Corren har tidigare berättat om patienten Per, som alkotestades i smyg på sin vårdcentral och anmäldes till Transportstyrelsen trots att han lämnat ett godkänt peth-prov, som visar alkoholkonsumtion. Han fick dessutom en missbruksdiagnos inskriven i sin journal, av läkaren han aldrig träffat.
Läkaren informerade inte Per om att ett av blodproven var ett peth-test. Johan Nordén, chef för primärvårdscentrum i Region Östergötland, kan inte uttala sig om enskilda fall, men har till Corren sagt att "det är olyckligt om det har missats".
Efter publiceringen har reaktionerna varit starka. De flesta som hört av sig tycker att det är självklart att läkaren ska informera om den här typen av prover, medan några anser att det handlar om att missbrukare inte vill bli testade. Flera personer har hört av sig och berättat att de avbokat blodprov och inte längre vågar söka vård hos vårdcentralen. Det visar sig också att Per inte är ensam om att testas i smyg.
Annika sökte vård i höstas. Hon står på blodtrycksmedicin sedan tidigare och under en utlandsresa blev hon plötsligt andfådd och hennes ben och fötter svullnade.
– Jag tänkte att det kunde vara hjärtsvikt, så jag ringde till vårdcentralen i Kisa när jag kom hem.
Hennes vanliga läkare beställde en rad blodprover. Några dagar senare ringde vårdcentralen till Annika. I telefonen får hon veta att hon måste komma och lämna ytterligare ett prov. Men nu är det en annan läkare som beställt det.
– Då blev jag orolig. När man söker för någonting som kan vara ganska allvarligt och så blir man tillbakakallad på extra provtagning, då blir man ju ännu mer orolig. Jag trodde att de hade upptäckt att det var fel på hjärtat.
Hon visste inte ens vad peth-prov var då.
– Några veckor senare fick jag veta att alla prover såg bra ut och att det förmodligen var värmen utomlands i kombination med blodtrycksmedicinen.
Efter Correns granskning läser hon sin journal.
– Då ser jag att det extra provet var ett peth-prov. Då lade jag ihop ett och ett. Jag kallades dit en extra gång för att de skulle ta ett peth-prov, utan att de förklarade vad det var för något. Jag hade nyss varit utomlands och druckit vin till maten, jag hade kunnat åka dit om det hade visat positivt.
Annikas peth-prov var utan anmärkning, så hon fick inte veta något om det provet förrän hon läste om det själv i journalen.
– Bra att ni skriver om det här, det är först nu som jag förstår vad det var som hände. Mig hade det kanske inte gjort något om de hade tagit det här provet och förklarat att de ville kolla njurarna eller så. Men att inte säga någonting, och bli kallad till vårdcentralen en extra gång när man redan är orolig, det är inte okej.
Correns granskning har visat att det är stor skillnad mellan vårdcentralerna i Region Östergötland. Två vårdcentraler sticker ut, visar statistik som Corren har tagit fram. Vårdcentralerna Österbymo och Kisa har tagit överlägset högst antal peth-prover per listad patient.
Regionens minsta vårdcentral i Österbymo toppar listan med nästan 83 peth-prover per 1 000 listade, tätt följd av Kisa med 70 prover. Längst ner i samma lista finns vårdcentralen i Skäggetorp och Cityhälsan Söder i Norrköping, som båda ligger runt tre peth-prover per 1 000 listade.
– Det är inte någonting vi har satt i system medvetet. Vi är inte alls de enda som gör det där utan det är väldigt vedertaget. Vår utgångspunkt är ju att vi vet att det är vanligt med hög alkoholkonsumtion, har Susanne Svärm, verksamhetschef för vårdcentralerna i Kisa och Österbymo, tidigare sagt till Corren.
Som svar på kritiken om att patienter testas utan att först informeras om det, har hon sagt:
– Det är inte möjligt för oss att ringa och förklara för alla.
En annan patient som drabbats av de hemliga peth-testerna är Mikael. Han sökte vård på vårdcentralen i Österbymo för trötthet.
– Jag var så fruktansvärt trött. Jag kunde jobba en timme och sen var jag tvungen att lägga mig och vila. Det har ju aldrig hänt innan. Så till slut sökte jag vård. Jag tänkte att det kanske kunde vara en infektion eller någon brist. Man hade ju googlat lite, så kanske testosteronbrist eller nåt som är vanligt i min ålder.
Han provade med hälsokostpreparat och blev lite bättre – men när tröttheten ändå fortsatte – insåg han att det kanske var utmattning.
– Jag har jobbat hårt och sen har jag byggt två hus inom sju år på fritiden, vid sidan av mitt vanliga jobb. Och det här började när det sista huset blev färdigt. Så det var nog utbrändhet. Men när jag satt hos läkaren kände jag att han inte trodde på mig.
På vårdcentralen fick Mikael lämna prover.
– Det var då han tog det där provet. Men det sa han ingenting om. Sen pratade han in på telefonsvararen att peth-provet visade ett högt värde och att jag måste komma och lämna fler prover.
I Mikaels journal står det att peth-provet visar på 0,3 mikrogram per liter. Det är exakt på gränsvärdet. De andra provresultaten är normala.
– Jag struntade i det där för jag kände mig fruktansvärt kränkt. När man har sökt för att man är så fruktansvärt trött och sen blir man anklagad för att man dricker för mycket. Jag kände att det inte fanns någon anledning för mig att lämna fler prov.
Mikael lämnade ett meddelande till läkaren: Han vill inte komma på fler provtagningar.
– Sen ringde de från vårdcentralen och sa att jag måste komma och lämna peth-prov, annars kommer de att anmäla mig till Transportstyrelsen och då kanske jag blir av med körkortet. Så då blev jag tvungen att gå dit.
Det andra provet visade på godkänt resultat och Mikael anmäldes inte till Transportstyrelsen. Men i journalen har Mikael redan fått en diagnos: alkoholöverkonsumtion.
– Det berättade läkaren inte för mig, säger Mikael.
En annan patient, som har valt att vara anonym, gick in i sin journal efter Correns granskning. Där upptäckte han att vårdcentralens läkare testat honom två gånger under de senaste åren. Då har provresultaten varit under gränsvärdet.
– Jag har inte fått veta något. Provresultaten var ju bra, men ändå. De har tagit prover utan att säga något. Så nu går jag inte till vårdcentralen längre. Det är för mycket som står på spel. Körkortet och vapenlicensen, allt riskeras, säger mannen, som är i 30-årsåldern och har jakt som främsta fritidsintresse.
– Jag vet flera som inte går dit längre, tillägger han.
Corren har tagit del av patienternas journaler inför publicering. Vi har sökt verksamhetschef Susanne Svärm, som avböjer att kommentera de nya uppgifterna.