Det är början på avgörandet i en serie som man nästan aldrig vet var man har. De sista månaderna av grundserien där allt ska avgöras.

Vilka kvalar uppåt?

Vilka kvalar neråt?

Artikelbild

Vilka har spelat klart 7 mars?

För Vita Hästen kan fortfarande allt hända, laget ligger mellan strecken och kämpar för varje poäng.

– Vi kan påverka tabellen genom det vi gör i de kommande matcherna. Hur mycket vi än stirrar på den kommer den inte förändras ändå. Vi vet om vårt läge och vi har goda chanser att klättra om vi kommer tillbaka och presterar en bra ishockey, säger lagkaptenen Jesper Samuelsson.

Att tappa tre poäng (och sedan förlora i förlängningen) med bara lite mer än en sekund kvar, som senast mot Modo, är förstås extra tungt att komma tillbaka från.

Artikelbild

Men Jesper Samuelsson säger att man lagt den smällen bakom sig nu.

– Den är avstädad. Det går inte att hänga kvar i det förflutna. Det är inget vi kan påverka nu. Det vi kan påverka är det vi gör idag och imorgon. Sedan är det klart att det är svårt att se positiva bitar när det blir som det blev då på slutet. Men vi spelade ändå okej i halva matchen.

Artikelbild

Laget är inne i en period med många hemmamatcher. Det vill man dra nytta av. Samtidigt gäller det att lyfta igen efter en tung tid med fyra raka förluster.

– Vi pratar mycket om enkelheterna, ta pucken mot mål, bli bättre i egen zon där vi slarvade lite senast. Basic-grejer. Få folk mer på tå. Göra fler mål, släppa in färre ... Är man konsekvent i spelet i den här ligan över 52 omgångar vinner man mer än man förlorar.

Vad ser du framför dig när Södertälje står som motståndare?

– Att vi måste vara noggranna i varje del. De gillar fart och fläng och är bra i omställningar och kontringar.

Inom truppen pratar man fortfarande främst om att man vill nå topp-åtta. Det är målsättningen spelartruppen satt upp inför säsongen.

Känner du att det är rimligt att ni ska kunna nå det?

– Rimligt hit och rimligt dit ... Det är det vi har sagt som målsättning innan säsongen. Vi har 18 matcher kvar och har fortfarande chansen. Jag hoppas vi får tillbaka några spelare snart, vi har varit kort om folk och har en tunn trupp. Klart det påverkar varje dag. Nu känns det som att några är på väg tillbaka och det är bra för alla, säger Jesper Samuelsson.

Det behöver Vita Hästen i jakten på en positiv avslutning på säsongen.