31-årige Linköpingskillen som tar upp kampen med marknadsjättarna31-årige Linköpingskillen som tar upp kampen med marknadsjättarna

31-årige Linköpingskillen som tar upp kampen med marknadsjättarna

Linköping
Lästid cirka 10 min

Tävlingsinstinkten har alltid funnits där. Från tennisbanorna i Stångebro och Fredriksbergs fotbollsgräs till det som skulle bli Jakob Lyckenviks första stora race med miljardbelopp på spel: det mellan Budbee och jätten Instabox. Och nu står han i startgroparna inför ett nytt lopp där han utmanar storbolagen i hemlarmsbranschen.

31-årige Jakob Lyckenvik som växte upp i Linköping tog sig till Stockholms affärsscen när han var med och ledde Budbees snabba och framgångsrika resa att utmana Instabox i kampen om leveranser till paketskåp runtom i hela Sverige. 

Nu har Jakob valt att satsa på nya utmaningar. Med investerare i ryggen, som grundarna till Klarna, Kry och Voi, ska han som vd utmana hemlarmsjättarna i nystartade bolaget Hemla. Trots att företaget ännu inte lanserat några produkter är de redan omskrivna i Svenska Dagbladet, Dagens Industri och fler branschtidningar. 30 miljoner har tagits in i ett första skede och Jakob är taggad.       

Fredrik Hamilton och Jakob Lyckenvik ska nu utmana hemlarmsjättarna Sector Alarm och Verisure med nya bolaget Hemla. De har redan bland annat uppmärksammats i Svenska Dagbladet och Dagens Industri.
Fredrik Hamilton och Jakob Lyckenvik ska nu utmana hemlarmsjättarna Sector Alarm och Verisure med nya bolaget Hemla. De har redan bland annat uppmärksammats i Svenska Dagbladet och Dagens Industri.

Ville bli sportstjärna

Forehands, backhands, stoppbollar och försök att tämja tennisens svåraste slag, backhand smash. Jakob Lyckenvik hade ett tydligt mål som ung, att bli en toppspelare i tennis. Det blev ett ständigt farande mellan villan i Ramshäll och Linköpings tennisklubb i Stångebro. Däremellan hanns det även med en och annan match på yttermittfältet i BK Kentys vita tröja. Men tennisen var definitivt prio ett.   

– I grund och botten ville jag bli sportstjärna som liten. Det tog extremt mycket av min tid.

Var du en vinnarskalle?

– Ja, det skulle jag absolut säga. Väldigt målmedveten och envis.

Jakob blev bäst i sin åldersgrupp i Linköping och låg strax bakom yttersta toppen i Sverige, men någonstans i 15-16-årsåldern lade han ner satsningen när han tyckte att han inte var tillräckligt bra.

Jakob Lyckenvik med en dubbelfattad backhand 2008.
Jakob Lyckenvik med en dubbelfattad backhand 2008.
Träningspass med Linköpings tennisklubb 2007. Här spelar Jakob tillsammans med Louise Brunskog.
Träningspass med Linköpings tennisklubb 2007. Här spelar Jakob tillsammans med Louise Brunskog.
Jakob Lyckenvik intill grustennisplanerna vid Stångebro 2007.
Jakob Lyckenvik intill grustennisplanerna vid Stångebro 2007.

Läste Dagens Industri som 13-åring

Samtidigt hade han skolan att falla tillbaka på, föräldrarna som båda är ingenjörer tryckte på vikten av att studera och Jakob tog rygg på sin storebror och storasyster.

– I grund och botten tyckte jag nog det var kul att lära sig. Men jag har också alltid varit driven, tävlingsinriktad och jobbat hårt. Gör man något så ska man göra det väldigt, väldigt bra.

Där hemma pratades det också mycket om ekonomi och business, minns Jakob. Stort som smått, alltifrån bensinpriser till techjättarnas kamp.

– När jag var 8-9 år sa pappa till mig att Xbox ägs av Microsoft som gör bra grejer, så därför hade vi ett Xbox, skrattar Jakob. 

Någonstans längs vägen väcktes intresset för affärer och som 13-åring började han läsa Dagens Industri.

Vad läste du om då?

– Stora företagsledare tror jag. Jag har alltid varit nyfiken på dem.

