Winning ground är en fotbollsfestival i Linköping för tjejer i åldern 10-12 år. Till skillnad från många andra cuper räknas här inga resultat och det är heller inte något slutspel, ett koncept som Wreta Klosters tränare Magnus Seger är glad över.

– Det blir lite mer avslappnat när man inte räknar poäng. Tjejerna har ju ändå koll på om de vinner eller förlorar, men det blir lite lugnare utan slutspel och man kan koncentrera sig på att testa lite olika upplägg i stället för att ägna sig åt toppning av lagen, säger han.

Bergslaget från Linköping är mycket nöjda med turneringen och en av lagets spelare, Lizette Bjuremark, hade gärna sett att turneringen hållit på längre än bara under lördagen och söndagen.

Artikelbild

– Det har varit jätteroligt, även om det bara var en natt. Man skulle vilja stanna här flera nätter, typ som en skolvecka, konstaterar hon glatt.

Festivalens genombrott

Även två av hjärnorna bakom festivalen, Caroline Fahlén (festivalgeneral) och Johan Thorén (marknadsansvarig) är mycket belåtna över hur Winning ground utvecklats.

– Det har varit fantastiskt roligt, konstaterar Fahlén samtidigt som Thorén fyller på:

Artikelbild

– I år känns det som att Winning ground fått ett genombrott. Min höjdpunkt från det hela var när tjejerna, kanske 300 till antalet, marscherade genom stan och möttes av applåder på Stora torget innan det blev en kändisfest med spelare från LFC, Atlético Madrid och BK Tinnis där La Liga dessutom hade med sig ett produktionsteam på fem personer.

Kändismatchen perfekta slutet

Som avslutning på årets Winning ground spelade LFC match mot Atlético Madrids damlag på Linköping arena och att stänga festivalen med den matchen var pricken över i:et, anser Thorén.

– Förebilder har alltid varit ett kärnvärde för Winning ground och att vi haft LFC med oss sedan starten har varit väldigt viktigt. Det är ju ett av världens bästa lag som nu har fem spelare iväg på OS. Att dessutom Atlético Madrid kom hit, som är ett topplag i hårdsatsande La Liga, var ju ännu en krydda och helt i vår linje.

En annan höjdpunkt förutom kändisfesten var att alla lagen fick spela en match vardera på Linköping arena och alla spelare fick då sina namn upplästa. Att sedan LFC och Atlético Madrid avslutade det hela på samma arena är enligt Thorén något symboliskt och vackert.

– Det är där cirkeln sluts när de små stjärnorna spelar på samma plan som de stora stjärnorna, det är det som är kraftfullt.