Sexuella trakasserier på Kvinnebyskolan – anställd varnades

Linköping
Lästid cirka 6 min

En manlig anställd på Kvinnebyskolan i Linköping har utsatt en kvinnlig kollega för "grövre sexuella anspelningar", på arbetet och genom privata meddelanden. Mannen har tidigare varit avstängd från arbetet och tilldelats en skriftlig varning, men är nu åter i tjänst på låg- och mellanstadieskolan. I utredningen säger han att han kan ha sagt saker i närheten av barnen på skolan.

I februari uppmärksammade en kvinnlig anställd sin chef på att hon upplevde bemötandet från en manlig medarbetare på ett sätt som "inte är önskvärt" och att hon tidigare bett honom att sluta med beteendet. På arbetet hade de en jargong som av mannen beskrivs som "ömsesidigt skämtsam", men mannens beteende eskalerade till att innehålla "grövre sexuella anspelningar" i såväl situationer på arbetet som i privata meddelanden till kvinnan.

Enligt uppgifter till Corren ska mannen ha kommenterat kvinnans kropp framför andra på arbetsplatsen. Han ska också ha varit fysiskt närgången.

Mannen som utsatte sin kollega för sexuella trakasserier var avstängd under utredningen och har fått en varning för "grövre sexuella anspelningar" mot sin kvinnliga kollega.
Mannen som utsatte sin kollega för sexuella trakasserier var avstängd under utredningen och har fått en varning för "grövre sexuella anspelningar" mot sin kvinnliga kollega.

Under utredningen, som pågick under våren, stängdes mannen av i en månad med bibehållen lön. Ansvarig chef har haft "flera utredande samtal" med båda medarbetarna. Den manliga medarbetaren uppgav till chefen att han "uppfattat att deras jargong var ömsesidig, men har förståelse för att den inte uppskattats och har upphört med all kontakt med den kvinnliga kollegan".

Enligt uppgifter till Corren ska mannen ha uttalat sig sexuellt till kvinnan framför barn på skolan. Men till utredarna har mannen sagt att det inte har skett framför barnen, även om han medger att barn kan ha varit i närheten och därför skulle kunnat höra.

Enligt en intern utredning som Corren tagit del av, beskriver mannen att han upplever att han och kvinnan utvecklade en vänskap och att han kunde anförtro sig till kvinnan. I utredningen får mannen bemöta flera händelser som maskerats av kommunen innan handlingarna lämnats ut till Corren. Där svarar han flera gånger att han "bad om ursäkt". Om en maskerad händelse som gäller kvinnans byxor säger han att han "inte tänkte på att det kan göra ont" och "inte tänkte på att det kan uppfattas som sexuellt".

När Corren ifrågasätter att de delar av utredningen där kvinnan får komma till tals är maskerade, svarar kommunens HR-avdelning att "det är för att värna medarbetaren som gett uttryck för att ha blivit föremål för trakasserier".

Enligt uppgifter till Corren ska mannen ha uttalat sig sexuellt till kvinnan framför barn på Kvinnebyskolan, men mannen menar att det bara varit inom hörhåll.
Enligt uppgifter till Corren ska mannen ha uttalat sig sexuellt till kvinnan framför barn på Kvinnebyskolan, men mannen menar att det bara varit inom hörhåll.

I den interna utredningen får mannen frågor om även fler kollegor har utsatts och hur mycket av det inträffade som eleverna uppfattat.

Han säger att han ”kan skoja privat – men bara XX på jobbet som jag skojar med så grovt. Hon har inte skojat tillbaka så grovt.”

Kvinnan sade ifrån redan våren 2024, ett år innan utredningen inleddes. Enligt utredningen upplevde mannen att det "inte var så tydligt", men märkte att hon drog sig undan och var undvikande. När han frågade varför svarade hon att hon upplevde kontakten som "för intensiv". Av arbetsrelaterade orsaker återupptogs kontakten under hösten 2024.

Mannen säger att han ”trodde att det handlade om intensiteten, inte innehållet”, när han förstod att kvinnan inte tyckte att det var roligt.

Till utredarna säger han att han är "Väldigt ångerfull, vill inte göra människor illa. Känner inte igen mig i beskrivningen. Hela jargongen spårade ur." Han säger också att han "känner skam".

Utredningen avslutades i mars 2025 och slog fast att mannen utsatt kvinnan för sexuella trakasserier på skolan. Under utredningen var mannen avstängd från sitt arbete, men han är nu tillbaka i tjänst på skolan.

Enligt uppgifter till Corren har kvinnan inte varit på plats under personalens gemensamma möten sedan mannen kom tillbaka till arbetet. Mannen har däremot varit på plats under de gemensamma mötena och det är orsaken till kvinnans frånvaro, enligt uppgifter till Corren.

