Bostadsbygget som bara blev en sjönära dröm

Bostadsbygget som bara blev en sjönära dröm

Vadstena kommun
Lästid cirka 13 min

Det är januari 2024 och ett lager av pudersnö har lagt sig över de plasttäckta huskropparna. Bygget längs med Vätterns strand har länge dragit åt sig blickar från Vadstenas invånare. Hur ser det ut? Händer det något? När kommer det bli klart? Samtidigt har köparna levt i flera år med en stor ovisshet om när de ska få flytta in i sina nya hem.

För tomten som ligger längs med Tycklingestigen och Johan III:s väg fick de tidigare ägarna sitt bygglov beviljat i november 2018. Susenborgshagen 3, som fastigheten heter, ägdes då av Scandinavian SIP Homes som ville bygga sex ljusbeiga parhus som skulle inrymma totalt tolv bostäder.

Nu, fem år senare, är det Bostadsrättsföreningen Susenborgshagen som äger marken och som fortsatt projektet. Men de hann knappt fira två år vid bygget innan konkursanmälan lämnades in. 30 juni stod det klart – föreningen ska avvecklas.

– Mitt uppdrag som konkursförvaltare är bland annat att jag ska försöka sälja den. Det är en försäljningsprocess som pågår nu. Det är prio, säger konkursförvaltaren Hanna Ericson, Advokatfirman Delphi.

Fastigheten med de påbörjade husen beskrivs som svårvärderad, men tillskrivs beloppet 10 miljoner kronor. Det finns även andra tillgångar, så som köksstommar och annat byggmaterial för 40 000 kronor.

Och så är det skulderna. Till banken är föreningen skyldig strax över 30 miljoner kronor. Utöver det finns skulder runt 27 miljoner, där finns bland annat pengar från ett tiotal kontantinsatser inräknade. Pengar som köparna investerat i sina framtida hem.

Det här har hänt

2017 Scandinavian SIP Homes ansöker om bygglov om tolv bostadsrätter i sex huskroppar vid Birgittastranden i Vadstena.

2018 Bygglovet beviljas men överklagas till länsstyrelsen som avslår överklagan tidigt år 2019. Ärendet överklagas igen men blir avslaget av mark- och miljödomstolen. Bygglovet vinner laga kraft i november 2019.

2020 Bygget påbörjas och det som finns på tomten rivs.

2021 BRF Susenborgshagen tar över projektet.

2022 Markföroreningar konstateras.

2023 Kommunen stoppar bygget på grund av byggtekniska frågor som måste lösas.

2023 BRF Susenborgshagen ansöker om konkurs.

undefined

Det gick väldigt fort när vi väl bestämde oss

Pia Widholm

köpare

Pia Widholm och hennes sambo hade bestämt sig. Nu skulle de flytta till Vadstena. År 2020 slog de till. De skulle lämna centrala Uppsala och köpa en av lägenheterna i det där husprojektet som låg perfekt till. Även om paret spenderat mycket tid i Vadstena genom åren, så hade de tidigare aldrig haft en tanke på att flytta dit, förrän det här projektet drog igång. 

– Det var ett vackert läge, vi ville bo nära vattnet. Husen vi såg på prospekten och ritningarna var ett attraktivt boende. Så vi bestämde oss och fick nog en av de sista lägenheterna. Så vi kom in sent i projektet. Det gick väldigt fort när vi väl bestämde oss, berättar hon.

Fåordigt om konkursens orsak

Konkursförvaltare Hanna Ericson kan inte svara exakt på vad som ligger till grund för konkursen, men att det nu är en fråga för henne att utreda.

– Av den information jag har fått och som jag har förstått det så har man haft problem mellan bostadsrättsföreningen och föreningens entreprenör, säger Hanna Ericson.

undefined
Det sjönära läget fick Pia att fatta intresse för projektet och får viljan att flytta till Vadstena.

