Socialtjänsten utreder sig själva efter vår granskning

Norrköping
Lästid cirka 4 min

Socialtjänsten i Norrköping får kritik för hur de behandlat Olle, 16, och Theo, 14 år. Bröderna har varit omhändertagna i tre år – och läget är fortfarande låst. 
Nu ska fallet utredas internt – men socialdirektör Susanna Karlqvist vägrar att ställa upp på en intervju.

När andra barn sjunger Den blomstertid nu kommer, får sin första fylla eller njuter av en tonårsförälskelse, sitter Olle och Theo på rummet på sina HVB (hem för vård och boende) 35 mil ifrån varandra. De vill prata med NT:s journalister för att göra sin röst hörd.

Olle berättar för NT:s reporter Annika Flood om sin situation på HVB.
Olle berättar för NT:s reporter Annika Flood om sin situation på HVB.

Olle och Theo är omhändertagna enligt LVU (lagen om vård av unga) och placerade på HVB för att socialtjänsten anser att de behöver vård efter att ha blivit manipulerade av sin pappa.

Men familjebehandlaren, Gunnar Wahlström, som arbetade med pappan och pojkarna såg ingen manipulation. Han såg en sund familj och en trygg anknytning mellan pappan och barnen. När han berättade det för handläggarna på socialtjänsten som ansvarade för familjen, avbröts behandlingen och barnen blev omhändertagna.

Gunnar Wahlström var tidigare familjebehandlare på socialtjänsten i Norrköping. Han är kritisk till hur myndigheten agerat i fallet med Olle och Theo.
Gunnar Wahlström var tidigare familjebehandlare på socialtjänsten i Norrköping. Han är kritisk till hur myndigheten agerat i fallet med Olle och Theo.

Socialtjänsten ville inte tro på familjebehandlarens iakttagelser. De ville inte heller lyssna på Olle och Theo när de sa att mamman utsatt dem för våld och kränkningar. Den berättelsen gick inte ihop med handläggarnas övertygelse. Handläggarna hade bestämt sig för att bröderna var under påverkan – och då var de inte trovärdiga.

Professorerna Maria Eriksson och Sverker Sikström har olika åsikter om föräldrapåverkan.
Professorerna Maria Eriksson och Sverker Sikström har olika åsikter om föräldrapåverkan.

Forskarna är oense om det är rätt och riktigt att bygga en argumentation på en tanke om negativ föräldrapåverkan. Vissa hävdar att det handlar om pseudovetenskap – men trots att vetenskapen inte ger några tydliga svar, och inte heller Socialstyrelsen ger några riktlinjer, fortsätter Norrköpings socialtjänst att fatta beslut som har sin grund i negativ föräldrapåverkan.

Det drabbar Olle och Theo.

Det drabbade också Anton och Selma som vi skrev om tidigare i vår. 

Det är allvarlig kritik som framkommer i de delar jag nu läst.

Susanna Karlqvist

socialdirektör

Vi försöker vid flera tillfällen att få en intervju med socialdirektör Susanna Karlqvist. Men hon skickar istället fram en enhetschef och tre socialsekreterare. Vi har ett samtal med dem om hur myndigheten arbetar med föräldrapåverkan som ger oss god insyn i rutinerna.

Men dessa medarbetare kan inte ställas till svars för hur arbetet leds.

Medarbetare på socialkontoret svarar på frågor av NT:s reportrar.
Medarbetare på socialkontoret svarar på frågor av NT:s reportrar.

Vi erbjuder Susanna Karlqvist att hon ska få läsa granskningen och svara på kritiken innan publicering. Hon läser och svarar i ett sms: 

"Det är allvarlig kritik som framkommer i de delar jag nu läst."

Vi vill att hon förklarar varför Norrköpings socialtjänst fattar beslut utifrån pseudovetenskap. Men då ställer hon inte upp på någon intervju med oss. Svaret kommer i ett mejl:  

"Jag håller inte med om att våra arbetssätt är ogrundade. I Norrköpings kommun arbetar vi utifrån evidensbaserade metoder och förhåller oss till det kunskapsstöd som finns, men tyvärr är forskningen inom det här området relativ ny jämfört med andra områden som exempelvis hälso- och sjukvård. 

Vidare skriver hon: 

"Socialtjänsten i hela Sverige gör en omställning till att bli mer evidensbaserad och vi deltar i nationella utvecklingsarbeten, bland annat NUSO (Nationell uppföljning av socialtjänstens omställning), för att bidra till utvecklingen. Vi arbetar också tillsammans med många andra för att lära oss mer."

Socialtjänsten ska granska sin handläggning av fallet med Olle och Theo.
Socialtjänsten ska granska sin handläggning av fallet med Olle och Theo.

På frågan varför socialtjänsten inte hittar en lösning så att bröderna Olle och Theo slipper vara omhändertagna år ut och år in - blir svaret kortfattat: 

"Jag kan inte uttala mig i enskilda ärenden".

Vi undrar också varför Olle och Theos vittnesmål om våld och kränkningar inte tas på allvar. Susanna Karlqvist svarar: 

"Jag får inte uttala mig i enskilda ärenden, men vi tar självklart alltid uppgifter om våld och kränkningar på allvar. För att säkerställa att placerade barn får det stöd och skydd som behövs följer vi vården kontinuerligt. 

Men efter NT:s granskning ska nu fallet granskas internt. Susanna Karlqvist skriver: 

"Jag kan också tillägga att vi alltid gör en intern utredning när det kommer in åsikter om att vi har brustit i vårt arbete, så nu när jag har fått ta del av er granskning kommer det att göras för att säkerställa att vi inte har brustit i vår hantering".

Men vad det är för granskning som ska göras, vem som gör den och när den ska vara klar – det får vi inte veta. 

Vi skickar ännu ett sms och vädjar om att få en intervju för att få svar. 

FN kritiserar Sverige för att myndigheter fattar beslut utifrån en teori om föräldrapåverkan.
FN kritiserar Sverige för att myndigheter fattar beslut utifrån en teori om föräldrapåverkan.

Vi vill också prata med henne om den kritik som Förenta Nationerna (FN) kritiserat Sverige för – nämligen att myndigheter fattar beslut utifrån en teori om föräldrapåverkan. Vi vill höra om hon ser någon sådan risk. 

Men det kommer inget svar från socialdirektör Susanna Karlqvist.