På Lidingö i Stockholm kan man plötsligt tro att man är i Linköping när man tittar upp och ser Liu:s stora logotype på en stilren husfasad.
Inne i en korridor står ett skåp som ska visas för drottning Silvia om några dagar. Det är klätt i linnetyg och tillverkat av 39-åriga möbeltapetserarstudenten Linnea Nilsson Lundell från Stockholm.
– 90 procent av möbeltapetserarnas hantverk brukar vara dolt under ett vackert tyg. Här vill jag visa hur avancerat vårat jobb är.
Stora delar av skåpet består av flätad sadelgjord som brukar användas som botten i stoppade möbler. Madrassknutar pryder sidorna och den snirklande krönlisten på toppen är gjord i stoppat tyg.
Silvia ska få se vodkaflaskan
Hur lång tid tog den att göra?
– Lektionstiden låg på 300 timmar, men det blev även många sena kvällar och helger.
Inför uppgiften fick Linnea ett stipendium från Sällskapet till arbetsflitens befrämjande där drottning Silvia är hedersordförande.
Så nu ska hon alltså se skåpet?
– Ja, jag ska berätta om mitt arbete under deras årsmöte på slottet. Det känns väldigt kul och nervöst, jag hoppas att hon gillar det.
I skåpet står en modell av en Absolut vodka-flaska i nålfiltad ull.
Ska den med till slottet också?
– Jag funderar på det, de är väl kunglig hovleverantör så då borde det vara okej? säger Linnea med glimten i ögat.
Skolan på ansedd topplista och framgångsrika studenter
Hon går tredje och sista året på Malmstens Linköpings universitet på Lidingö som bedriver topputbildningar inom möbeldesign, möbelsnickeri och möbeltapetsering. Skolan kom 2013 in på ansedda italienska arkitekturtidskriften Domus topp 100-lista över de bästa design- och arkitektskolorna i Europa.
Utbildningarna har genom åren fostrat framgångsrika namn som flerfaldigt prisbelönta David Ericsson, som senast utsågs till Designer of the year 2024 av Elle decoration, och Ikeas designchef Johan Ejdemo.
"Fick grov jävla ångest"
I en rymlig verkstadssal med högt i tak, stora ljusinsläpp och en tydlig doft av träspån sitter 32-årige Odd Åsberg från Umeå som går möbeldesign-linjen. Det blev onödigt svettigt inför examensarbetet.
– I över två år var jag helt övertygad om att mitt examensjobb skulle bli ett hyllsystem kombinerat med någon typ av odlingslådor. Men samma dag som vi skulle bestämma oss fick jag sådan grov jävla ångest. Det här är inte jag, det blir bara en hylla med växter på.
Han är konstnär i botten och skissar alltid på olika former. Bland sina papper hittade han taggiga linjer som nu ska återfinnas i matstolen han snickrar på, ett sidobord och ett skåp i björk.
Klassiska missen
Han byggde upp modeller av skisserna i datorn och sågade ut grundformerna i en så kallad CNC-maskin innan hantverket vid arbetsbänken nu har tagit vid. De fina linjerna mejslas noggrant ut med allt från stämjärn till slippapper.
Gör man mycket fel längs vägen?
– Ja, det är en del av processen. En klassisk grej är att man limmar ihop någonting som blir lite snett och vint. Men det är en vital del att begå misstag. Det är ju därför man går i skolan.
Prinsessan Victoria på plats
Den världskände möbelformgivaren Carl Malmsten var med och grundade möbelsnickeriutbildningen i Stockholm 1930. I grunden låg hans pedagogiska motto att låta hand och intellekt samarbeta i skapandet.
2009 invigdes verksamhetens nya lokal på Lidingö med prinsessan Victoria på plats. Den är helt skräddarsydd med virkesintaget praktiskt placerat och mängder av salar med verktyg och moderna maskiner.
Fåtöljen påminner om en ostkrok
I ett rum håller 43-åriga Marlene Nordlinder från Örnsköldsvik på med sitt examensarbete. Hon jobbade länge inom vården innan hon sade upp sig och satsade på hantverksintresset. Nu försöker hon få ihop sin fåtölj som osökt påminner om en ostkrok med sin u-form.
– Jag kollade på andra möbler för att få inspiration och såg en avlång dagbädd med uppsvängda former. När jag skissade vidare på idén blev det som en ostkrok.
Det här examensjobbet är ännu mer utmanande än den fyrkantiga soffa hon ställde ut på Möbelmässan i Stockholm i februari. Fåtöljen har bland annat ett steglöst ryggstöd för olika sittställningar.
– Nu ska jag sätta dit benen och måste räkna ut alla vinklar. Det är verkligen mycket tankearbete, men jag kände att jag behövde en extra utmaning.