Föreningen, som också varit byggherre under byggnationen, är återhållsamma med information när vi når dem. De väljer att svara på frågorna via sms.

"Föreningen är satt i konkurs för att våra entreprenörer inte klarat av att hålla överenskommen budget. Vi tog redan från början hjälp av professionellt projektstöd men det har inte hjälpt. Kostnaderna för projektet har skenat och till slut blivit så höga att varken bank eller investerare mäktar med att skjuta till ytterligare medel" skriver Jan Hermansson, som företräder föreningen.

Entreprenören Mälarentreprenad bygg AB väljer att inte svara på några frågor om situationen när vi kommer i kontakt med dem.

"Det har varit svårt att få tag i folk"

Gråa moln täcker himlen över Uppsala centralstation. Ett stenkast därifrån bor Pia och hennes sambo. Ganska omgående efter sitt lägenhetsköp i Vadstena väcktes en olustig känsla när de kände att de inte fick den respons de behövde.

– Det har varit svårt att få tag i folk. Redan från början var det svårt att få tag i någon adekvat information.

Men föreningen delar inte den bilden.

"Föreningen har full förståelse för att köparna känner sig frustrerade. De har visserligen fått kontinuerlig information om händelseutvecklingen, men det har mestadels handlat om nya problem och förseningar" skriver deras företrädare i ett sms.

Pia och hennes sambo bodde inte ihop vid köptillfället. Så för att förbereda sig inför flytten sålde de hans lägenhet.

– För nu skulle vi ju flytta till Vadstena. 

Det de inte visste då var att utsikten över Vättern skulle förbli en dröm.

undefined
Redan från början tyckte paret att det var svårt att få svar på de frågor de hade.

Innan konkursen var ett faktum för föreningen hade visionen om strandnära hus med handslaget danskt tegel fått ett stopp redan i januari 2023. Efter att den kontrollansvarige lämnat in en lägesrapport beslutade Vadstena kommun att bygget inte fick fortsätta.

Den senaste kontrollansvarige, som också avböjt att kommentera, skriver i rapporten att entreprenören lämnar sitt uppdrag och att byggherren tar in en ny entreprenör. "Det är fortfarande oklart vem som tar över projektet eller tidsplan för färdigställande av byggnation, Byggherre förväntas återkomma med information om detta när nytt avtal har upprättats" står det. Men mer än så hann inte att hända i projektet.

Allvarliga brister satte stopp

Utanför plan- och bygglovchef Anna Säfströms rum på kommunhuset i Vadstena målas det om. Skyddande papp ligger på golvet och plasten över fönsterrutorna prasslar till av vinddraget när hon går förbi. När vi slår oss ned på hennes kontor berättar hon att man tog emot underlaget från kontrollansvarig i mellandagarna år 2022.

– Vi gick på kontrollansvariges linje. Han hade gjort ett bra jobb med att sammanställa de här bristerna som finns, säger hon.

I lägesrapporten står att det finns brister i bjälklaget samt att papp ska ha lagts på takterrassen efter att det ska ha regnat in. Därför vet man inte om fukten blivit instängd. Där står även att avluftningen till avloppet går upp på terrassen – där framtida spabad ska stå. Beslutet blir därför att bygget stoppas tills att man rett ut byggfelen, men också tills föreningen fått in rätt information då listan över alla kontroller som behöver göras inte var komplett.

undefined

Här finns allvarliga brister

Anna Säfström

plan- och bygglovchef Vadstena kommun

Hur ser ni på bristerna?

– Här finns allvarliga brister och när man ser det är det dags att signalera att, nu får ni stoppa. Det måste göras upp en plan; vad är det för brister i detalj? Hur ska bristerna åtgärdas? Ta fram de handlingar som saknas och beskriv hur ni ska lösa de här konstruktionsmissarna. Det måste man göra innan man kan börja bygga igen, säger Anna Säfström.

