Elin Wistrand var bara 23 när hon fick sin andra dotter. Ändå tog kroppen stryk av två graviditeter, heltidsjobb och tidsbrist. Elin, som dansat och alltid gillat att röra på sig, gick upp 25 kilo. Kroppen värkte. Åren gick.
– Tidigare i livet hade jag kunnat "ta tag" i mig själv och ge mig ut och springa. Nu gick det inte. Jag hade så ont.
Elins man såg att hon inte mådde bra. I ett försök att hjälpa sin fru köpte han PT-timmar i julklapp. Vissa hade kanske tagit det som en skymf, men Elin blev tacksam. Parets ekonomi var då mer ansträngd och egentligen hade de kanske inte råd med personlig tränare.
PT:n gav henne ett träningsschema. Först när Elin hade klarat av sina tre löp- och styrkepass i veckan fick hon boka in sig på gruppträningspass som aerobics och step.
– Jag har alltid gillat gruppträning och hon förstod att jag behövde utmanas för att prioritera styrketräningen.
Medan barnen såg på Bolibompa nötte Elin sina kilometer på löpbandet och gjorde sin styrketräning hemma i förrådet bland gammalt julpynt. Kilona rasade men långt mycket viktigare: Elins självförtroende växte och värken i kroppen försvann. Efter ett tag vågade hon sig in på gymmet.
Vad Elin inte visste då var att hon snart skulle gå på morfin och utredas för svår smärta i kroppen.
Men vi väntar med det.
Elins träningsintresse växte och när hon var 36 år utbildade hon sig till PT. Hon sa efter ett tag upp sig från sitt jobb på universitetet och gick efterföljande kurser inriktade på kvinnohälsa. Idag driver hon eget företag där hon primärt coachar kvinnor i styrketräning.
Elin drivs av att få kvinnor oavsett ålder att våga lyfta tungt.
– Det är en generalisering, men: Tjejer går på gruppträning. Det är bekvämt, någon säger vad du ska göra och du får endorfinpåslag. Men du bygger ingen styrka. Medellätta vikter kan vi sluta med.
Varför? Du bygger ju uthållig styrka på det sättet.
– Du blir inte stark av att lyfta lätt. Det är inte uthållig styrka vi behöver när vi är 80 år. Vi behöver starka muskler för att inte bryta benen eller ta oss upp från sängen.
Ska vi sluta gå på gruppträningspass?
– Nej! Om gruppträningspasset motiverar dig att gå till gymmet – superbra! Men lägg till 15 minuter tung styrketräning i gymmet efter passet så är du hemma. Och är du mitt i småbarnsåren och måste välja: prioritera styrketräningen.
Elin håller sina pass i Crossfit Highways lokaler i Tornby där hon även är coach. I år firar gymmet tio år.
Hon tror att Crossfit bidragit till att fler kvinnor tränar styrketräning, eftersom det är en form av gruppträning.
– För fem år sen fick Crossfit mycket skit. Det var mycket snack om att skaderisken var hög. Samtidigt byggde varenda gym en funktionell yta. Jag tror att crossfit har haft stor påverkan på hur vi tränar.
Har Crossfit blivit folkligt?
– Ja! Det är en skillnad i klientel här jämfört med för tio år sedan. Då var det mycket prestige och tävling. Idag är det mer "vanligt" folk och många nybörjare. Jag tycker att klimatet är öppet. Jag la till exempel ut lappar med information om urinläckage i omklädningsrummen– eftersom vi gör många box-jumps och double under (hopprep).
Crossfit
Crossfit är funktionell träning som utnyttjar kroppens naturliga rörelser som att stå, hoppa, springa, lyfta, dra och kasta. Övningarna utförs med hög intensitet och stor variation vilket bidrar till ökad rörlighet, styrka och kondition.
Träningen inkluderar en mängd olika övningar och rörelser, från tyngdlyftning och gymnastik till konditionsövningar och kroppsviktsövningar.
Är det skillnad på manlig och kvinnlig styrka?
– Nej. Men kvinnor är, generellt sätt, ofta mer ovana vid styrketräning. Tjejer som har gått på mycket pass är vana att stå och nöta med en 2,5 kilo tung hantel. Men kroppen klarar mer. Jag dubblerar ofta mina klienters vikt i marklyft. Sedan har killar ofta ett större ego också, vilket gör att de lassar på mer på stången.
Och så finns det en annan tydlig skillnad mellan könen som kan påverka träningen: Klimakteriet.
Själv var Elin 39 när hennes humör plötsligt förändrades drastiskt.
– Jag vaknade arg och hatade hela världen. Jag har alltid kunnat vara professionell på jobbet men blev skitotrevlig även där. Jag hörde hur elak jag var, men kunde inte hejda mig.
Jag tror att crossfit har haft stor påverkan på hur vi tränar.
Elin Wistrand
På vårdcentralen fick Elin diagnosen premenstruellt dysforiskt syndrom (PMDS), vilket enkelt förklarat är en depressiv variant av PMS.
Men sen kom de kroppsliga förändringarna. Elin sov dåligt och kroppen värkte. När det var som värst kunde hon inte bära skor, utan gick runt i tofflor. I tre års tid sökte hon vård. Överallt fick hon höra att hon var för ung för att vara i klimakteriet. Ett tag utreddes hon för fibromyalgi och blev hemskickad med paracetamol och morfin. Hon tog mängder av prover – men allt såg bra ut.
– I början av klimakteriet är kroppen i en hormonell karusell. Just den dagen när jag tog proverna var kroppen i balans.
Till slut sökte Elin hjälp privat och fick höra att hon var i klimakteriet. Efter två veckor av låg dos med östrogenbehandling försvann all värk.
Vad vet vi om klimakteriet och träning?
– Ju äldre vi blir ju svårare har vi att bygga muskler. Vi tappar också lite i muskelmassa. Därför behöver vi träna styrka. Vi vet också att när östrogenet minskar blir vi stelare i kroppen. Även där är styrketräning toppen, eftersom det utmanar vår rörlighet.
När östrogenet minskar i kroppen är det lättare att gå upp i vikt. Hos många kvinnor sätter sig kilona ofta runt magen.
– Många kvinnor gör då som de alltid gjort: de äter ingenting och springer mera. Men skillnaden nu är att det inte fungerar. Det är jättestressande för många.
Dessutom svarar kroppen, som redan är hormonellt stressad, ofta med att bli ännu mer stressad när den får för lite mat och för mycket träning. Att se till att styrketräna, äta ordentligt och få i sig mer protein är ofta en bättre lösning enligt Elin.
Hon blir heligt förbannad på de företag som riktar in sig på kvinnor i klimakteriet.
– Många försöker dra nytta av kvinnornas oro. Det är en köpstark grupp som ofta inte mår så bra. De gör nästan vad som helst för att komma tillbaka till där de var förut.
Till sist: Träningsklyscha som stämmer?
– Luta dig inte mot motivation, utan disciplin. Motivation kommer och går, hur vältränad du än är. Belöningen är att få känna sig stark. Det ger dig power. Det är en go känsla som alla borde få uppleva.