Tidigare musikartisten fick toppbetyg
Marlene är en av ett 60-tal studenter på skolan som drivits under olika namn genom årens lopp. När den stiftelsedrivna verksamheten ville nå en akademisk höjd tog Linköpings universitet över år 2000, och yrkesutbildningarna förlängdes till treåriga kandidatutbildningar med högskolepoäng.
Då, för 25 år sedan, var Jonte Ramsten i full gång med musikkarriären i finska gruppen Fork som turnerade land och rike runt. Men han lade musik- och skådespelarkarriären på is för några år sedan och är snart färdigutbildad möbelsnickare som 50-åring.
Pilliga arbetet tog flera månader
Jonte fick nyligen högsta betyg för sitt gesällprov, vilket är ovanligt. Det mörkt kubformade skåpet i rökt ek andas mystik och döljer flera hemligheter.
– Det heter Black box och är en hyllning till konst, kreativitet, teater och kultur som i dagens läge är hotat av nedskärningar.
På fronten viker man ut som en vacker altartavla. Linnea Nilsson Lundell har hjälpt till med det drömska motivet som Jonte sedan återskapat med intarsia-teknik. En metod där han skurit ut tunna små bitar av träfaner i olika färger och nyanser.
– Varje liten bit är handsågad och sedan limmad. Det är en långsam process som tog cirka två månader.
I en lucka på sidan av skåpet gömmer sig en guldfärgad nyckel som kan öppna mittdelen på altartavlan. Där bakom döljer sig en teaterscen i ljust lönnträ.
Hur kändes det att få toppbetyg?
– Jag försöker vara ödmjuk, men det är ju jätteroligt. Det var lite tur och skicklighet om vartannat.
Vad ska du göra med skåpet nu?
– Tyvärr äger jag inget hus som anstår en sådan här möbel. Men jag hoppas att den ska åka runt på lite utställningar.
Efter utbildningen ska Jonte försöka få jobb på något snickeri för att skaffa sig ytterligare erfarenhet. Och kanske blir det en egen intarsia-verksamhet vid sidan om.
Tankarna om framtiden snurrar även i huvudet på de andra studenterna. Just nu är det en tuff bransch med hård konkurrens om jobben.
"Det kan vara tufft att göra någonting kul"
Odd söker jobb och stipendier och ser över möjligheterna att starta eget. Han hoppas att lågkonjunkturen snart släpper så det blir fart på byggindustrin igen.
– Den stora mängden möbler som tillverkas och säljs går till offentliga miljöer och är kopplade till olika byggprojekt. Så görs inga stora bygginvesteringar kommer det inte köpas in stora partier med möbler.
Tycker du det har varit värt att gå utbildningen?
– Ja, absolut. Det kan vara tufft att göra någonting kul, men man måste köra på det man vill göra.
Mötet med drottning Silvia: "Jättegullig"
Linnea praktiserade på Kulturhuset Stadsteaterns rekvisitaavdelning och tittar vidare på det spåret, alternativt designa och tillverka egna möbler.
Marlene blev nyligen erbjuden att ta över en möbeltapetserarlokal på Södermalm, men tackade nej.
– Det känns lite läskigt att starta eget direkt. Det skulle vara skönt att hoppa in hos någon annan först.
Någon dag efter vårat besök på Malmstens Linköpings universitet kommer ett mejl från Linnea Nilsson Lundell:
"Träffade drottningen igår! Hon var jättegullig. Det gick bra och hon sa inget om vodkaflaskan, hehe".
Fakta – Malmstens Liu
1930 grundades den yrkesinriktade möbelsnickeriutbildningen som en del av den nystartade grundskolan Olofsskolan i Stockholm. Världskände möbelformgivaren Carl Malmsten var en av initiativtagarna.
Olofsskolan lade snart ner men den yrkesinriktade delen, som länge bedrevs på Södermalm, har fortsatt under olika namn genom åren.
Linköpings universitet (Liu) tog över den stiftelsedrivna verksamheten år 2000. Liu såg fördelar med att bland annat koppla ihop verksamheten med träteknik vid tekniska högskolan.
Så småningom bytte man namn till Malmstens Linköpings universitet och flyttade 2009 in i nybyggda lokaler på Lidingö.
Cirka 65 studenter och 19 medarbetare finns på det som kallas Campus Lidingö.
Sökande måste ha grundläggande behörighet och ska skicka med ett portfolio som visar tekniska och konstnärliga förmågor. Därefter kallas man till antagningsprov på plats.
På Linköpings universitet finns en metallverkstad som bland annat tillverkar beslag och gångjärn till Malmstens Liu.