Hon beskriver att byggärendet har inneburit flera turer då det är många handlingar som är inlämnade. Men också att det har varit byten av entreprenörer och kontrollansvarig under arbetets gång.

– Vi har ju bara vår bild av ärendehanteringen och kan bara ha fokus på själva myndighetsutövningen. Sen tycker vi så klart att det är jättetråkigt att det har blivit så här, för vi tyckte att det var ett fint förslag.

Problem gömde sig i marken

Men det finns ytterligare ett lager i historien om Susenborgshagen 3, utöver ekonomiska problem och byggfel. Under våren 2022 stöter föreningens entreprenör på något som visar sig vara en stor markförorening. Då har redan flera av husen börjat byggas. Enligt miljöchef Therése Engdahl på Vadstena kommun fanns det ingen indikation på att en markundersökning behövde genomföras vid bostadsbyggets början.

– Vi får inte alltid veta när det köps mark, utan vi kan få en remiss från bygglovsenheten, och då säger vi att man ska provta marken. Men det är inget som vi ställer krav på, vi kan bara ställa krav när det är på vårt bord, säger hon.

Det är när entreprenören ska börja med markarbeten inför byggnation som marken provtas en första gång. Då för att man ska veta hur massorna ska behandlas ur en miljö- och arbetsmiljösynpunkt.

– Det är upp till den som ska bygga eller vidta åtgärd som ska undersöka marken. Den personen har bevisbördan, och då kan visa sig att det till exempel finns föroreningar. Det är upp till de ansvariga för åtgärden, men man tar en risk om man inte gör det, säger Therése Engdahl.

Engdahl understryker även att när man i detta fall inte kunnat konstatera vem som har orsakat föroreningen, och att ansvaret då hamnar på fastighetsägaren.

undefined
Resultatet från markundersökningen visas i en karta indelad i färglagda zoner. Där färgerna gul, orange och röd finns, får man för tillfället inte bygga bostäder då det anses vara en risk för människorna som ska bo där. Men området är redan bebyggt av påbörjade hus.

Det var Scandianvian SIP Homes som fick bygglovet och som inledde bygget, men bolaget gick i konkurs år 2020. Vi har sökt Ulf Roberson, tidigare vd på företaget, men utan resultat. Vi får dock kontakt med en person kopplad till deras Vadstenaprojekt.

Visste man någonting om statusen på marken?

– Ja det gjordes en arkeologisk undersökning.

Gjordes någon undersökning om föroreningar?

– Det fanns frågor uppe kring det, så jag skulle vilja påstå att det gjordes provtagningar. Men jag kan inte svara på det på rak arm.

Beskedet vi får är att SIP Homes försökte att göra de undersökningar som behövdes utifrån den information som fanns.

– Om det inte gjordes några fler provtagningar så var det i så fall att någon gav svaret att det var sanerat och klart sedan tidigare.

Var den informationen kommer ifrån kan hen dock inte svara på. Vadstena kommun har heller ingen dokumentation som styrker att någon markundersökning gjordes i början av projektet.

"Att gräva bort föroreningen kan bli problematiskt"

När undersökningen av marken väl görs under våren 2022 pekar den på onormala värden. Kommunen beslutar då att en fördjupad markundersökning ska göras. Den sker under sommaren och visar ett resultat av både farligt avfall och tungmetaller – vilket innebär att det utgör en ökad risk för människors hälsa och miljö.

– Det rör sig om flera områden, men man har hittat bland annat kvicksilver, alifater, aromater, PAH:er som överskrider gränsvärdet för farligt avfall och känslig markanvänding, det vill säga mark man får bygga bostäder på, säger Thérese Engdahl.

