Marcin berättar att familjen stod ganska långt ner i tomtkön när erbjudandet kom.
– När vi fick det släppte jag allt på jobbet och sprang till min fru och bara: "Nu har det hänt! Vi har fått en tomt!". Jag var i extas när jag fick höra det.
De jobbade fram en plan för att bygga nytt på en av de sista tomterna i Sörbyområdet. Den var svår, stenig och ojämn, men familjen tänkte att de skulle lösa det.
När de sen drog sig ur affären förlorade de 38 000 kronor.
– Det kändes ändå som rätt beslut, säger Marcin. Jag tyckte inte de hade kommunhatten på. Min känsla var att de bara var tvungna att ha rätt.
De senaste månaderna har Corren haft kontakt med över 100 Mjölbybor. En majoritet av dem upplever att de har blivit felbehandlade eller tycker att kommunens bygglovsavdelning har brister. Den vanligaste kritiken består av att de upplevs krångliga, att dialogen tar tid och inte är lösningsorienterade.
Flera personer beskriver att situationen gjort att de avskräckts från att köpa hus i kommunen.
"Som nyinflyttad varnar medborgare dig om detta nästan omgående", skriver en Mjölbybo som kommentar i namninsamlingen som nyligen lämnats in i protest mot kommunens bygglovshantering.
Mantorpsbon Torbjörn Nilsson, som själv har lång erfarenhet av byggbranschen, skriver att han har letat efter ett hus att köpa i Mjölby i två år. Men efter att ha hört om flera dåliga erfarenheter av servicen, kommer han istället söka sig till någon annan kommun.
"Att hitta ett hus som man är helt nöjd med är ofta svårt – naturligtvis vill man göra i ordning som man själv vill. Att bygga ett Attefallshus eller anlägga en altan är i de flesta kommuner en självklarhet", skriver han.
Familjen Tabisz hade kommit ganska långt med sina planer. Marklovsritningar fanns och de förde dialog med kommunen om hur det såg ut, och de hade fått kompletteringar.
– Dessutom hade vi redan börjat rita på ett hus och kommit en bra bit med både fasad- och planritningar.
Varför blev det inget?
– Det som hände var att vi inte kom överens med bygglovsavdelningen hur huset skulle placeras och byggas. Det var väldigt mycket egna synpunkter om att flytta på garaget och kupera trädgården. Det försvann väldigt mycket mark i och med höjdskillnaderna så vi hade fått väldigt lite trädgård kvar, berättar Marcin.
Droppen blev när de satt i möte och hörde allt tyckande.
– Det var en rädsla för att vi skulle få marklov och sen få väldigt mycket åsikter om bygglovet – och då hade vi fått gå efter deras vilja och det kunde vi inte göra.
Får man inte ta lite kritik och tyckande när man ska komma överens?
– Jag förstår att man måste tycka till – men när det gäller de sista tomterna i området och den mest kuperade av alla så kan jag känna att även om vi båda hade rätt så kunde man gå på vår linje bara för att få den såld. Hade det varit i början av området så hade jag förstått att man satt ribban, men nu var detta slutet.
Ni förlorade en peng på planer ni kommit långt med, hur känns det efteråt att det blev som det blev?
– Vi byggde ett nytt hus i Borensberg och där fick vi dra ner på de kostnaderna, men det är fortfarande 38 000 som vi inte får tillbaka.
Var det värt det?
– Både ja och nej. Jag tycker fortfarande att Mjölby har ett jättebra läge och är en bra stad.
Vad hade du önskat för att få till en deal och att ni kommit hit som barnfamilj?
– Jag hade önskat att de sagt att de kunde godta vår linje. För de hade inte gjort fel i det, och då hade vi haft ett hus här nu – och fyra nya personer i kommunen.
Vad tänker du när det kommit fram en mängd berättelser från Mjölbybor om bygglov?
– Jag tycker det är tråkigt att läsa om det, men jag hoppas det gör att man förnyar rutiner och ändrar sitt synsätt på bygglov.
Vad behöver hända då?
– Det finns nog många alternativ...
Har du lösningen?
– Ja, det har jag nog, men den får jag hålla den för mig själv...
I höstas tog Mjölby kommun fram en handlingsplan för att förbättra servicen mot medborgarna. Planen, som är en del av en näringslivsstrategi, berör just bemötande, tillgänglighet och effektivare arbetssätt. Stadsbyggnadskontoret har också genomfört en omorganisation och bytt ledning.
Ansvariga chefer och styrande politiker har i tidigare intervjuer sagt att man är på god väg att vända missnöjet kring kommunens bygglovshantering, medan politiker i opposition och andra aktörer menar att åtgärderna som har gjorts inte är tillräckliga.
Har du något att berätta kopplat till granskningen? Tipsa gärna Correns reportrar - via mejl eller i vår krypterade chatt.