Hon vann långdistansen på orienterarnas Swedish League (SL) efter att hon lyckats hålla orienteringsfokus och tempo i över 90 minuter.

– Riktigt kul att få en seger. Det passade mig när det var så här långt.

I helgen öppnades dörrarna på allvar för orienterarna efter en seg och trist vår med mycket inställt. Lite av ketchupeffekt med Swedish League, Stigtomtakavlen vid Jönåker i Sörmland och Urban Hjärnekampen vid Motala, allt på en gång.

Ett stort östgötagäng fanns på plats för de tre deltävlingarna i SL, med en sprint på Citadellet i Landskrona, en långdistans och en medeldistans i bokskogen på kuperade Söderåsen vid Ljungbyhed.

Där i bokskogen blev Alva ”skogens drottning”.

Nu 28-åriga Alva har till och från varit med i landslaget. Har dessutom fyra SM-medaljer, men saknar än så länge något guld där.

Lördagens långdistans var nästan guld värd, för Alva behärskade svårigheterna perfekt.

– Första tävlingen för säsongen. Visste inte riktigt var man stod. Har aldrig vunnit något så här stort förut.

Alva, som är uttagen till Orienteringsförbundets utvecklingslandslag, slog nu alla, även de som förhandsnominerats till A-landslaget, alla utom en viss Tove Alexandersson som är på eget läger i Schweiz inför EM där i början på maj.

Alvas resultat borde räcka för att få bli med i landslagstruppen där.

SL-helgen inleddes med en sprintorientering i gamla fästningen Citadellet i Landskrona. Där blev det en sjunde plats för Alva, 29 sekunder bakom Kalin Ohlsson, Järla.

– Bara några små misstag där, men ett bra lopp. Däremot är jag inte lika nöjd med den avslutande medeldistansen, sa Alva.

Helgens stora överraskning vid sidan om Alva var OK Kolmårdens förstaårssenior Ville Johansson som sprang till sig en stark tolfte plats i Citadellsprinten.

Visserligen var Denslens Algirdas Bartkevicius och LOK:s Ramus Elmelid före av östgötarna, på åttonde respektive nionde plats, men Villes självkänsla växte när han insåg hur många duktiga seniorer han hållit bakom sig.

– Jo, det var ett riktigt lopp, bara några små sekundbommar, förklarade Ville närmast lyriskt.

Bland juniorerna stod OK Roxens Tove Pettersson för den bästa östgötainsatsen, blev fyra i D18 elit, bara minuten från segern på den tuffa långdistansen över 9,5 km.

OK Denseln har det kämpigt på hemmaplan i Östergötland, men ett gäng pigga franska orienterare som representerar klubben, visade nere i Skåne att de kan ge en skjuts åt Skärblackagänget när det kommer till 10-mila om två veckor.Junioren Mathieu Perrin var före såväl Roxens Jonas Andersson som Denselns August Mollén på både lång- och medeldistansen. Mathieus sjätte plats på medeldistansen var toppresultatet. Här var Jonas elva och August tolva.