Det är midnatt och mörkret vilar över Stegeborg. Kustbevakningens fartyg har precis lagt till för ett kort stopp vid bryggan, men siluetten är svår att läsa ut i den svarta natten. Bredvid Hamnkrogen står en polisbuss parkerad.
– Var försiktig så du inte halkar, det blir halt när det regnar, välkomnar fartygets befälhavare, Martin Hollingworth.
Ombord är det nästan kolsvart. Endast instrumentpanelens sken lyser upp kommandobryggan. Mörkret är en förutsättning för att kunna patrullera sjön obemärkt.
Den här natten bistår Kustbevakningen Polisen i en pågående insats mot båtmotorstölder – ett brott som ökade markant förra året.
– Vi kommer att hålla oss på sjösidan under hela natten för att upptäcka och förhindra brott. Vi har vår stora enhet som vi är ombord på nu och vi kommer även ha mindre enheter som är igång, förklarar Martin Hollingworth.
– Den här tiden på dygnet spanar vi på allt som rör sig. Ser vi en bil på land som är ute och kör så rapporterar vi in det till polisen. Ser vi en båt som är ute och kör så kommer vi själva göra stopp och kontroll på båten, fortsätter han.
Den här tiden på dygnet spanar vi på allt som rör sig.
Martin Hollingworth
befälhavare, Kustbevakningen
Det stora insatsområdet sträcker sig från Arkösund i norr till Kaggebo i söder. Flera polispatruller och specialenheter deltar – inklusive hundförare och drönarpiloter – för att täcka så mycket av kuststräckan som möjligt. Förhoppningen är att kunna ta tjuvarna på bar gärning.
– Det är en ökning på flera hundra procent. Och ofta handlar det om stora godsvärden. Vi pratar ju miljonbelopp. Det blir många målsägande, många som drabbas, säger John Elljung, från Polisen som leder insatsen längs kusten.
Båtmotorstölder är ett växande problem, och de som ligger bakom är välorganiserade. De arbetar nattetid, när mörkret ger dem skydd, och rekognoserar i förväg vilka motorer de ska ta. Ofta har de en förberedd lista med specifika modeller och märken. Målet är att snabbt föra stöldgodset ut ur landet – vidare till Baltikum och sydöstra Europa.
– Det är därför det är så viktigt med samverkan. Dels med andra myndigheter, som vi gör nu tillsammans med Kustbevakningen, dels intern samverkan inom Polisen, säger John Elljung.
Han lyfter också båtsamverkan som en nyckel till framgång.
– Det bygger på att polisen tillsammans med de som har båtar arbetar mot den här typen av brottslighet. För de har ju också ett visst ansvar i att göra det svårt för tjuvarna genom till exempel lås och stöldskydd. Och att de vid misstänkt aktivitet hör av sig till oss.
Det blir många målsägande, många som drabbas.
John Elljung
insatsledare, Polisen
Men tjuvarna är kreativa. Längre norrut har de börjat använda sina egna båtar för transport – en metod som nu ställer till problem i Stockholms skärgård.
– Sjöpolisen har sett hur de flyttar stulna båtar till en annan ö eller ut på öppet vatten, där de i lugn och ro monterar bort motorn. Sedan transporteras motorerna vidare med deras egen båt, innan den fraktas ut ur landet. Än så länge har vi inte sett den här metoden i vårt område, konstaterar John Elljung.
En kort stund tänder Kustbevakningen sina bländande strålkastare. En mindre båt sjösätts och försvinner iväg i mörkret.
Kort därefter kastar man loss från bryggan och i samma sekund som strålkastarna släcks är de borta – lika skyddade av natten som dem de jagar.