Kvinnan sa ifrån till mannen redan ett år innan utredningen inleddes, men mannen upplevde inte att det "var så tydligt", även om han reagerade på att hon drog sig undan.
Kvinnan sa ifrån till mannen redan ett år innan utredningen inleddes, men mannen upplevde inte att det "var så tydligt", även om han reagerade på att hon drog sig undan.

Linköpings kommun har med anledning av händelserna tilldelat mannen en skriftlig varning. I beslutet står att de utredande samtalen visar på att den manliga medarbetaren har agerat på ett olämpligt sätt. Han är nu tillbaka i tjänst på Kvinnebyskolan, som har 55 anställda och cirka 375 elever från förskoleklass upp till årskurs sex.

En medarbetare som begår allvarliga fel eller försummelser i arbetet kan tilldelas en skriftlig varning av arbetsgivaren. Det är antingen en disciplinär bestraffning eller för att varna om att anställningen riskeras om ingen förändring sker.

I Arbetsmiljöverkets rapport om arbetsmiljön 2024 slår de fast att unga kvinnor är mest utsatta för kränkande särbehandling på arbetsplatsen. I rapporten framgår att nästan en fjärdedel, 24 procent har utsatts av antingen chefer, kollegor och/eller andra.

På kommunens hemsida står: "I Linköpings kommun accepteras inte kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier."

"Personerna som är inblandade mår jättedåligt i det här", säger Hanna Ahl-Addén, rektor på Kvinnebyskolan i Hjulsbro.
"Personerna som är inblandade mår jättedåligt i det här", säger Hanna Ahl-Addén, rektor på Kvinnebyskolan i Hjulsbro.

När Corren träffar rektor Hanna Ahl-Addén på Kvinnebyskolan avböjer hon att svara på alla frågor som rör de specifika händelserna av hänsyn till de berörda medarbetarna.

– Personerna som är inblandade mår jättedåligt i det här.

Vad gör ni vid sexuella trakasserier?

– Vi följer våra rutiner, vi utreder och tar kontakt med HR. Sedan sätter vi in stöd, som företagshälsovård, som vi alltid erbjuder. Vi chefer finns tillgängliga om man vill komma och prata med oss.

Vad händer sen?

– Det beror på vad utredningen visar. Det kan vara skriftligt eller muntligt tydliggörande. Man kan förflytta. Man kan ge en skriftlig varning, men då är det inte jag utan förvaltningschefen som gör det.

Hur rimligt är det att man tvingar medarbetare, en som har utsatts och en som har utsatt den andra, att fortsätta arbeta tillsammans? 

– Man gör allt man kan för att alla ska ha det bra. Vi ser vad man kan göra för att du inte ska träffa på någon som du just nu är inne i en konflikt med, till exempel. Utan då får vi försöka lösa det här. Det finns flöden man kan jobba med. Vi har rast på olika tillfällen, arbetsuppgifterna är att några behöver vara inne, några behöver vara ute.

Vi har fått uppgifter om att den här utsatta medarbetaren inte har synts på några gemensamma möten sedan den här utredningen avslutades. Vad är det som har hänt där? 

– Jag vill inte gå in på enskild medarbetare eftersom det handlar om deras personliga integritet. Jag har dialog med mina medarbetare men jag tänker inte gå in på vad vi gjort enskilt i de här fallen.

Har ni polisanmält de här händelserna? 

– Nej, det har vi inte. Med vuxna personer så resonerar vi om det tillsammans. Det finns med som en punkt som vi diskuterar i utredningen.

Hanna Ahl-Addén säger att hon känner att hon gjort allt hon kan och vill göra i den här situationen.

Hur har barnen påverkats av det här?

– Barnen har inte involverats i det här överhuvudtaget.

Men den här personen som har utsatt sin kollega för sexuella trakasserier säger ju själv att det han gjort kan ha varit inom hörhåll för barnen?

– Men det är inget som har visat att det har varit så. Det är ingen som har pratat med barnen om någonting. Om det skulle hända någonting på skolan mellan personal som barnen hör, då får vi jobba med det. Men det är ingenting som kommit fram här, så vi har inte behövt jobba med barnen i det.  

Hur säkerställer ni att barnen får sin utbildning i att respektera varandras integritet när personalen inte klarar av det själva?

– Det är två olika saker, för vi ska följa läroplanen. Till exempel har skolsköterska och kurator ett koncept som de har jobbat efter länge där de håller i lektioner på temat "Hälsa", där detta är en del.

Fotnot: Vi har sökt mannen som varnats, han har inte återkommit. Kvinnan som utsatts har avböjt att kommentera.

Vet du mer? Eller har du egna erfarenheter av sexuella trakasserier på jobbet?

Tipsa vår reporter: jasmine.hubinette@corren.se