Är det inte lite ovanligt att 13-åringar läser DI?

– Haha, jo. Men det hängde mycket ihop med snacket där hemma. Och vi pratar så idag också. Jag minns att min flickvän har sagt att shit, ni pratar ju bara jobb. Fast jag tror inte att hon menade det som något enbart negativt.

Dagens Industri och Blocket bidrog till Jakobs intresse för business.
Dagens Industri och Blocket bidrog till Jakobs intresse för business.

Sålde akvarium och gitarrer

När tenniskarriären började ta slut växte tanken att bli någon slags företagsledare. Och redan i 10-årsåldern hade han börjat få smak för att sälja saker. Det fanns alltid något han ville ha som nya fotbollsskor, en ny telefon eller en Ipod.

– Då sa mina föräldrar ofta att absolut, bara du löser det själv. Så jag gick upp på vinden och letade efter grejer jag kunde sälja på Blocket.

Han annonserade ut allt ifrån akvarium till gitarrer. Och på sommarstället i Skånetrakten krängde han iväg flytvästarna när familjen hade sålt båten.

Jakob uppskattar att hans föräldrar egentligen aldrig sa nej till några idéer, men att han fick göra jobbet själv var fostrande. Han minns bland annat när han var i Australien med en kompis. De skulle åka hem en bestämd tid, men Jakob ville dra vidare till USA själv.  

– Då sa mamma: toppen, gör det. Bara du kan finansiera det. Jag trodde att hon skulle säga att jag var galen.

31-årige Jakob Lyckenvik från Linköping har gjort karriär inom business i Stockholm där han bor sedan många år tillbaka.
31-årige Jakob Lyckenvik från Linköping har gjort karriär inom business i Stockholm där han bor sedan många år tillbaka.
Jakob Lyckenvik gick på Folkungaskolan, Lillgårdsskolan och Katedralskolan i Linköping.
Jakob Lyckenvik gick på Folkungaskolan, Lillgårdsskolan och Katedralskolan i Linköping.

"Tänkte att jag inte har en chans"

Efter Lillgårdsskolan, Folkungaskolan och Katedralskolan bar det av till Handelshögskolan i Stockholm. Det blev lite av ett uppvaknande. Här träffade Jakob kurskamrater som han upplevde var tio gånger bättre än han själv.

– Jag har alltid sett mig som någon som kan hävda mig ganska bra. Men här tänkte jag först att jag inte har en chans.

Hur reagerar du i sådana situationer?

– Visst har det funnits tillfällen då det har varit tufft. Men jag tror det primärt har motiverat mig.

När Jakob tittar tillbaka har han valt en lite annan bana än många andra kursare som tagit anställning i stora bolag och börjat göra intern karriär. Själv har han nischat in sig på att leda och driva upp nya bolag. 

Men direkt efter examen 2016 gjorde han några år på det svenska storbolaget EF Education First. Grundaren Bertil Hult rankades för några år sedan som världens 316:e rikaste person i ekonomiskriften Forbes. Hans förmögenhet var då cirka 4,1 miljarder dollar. Företaget har sina rötter i språkresor, men har utvecklat flera förgreningar genom åren.

När Jakob Lyckenvik började plugga på Handelshögskolan i Stockholm mötte han många vassa studiekompisar.
När Jakob Lyckenvik började plugga på Handelshögskolan i Stockholm mötte han många vassa studiekompisar.

"Oj, ska jag göra det här"

23 år gammal flyttade Jakob till London som trainee och fick ansvar för att sätta upp utbildningar och jobba med försäljningen i Ryssland och stora delar av Sydamerika. Arbetet i Ryssland kunde han göra på distans, men det blev otaliga resor till Sydamerika.

– När man beskriver sånt här kanske det kan låta svårt, men företagets inställning var tydlig. Det mesta är ganska enkelt, så åk dit och lös det.

Blev insikten att det inte var så himla svårt?

– Många gånger tänkte jag att oj, ska jag göra det här som är så ung. Men då sa de bara nej, nej, nej. Någon ska göra det, om du backar så hittar vi någon annan. Och då var det bara att köra.

Men fanns det ögonblick då du kände att det inte funkar längre?

