Det är en gråmulen dag i november 2023. Utanför macken på Östermalmsgatan ökar trafiken. Det närmar sig eftermiddagsrusning. Plötsligt förändras scenen till något ur en krimserie på tv. Maskerade poliser, en mystisk skåpbil, polisbilar som måste preja en flyende bil och vanliga Motalabor som kommer emellan.
Över nio månader har gått. Vad som hände på Östermalmsgatan och varför vet bara en begränsad skara. Åklagaren är förtegen. Klart är dock att det finns två misstänkta, två män som greps vid tillslaget. Häktningsförhandlingen har skett bakom låsta dörrar. Men utifrån domstolens protokoll framkommer rubriceringen "grovt narkotikabrott" som ska ha skett i bland annat Skövde och Motala.
Men under de nio månaderna har annat hänt. En av de misstänkta, en man i 45-årsåldern som är brittisk medborgare, men enligt tingsrätten är skriven i Spanien, har dömts. Inte för händelserna i Motala utan för omfattande narkotikabrott som skett i bland annat Borås. Men gripandet i Motala kom att bli avgörande för brottsutredningen där.
Det har hunnit bli april. I den pampiga tegelbyggnaden där Borås tingsrätt huserar fram till dess att de nya lokalerna är färdiga nästa år, hålls huvudförhandling. I ärendet har tre personer åtalats för en lång rad narkotika- och smugglingsbrott. En av de åtalade är mannen i 45-årsåldern, som fem månader tidigare gripits i en räd på Östermalmsgatan i Motala.
Åklagaren lägger fram sitt åtal och menar att det i ärendet hanterats stora mängder narkotika, bland annat 60 kilo amfetamin, 30 kilo cannabis och stora mängder tramadoltabletter. Exakt vilka mängder det handlar om kan åklagaren inte alltid säga. En del av narkotikan är redan såld, men genom chattar och bilder anser sig polisen och tullen ha kunnat bilda sig en uppfattning av hanteringens omfattning.
En viktig pusselbit i arbetet blir att kunna binda männen till chattarna och narkotikan. En del i det blir de två mobiltelefoner som polisen hittar vid gripandet på Östermalmsgatan. De två telefonerna och ytterligare en telefon kan kopplas till telefonnummer som figurerar i utredningen. Och det är också via dem som man lyckas koppla mannen i 45-års åldern till ett alias i en krypterad app.
Först är han förtegen. Men när han mot slutet av utredningen ställs inför den bevisning som polisen tagit fram väljer han att berätta. Hur han varit mellanhand i en omfattande narkotikainförsel som skett både med hjälp av chaufförer och via paket som skickats med posten.
I tingsrättens dom framkommer hur han redogjort för sin egen skuld. Om hur han hjälpt kontakter i Nederländerna att hitta personer i Sverige som kunde ta emot paketen. Även hur han skött kommunikationen mellan holländarna och de två svenska män som nu åtalas med honom. "Det var ett ständigt flöde av paket men alla innehöll inte narkotika", anges i domen.
Borås tingsrätt dömer samtliga tre männen. 45-åringen som greps i Motala får elva års fängelse då han döms för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling. Hans erkännande anses inte mildra domen utan tingsrätten påpekar att den kommit "först i ett sent skede". Han ska också utvisas. Att han är far till två små barn i Sverige anses inte tillräckligt förmildrande när det är så grova brott och mannen redan befinner sig illegalt i Sverige.
Domen överklagas. Mannen vill frias. Men hovrätten i Göteborg håller med tingsrätten. Domstolen skriver att han "har varit organisatör och beslutsfattare men i den praktiska hanteringen haft en tillbakadragen roll", skriver de. Straffet ändras till fängelse i åtta år och sex månader.
– Vi överklagade vissa delar till högsta domstolen, men jag fick ett beslut för någon vecka sedan att de inte meddelar prövningstillstånd så hovrättens dom står fast och den får vi rätta oss efter, säger mannens advokat Peter Stierna.
Han berättar vidare att när 45-åringen kommer att dömas i Motala-målet så kommer de behöva beakta att det redan finns en dom och ett långt fängelsestraff.
– Det påverkar naturligtvis straffmätningen i detta mål. Det finns ett tak någonstans, säger Stierna.
Advokaten förklarar att 45-åringens roll i det nuvarande målet inte är lika klart uttalad som i det förra där han haft en ledande och organiserad roll. Han kan inte heller med säkerhet säga att mannen kommer att få ytterligare påföljd i Motala-målet.
– Det är inte omöjligt att tingsrätten bedömer att tidigare ådömd brottspåföljd även ska omfatta denna brottslighet. Om båda målen hade avgjorts vid en och samma rättegång så hade detta målet haft mindre påverkan på straffet än det första.
Enligt Peter Stierna har 45-åringen medgett brott i båda fall. Både i Borås-målet och Motala-målet.
– Anledningen till detta är den tämligen nya lagbestämmelsen, som bygger på en dom i högsta domstolen förra året. Den som medverkar i en utredning ger information om egen och annans brottslighet samt också lämnar väsentlig information till utredningens klargörande, kan i vart fall få en strafflindring vid straffmätningen, förklarar Peter Stierna.
Kom erkännandet efter den första domen?
– Nej. Långt före, flera månader. Erkännandet ligger runt årsskiftet. Han valde att göra det för att eventuellt kunna ha möjligheten till ett lägre straff. Det var framför allt det vi överklagade till högsta domstolen i Borås-målet därför att åklagaren hade angett i stämningsansökan att min klient hade lämnat information under förundersökningen, men ansåg inte att det var tillräckligt, säger han och fortsätter:
– Det gjorde varken tingsrätten eller hovrätten så de gav honom ingen straffreduktion på grund av hans medverkan. Det tyckte vi stod i strid lite mot det högsta domstolen uttalat. Vi menade att underdomstolarna hade frångått den praxisen.
På frågan hur 45-åringen mår i dag svarar advokaten:
– Han mår efter omständigheterna bra men tycker naturligtvis att det är jobbigt att vara häktad. Det är ett större ingripande i den personliga integriteten än en vistelse på anstalt. Det är ett större mått av inlåsning.
Har han uppvisat någon ånger?
– Det är svårt att säga ånger, men han har i vart fall tagit sitt ansvar.
Hur menar du då?
– Han har erkänt sin brottslighet vilket gör att han har rannsakat sig själv i det här. Han har varit samarbetsvillig, säger Peter Stierna.
De andra mannen som misstänks i Motalafallet är en man i 45-årsåldern som 2019 flyttat till Spanien med sin familj. Han förnekar fortfarande brott. Han har inga domar i bagaget. Enligt hans personutredning förefaller han "leva under ordnade sociala förhållanden beträffande boende, sysselsättning och försörjning. I utredningen förekommer inte heller någon problematik relaterad till alkohol, narkotika eller spelvanor och inte heller någon psykisk ohälsa."
Vilken koppling männen har till varandra, hur de hamnade på Östermalmsgatan i Motala och grunderna för att de misstänks för grovt narkotikabrott, är ännu oklart.
De båda männen har nu suttit häktade i snart tio månader. För att en vuxen person ska få sitta häktad mer än nio månader krävs sedan 2021 särskilda skäl. Här håller domstolen med åklagaren om att sådana finns, även om de två misstänkta har protesterat.
Nu är förundersökningen klar och åtalet ska presenteras den 16 september. Kanske kan då insatsen i Motala, som väckte så stor uppmärksamhet bland ortsborna, få sin förklaring.