem självförtroende. Vi tränar alltid den enskilda spelare och alla spelare får en möjlighet att lyckas, säger Bengt "Bebben" Lindgren.

Hattrick arrangerar den 13-14 april en cup på tre arenor, Pema Arena, Fredriksberg IP och Skarpans IP, där 120 lag får vara med. Överskottet från cupen går till föreningen och ger de ansvariga möjlighet att hålla sina träningar av olika slag. I övrigt får man hjälp av kommunen och sina sponsorer. Under själva turneringen utses i varje match en spelare på planen till "matchens stjärna", priset går till den spelare som gör sina kompisar bättre. Och istället för att ha domare i cupen använder sig Hattrick av matchledare.

– Jag fick vara matchledare under en av de sista matcherna i cupen förra året och fick då lämna över "matchens stjärna"-tröjan till en tjej. Hon var nog inte van vid att få en sån utmärkelse och att få se henne lysa upp och bli hyllad av båda lagen – det var bara ren glädje och det är det som gör allt så kul, säger Oskar Myrgård.

Vad är roligast med allt?

– Att det kommer så många barn som har så kul – och sen cupen och alla härliga minnen man har därifrån, säger Oskar Myrgård.