– Ja, för tusan. Absolut. Jag kunde stå på flygplatsen i Bogotá mitt i natten och undra: varför håller jag på med det här? Men de andra 99 dagarna älskade jag det.

Bertil Hult, affärsman och grundare av utbildnings- och språkreseföretaget EF Education First.
Bertil Hult, affärsman och grundare av utbildnings- och språkreseföretaget EF Education First.

Racet mot Instabox drog igång

Under de fyra åren utomlands hade Jakob sin flickvän hemma i Sverige. De sågs ungefär en gång i månaden, han försökte se till att mellanlanda kort i Stockholm under sina resor. Annars höll de kontakt via Messenger och andra kanaler.   

Räcker det?

– Det vete tusan. Efteråt kan jag inte förstå det, men det gick ju bevisligen bra, vi har varit tillsammans i nio år nu. 

När Jakob var 26 år kände han att det var dags att vända hemåt till flickvännen och nya jobbutmaningar. Han kom i kontakt med den unge entreprenören Fredrik Hamilton som hade startat Budbee 2016. Bolaget var initialt starkast på paketleverans hem till dörren, men nu ville de börja utmana Instabox och deras leveranser till paketskåp runtom i hela Sverige.

Jakob sökte anställning och blev ansvarig för att starta upp produktionen av boxar och få ut dem så snabbt som möjligt i matbutiker och på andra platser. Det blev ett race i rasande takt för att komma ifatt konkurrenten.

Men visste du egentligen någonting om boxar från början?

– Absolut inte!

Så du bara körde på och lärde dig efter hand?

– Ja, det gällde alla kan jag säga. Det var ju väldigt duktiga människor runtomkring mig, men ingen visste någonting. Men vi var väldigt målinriktade.

Budbee tog upp kampen med Instabox och placerade ut stora mängder med paketskåp på kort tid.
Budbee tog upp kampen med Instabox och placerade ut stora mängder med paketskåp på kort tid.

"Tuff men ganska rättvis"

Men bara att få tag på stål till boxarna. Var börjar man då?

– Jättebra fråga. Det låter ju väldigt enkelt, men vi hade en kille internt på Budbee som var händig. Han föreslog var vi skulle kunna börja leta. Så lyckades vi hitta någon duktig leverantör som i sin tur hittade någon leverantör som var bra på något annat.

Jakob drev på med ett 50-tal anställda under sig och fick ut runt 1800 boxar inom 12 månader.

Så det här var första gången du var chef?

– Ja, många kan liksom överdramatisera sådana där grejer att man ska ha personalansvar. Men Fredrik tyckte det var klart att jag skulle göra det.

Men är det så enkelt?

– Det beror på hur man lär sig. Hittar man rätt personer tror jag det är så. Jag kanske får äta upp det här senare, men jag tror väldigt mycket är en inställningsfråga. Det låter ju helt osannolikt när man säger att en kille i 20-årsåldern som gått Handels grundar ett bolag som blir ett av de största logistikbolagen i Sverige på bara några år. Men sånt sker ju hela tiden. Och det är inte så att alla är experter på saker och ting.

Men det krävs snabba resultat. Hur hårt är arbetsklimatet?

– Det är klart att resultatet ska uppnås. Men alla var med på att vi skulle framåt.

Och om du inte levererar?

– Det beror väl lite på omständigheterna. Har någon slarvat och inte gjort sitt bästa, då kanske det inte är rätt man på rätt plats. Men ingen kan exempelvis lastas om det blir högre stålpriser.

Om du inte har gjort ditt jobb, hur uttalas det?

– Jag tycker det är en ganska vänlig ton, man kanske lätt målar upp att det är något slags Wall Street där alla skriker på varandra, men så är det inte.

Men om du inte levererar så får du gå?

– Ja, så är det väl. Det är klart att det kommer med ett krav på resultat. Men det handlar inte om att man är ute direkt om man sätter en fot fel.

Tror du din tidigare personal skulle beskriva dig som en tuffing?

– Det låter lite negativt, men ja, det tror jag nog. Tuff men ganska rättvis. Jag sätter nog mycket press på folk och ger dem lite mer ansvar än vad de tror de klarar av. Det är så jag har blivit fostrad.