PAH är ett gift som är cancerframkallande, alifatiska kolväten påverkar lungorna och kan ge allvarliga lungsymtom hos framför allt småbarn. Aromatiska kolväten påverkar också lungorna och klassas ofta som både giftiga och cancerogena. Kvicksilver kan ge skador på hjärnan och det centrala nervsystemet. Barn är särskilt känsliga för kvicksilver.

undefined

Det är det man är rädd för, att ångorna ska sprida sig med tanke på vad det är för slags föroreningar

Therése Engdahl

miljöchef Vadstena kommun

Enligt miljöavdelningen finns det en stor risk att de redan anlagda byggnaderna påverkas mycket av föroreningen.

Finns det under huskropparna?

– Det är en del av problemet. Att föroreningen ligger under en del av byggnaderna. Det är det som gör det så svårt att sanera. Att gräva bort föroreningen kan bli problematiskt, säger Thérese Engdahl.

Finns det risk att föroreningarna kan ta sig upp i husen? 

– Det är det man är rädd för, att ångorna ska sprida sig med tanke på vad det är för slags föroreningar. PAH-föroreningar i mark och grundvatten kan utgöra en risk för boende efter en exploatering i ett förorenat område. Dessa föroreningar kan ta sig in i byggnader och utgöra en hälsorisk för människor som bor eller vistas där.

– Oavsett om huset ligger just där man hittat föroreningen eller inte, är det då tänkt att folk ska kunna odla i sin trädgård är det inte heller optimalt. Inte heller för exempelvis en lekplats eller boulebana. Det spelar ingen roll om du tänker att du ska ha hus eller trädgård så länge ändamålet är bostad.

Vad skulle en sanering innebära för det som redan är byggt?

– Byggnadstekniskt kan jag inte uttala mig om. Men om man tänker att man gräver bort marken och har ett hus där så kanske det inte finns så mycket bärighet kvar, beroende på hur mycket du behöver ta bort. Ska man ha bostäder så är det högre krav på renlighet i marken och då måste man uppnå riktvärdena. Annars får man göra något annat av platsen, säger Therése Engdahl.

undefined
Flera Vadstenabor har reagerat på att bygget har stått still under en längre tid och undrat varför.

Detaljplanen innehöll information om en oljecistern

Ritningar från 90-talet och historiska flygbilder från 60-talet visar att tidigare verksamhet haft en 600 kubikmeter stor oljecistern med tjockolja på fastigheten. I markundersökningen skriver man även att det ska ha funnits ett lastbilsgarage intill och att cisternen ska ha demolerats under 90-talet och efter det ersatts av en tank med eldningsolja. När marken såldes av en privatperson år 2017 till Scandinavian SIP Homes använde man sig av en detaljplan från 1993 som redan fanns.

– När vi får in en ansökan som gäller en lite större byggnation brukar vi vara några stycken som går igenom materialet som har kommit in. Bland annat för att se om det är tillräckliga handlingar eller om vi behöver efterfråga kompletteringar, säger Anna Säfström, plan- och bygglovchef.

Cisternen finns med på ritningar i detaljplanen. Vad har ni för ansvar att notera vad som är inritat?

– Eftersom den var borttagen i fält var den inte synlig på nybyggnadskartan som var underlag till ansökan. Det var därför inte en fråga som vi noterade i samband med handläggningen. Hos oss fanns ingen som hade ett minne av att det skulle ha legat en cistern och den togs bort av landstinget, förmodligen i samband med försäljningen av marken. Men att den fortfarande var kvar 1993 då planen togs fram är klart, eftersom den är synlig på grundkartan, säger Säfström.

undefined
I detaljplanen fanns cisternen inritad, men var inte synlig på nybyggnadskartan som kommunen hade som underlag till ansökan. "Det var därför inte en fråga som vi noterade i samband med handläggningen" säger Anna Säfström, plan- och bygglovchef.
undefined
Flera av husen som redan är påbörjade berörs av föroreningen i marken.

"Den här tiden har varit ganska plågsam"

Pia och sambons dröm om ett boende i Vadstena har gått i spillror. Handpenningen med tillägg på 573 460 kronor kändes som borta med vinden när de fick information om markföroreningen.

