– Vi är just nu i Omsk dit vi kom via transirbiriska järnvägen från Peking och med bland annat stopp i Mongoliet. Vi ska alldeles strax påbörja vår bilfärd, tillika VM-roadtrip med en rysk vän och hans son. Vi var och vandrade några dagar på kinesiska muren och blickade fram emot vårt kommande VM-äventyr snart, berättar Svensson i ett mejl till Sporten.

Vad ser du fram emot mest i Ryssland?

– Att i härlig VM-atmosfär med fest och flaggor träffa både nya och gamla fans vänner från olika delar av världens hörn och prata gamla VM-minnen och spekulera om årets turnering.

Artikelbild

| Uppladdningen inför fotbolls-VM har Janne Svensson och sambon Eva gjort i Kina och på kinesiska muren. Linköpingskillen Svensson gör ni sitt åttonde raka VM på plats.

Hur går det för Sverige?

– Tyvärr tror jag bara det blir tre matcher, men hoppas givetvis att de kan få den häftiga upplevelsen att möta Brasilien i åttondelsfinal. Men oavsett är det nice såklart att de är med, vilket jag tror nästan ingen trodde på när VM-kvalet lottades så.

Vilket lag vinner VM?

– Jag tror och hoppas att min Evas Spanien faktiskt kan göra det igen.

Artikelbild

| Det blir nya platser och nya kulturer för Janne Svensson och hans Eva som reser jorden runt tillsammans.

Det bästa med supporterresor?

– Att se idrottsevenemang live, speciellt event som pågår i flera dagar eller veckor, är som att kliva in i en annan äventyrlig spännande värld ett tag och glömma den med allt det andra som vardagen har. Det är glädje och förväntningar, socialt och internationellt av alla de slag, det är sol och sommar, färger och fest. Det är underbart, faktiskt oavsett resultat.

Bästa med att se det på plats?

– Som jag just sa, den blandade internationella atmosfären som alla besökare skapar via hur de bjuder på sig själva med skratt och glädje, ansiktsmålningar och kläder, musik med mera.

Ska du göra något annat än se på fotboll?

– Det passar jag/vi alltid på att göra, både under VM, lediga speldagar och innan/efter. Så som att lulla runt i städerna för kultur och mat, kanske något bad, lite natur måste jag alltid också ha, men det blir mycket fanzones såklart, förutom de matcher man har eller lyckas få tag i för att se live.

Hur länge blir ni borta?

– Vi är på plats hela VM igen, något som jag gjort sedan 2006 eftersom jag insett hur himla roligt det är att svepas med och fortsätta följa resultaten och de olika fansen. Så varför åka hem? När man ändå åker någonstans se till att stanna och njuta så länge du kan. Den här VM-resan är dock slutet av vår åtta månaders jorden runt-resa som vi bland annat gör för min 50-årspresent.

Bästa VM-minnen genom åren?

– Okej, detta blir ju mitt åttonde raka VM på plats sen starten i Italien 1990, så det finns ju ett antal höjdpunkter såklart, som de fullsmäckade gatorna i Paris när Frankrike vann VM på hemmaplan 1998. Eller att tillbringa dagarna på Copacabana i Rio framför storbildsskärmen 2014. Eller den magiska invigningsmatchen och även finalen i Sydafrika–VM 2010.

– Men ska jag välja ett så måste det bli den svenska färgade upplevelsen från 1994 och kvartsfinalen mot Rumänien. Det var en ynnest att få se den otroligt spännande matchen live på den gamla stadion i San Francisco den sommardagen och den efterföljande festen. Det var också där jag träffade en nära och då ny livsvän, en kille från Oman uppväxt i London, som jag fortsatt träffa hela livet och på flera VM.

Hur många VM till ska du se på plats?

– Hehe, ja egentligen sade jag för länge sen att jag skulle fortsätta till och med VM i Brasilien för bättre än så kan det ju inte bli. Men nu är man här igen och vi har redan planerat in nästa i Qatar med diverse besök i Mellanöstern innan och efter. Sen efter det blir det ju jubileum med tio raka VM så det måste jag nog satsa på, ja, säger Janne Svensson och fortsätter:

– I övrigt kan jag väl tillägga att jag som sagt sett följande VM live på plats: 1990 Italien, 1994 USA, 1998 Frankrike, 2002 Japan, 2006 Tyskland, 2010 Sydafrika, 2014 Brasilien och nu 2018 Ryssland. De första fyra åkte jag med vänner och sen mitt femte har jag åkt med med min spanska sambo Eva, som faktiskt med mig fick se sitt land bli världsmästare live 2010. Men jag är hyfsat nöjd med att ha sett fyra av Sveriges matcher 1994 och bland annat då vi kammade hem bronset, vilket vi gärna får göra igen i år. I så fall lovar jag att fixa biljett till den matchen också, haha. Noterbart är att förutom fotbolls-VM så har jag även besökt ett stort antal fotbolls-EM, tre OS och mängder av VM och EM i ishockey, handboll och innebandy. Men just fotboll och VM, större och bättre än så blir det inte, när hela världen liksom är både med och tittar på, tillsammans.

Janne Svensson och hans Eva har biljetter till fyra matcher i fyra olika VM-städer och kommer försöka besöka nästan alla av de elva VM-städerna och deras fanzones.

Matcherna: Belgien–Panama, Nigeria–Island, Mexiko–Sverige och en åttondelsfinal.

Festen är i gång.