Budbees grundare Fredrik Hamilton och Instabox grundare Alexis Priftis blev till sist kollegor när deras två bolag slogs ihop.
Budbees grundare Fredrik Hamilton och Instabox grundare Alexis Priftis blev till sist kollegor när deras två bolag slogs ihop.

Slutet på racet

Budbees framfart gjorde att de inom något år i stort sett var jämnstora med Instabox. Men 2022 satte sig ägarna ner och beslutade att slå ihop bolagen. Vid tiden var Budbee värderat till drygt 7 miljarder kronor och Instabox till 9 miljarder. Det nya bolaget värderades till 18 miljarder.  

– Genom att gå samman kunde vi komplettera varandra och skapa en stark gemensam spelare, säger Jakob som tyckte att sammanslagningen var intressant. 

Samtidigt fick det nya bolaget hantera en snabbare dipp på marknaden än väntat, med lägre e-handelstillväxt och paketvolymer. Sammanslagningen har sedan dess bland annat lett till effektiviseringar på personalsidan, stängda terminaler och samordnade utkörningar. 

2023 meddelade Fredrik Hamilton att han skulle sluta frivilligt av personliga skäl. Marknaden är fortsatt svår och bolagets värdering har gått från ursprungliga 18 miljarder till 5,1 miljarder kronor första kvartalet i år. 

Jakob Lyckenvik växte upp i Ramshäll, men bor numera i centrala Stockholm.
Jakob Lyckenvik växte upp i Ramshäll, men bor numera i centrala Stockholm.

Ska nu utmana andra storbolag

Trots tuffa yttre faktorer menar Jakob att Instabee presterar starkt och enligt plan. Och han säger att det fanns andra anledningar till att han själv slutade i år. Han ville sätta tänderna i något nytt.

Nu är han än en gång med och utmanar storaktörer tillsammans med Fredrik Hamilton. Denna gång på hemlarmsmarknaden med företaget Hemla där han är vd.

De försöker bland annat profilera sig med AI-kameror som kan identifiera personer, lösningar för att skydda nätverk och utrustning och lägesuppdateringar i mobilen i samband med exempelvis bränder och upplopp. Lanseringen planeras till 2025 och i första läget är målgruppen välbeställda villaägare.  

Tre välkända företagsgrundare har investerat i Hemla. Från vänster: Sebastian Siemiatkowski (Klarna), Fredrik Hjelm (Voi), Johannes Schildt (Kry).
Tre välkända företagsgrundare har investerat i Hemla. Från vänster: Sebastian Siemiatkowski (Klarna), Fredrik Hjelm (Voi), Johannes Schildt (Kry).

"Vad ska du göra med dina pengar?"

Hemla har tagit in runt 30 miljoner i riskkapital, bland annat från grundarna till Kry, Klarna och Voi.

Vad har det för betydelse att få in sådana kända investerare?

– Extremt viktigt. Att känna stödet och få hjälp i olika frågor. Och kapitalet i sig hjälper ju också.

Nu går i stort sett all vaken tid åt att komma igång och växa snabbt.

– Det är det sista jag tänker på när jag lägger mig och det första jag tänker på när jag vaknar.

Du lär ju ha tjänat ganska bra med pengar under denna resa. Är det en drivkraft att bli rik?

– Drivkraften är nog ganska mycket densamma som när jag var yngre. Den här envisheten att jag vill framåt och kasta mig ut på djupt vatten.

Förr ville du ha fotbollsskor och en Ipod, vad vill du använda dina pengar till nu?

– Det har jag faktiskt inte tänkt så mycket på. Det låter konstigt kanske, men jag är mitt uppe i att bygga bolaget. Men jag har ju hållit på lite med skog och sådär på vår skogsgård nere i Horn-trakten. Jag försöker vara där så mycket jag kan. Det är väldigt intressant och kul.

Så köpa skog?

– Ja, men det är inget uttalat mål så. Nu är det mer fokus på att bygga bolaget. 

Företagsintresset väcktes tidigt och nu är 31-årige Jakob Lyckenvik vd för det nya hemlarmsföretaget Hemla i Stockholm.
Företagsintresset väcktes tidigt och nu är 31-årige Jakob Lyckenvik vd för det nya hemlarmsföretaget Hemla i Stockholm.