– Då började vi förstå att det var mer komplicerat än vad vi trodde. Vi ville ju inte bo på förorenad mark. Men vi trodde att en sanering skulle ske, säger hon.

undefined
"Vi har förstått att många invånare i Vadstena har undrat, och till och med varit irriterade på att bygget har stått stilla" säger Pia Widholm.

Men när bostadsrättsföreningen ansökte om konkurs tog det hela en vändning.

– Vi har förstått länge att vi är försäkrade, men vi har varit osäkra på hur den kommer gälla.

Föreningen skriver i ett sms att de ska ha informerat köparna om att föreningen tecknat en förskottsgarantiförsäkring.

– Det känns skönt att vi har kommit fram till ett avgörande. Den här tiden har varit ganska plågsam. 

Enligt försäkringsbolaget Nordic Guarantee, som är anlitat i detta fall, är det vanligt att man vid nybyggen använder sig av en sådan garanti för att kunna tar ut en summa i förskott från köparen.

– Försäkringsbolaget har skött detta jättebra. Och det har varit en snabb process. Det har inte varit några diskussioner.

I september betalas pengarna in på Pias konto. Även om de vetat om att det finns en försäkring, så har det inte helt tagit bort oron för de utlagda pengarna när det skakat i projektet.

– Vi har funderat mycket på var våra pengar är, kan vi lita på försäkringen, kommer vi flytta till slut, säger Pia och fortsätter:

– Vi har förstått att många invånare i Vadstena har undrat, och till och med varit irriterade på att bygget har stått stilla. Kanske till dess försvar så kom det en pandemi emellan, och det världsliga och ekonomiska läget har förändrats.

undefined
Pia Widholm planerar inte att flytta till Vadstena. Efter den långdragna processen blir hon nog kvar i Uppsala ett tag till.

Tänker ni flytta till Vadstena ändå?

– För tillfället är Vadstena borta från kartan, nu har det ändå kommit till vägs ände och vi har fått tillbaka våra pengar. Vi måste fundera på hur vi vill ha det framöver.

Hur känns det nu?

– Idag känns det bra, det har varit så mycket till och från, fram och tillbaka. Och dragit ut på tiden, så intresset har ju definitivt falnat.

Husens framtid är ännu oklar

Utöver Pia och hennes sambo är det ett tiotal andra köpare som lagt in pengar i projektet, de flesta är handpenningar på husen. Summorna sträcker sig från 100 000 till 700 000 kronor.

Kommer de som tidigare lagt en kontantinsats att ha någon förtur i ett eventuellt fortsatt bygge?

– Bygget kommer inte färdigställas av konkursboet, utan man försöker hitta någon som vill köpa fastigheten. Vad den tänker sig göra, det är för mig oklart. De som har en fordran i konkursen, det är ju det de har, en fordran, säger Ericson och fortsätter:

– Det är en lite speciell konkurs som sådan.

På vilket sätt?

– Det är inte varje dag man som konkursförvaltare får ett halvfärdigt bygge, som dessutom är en bostadsrättsförening.

undefined
Konkursförvaltaren arbetar med att få husen sålda. Men vad som händer framöver är ingen som vet.

Efter att fler uppgifter gällande problemen med bygget kommit fram tar vi ny kontakt med bostadsrättsföreningen. Dagen efter de fått frågorna får vi ett nytt sms.

"Så länge konkursen är under utredning kommer vi inte att göra några uttalanden", skriver de.

Med de problem som finns som bakgrund – kommer fastigheten gå att sälja?

– Det kan jag tyvärr inte svara på, om det kommer att gå. Men jag ska göra mitt bästa. Vi har kontinuerliga kontakter med intressenter. Och hoppas såklart att försäljning ska kunna ske, inom kort. Men det krävs ju två parter för det, säger Hanna Ericson.

Det är minusgrader. Vinden tar tag i den mjölkvita plasten så det prasslar till. Än är framtiden för bygget på Susenborgshagen 3 ovisst.