Syftet med aktionen var enligt Blekingenytt att FMV vill försäkra sig om att avancerad försvarsteknik som tillhör FMV inte lämnar landet.

Bakgrunden är osäkerhet kring Kockums efter de havererade ubåtsförhandlingarna med FMV.

Kockums säkerhetschef Lars E Karlsson ska ha varit på plats men inte lyckats hindra FMV:s personal. Kort senare togs han ur tjänst, rapporterar SVT:s Blekingenytt.

Enligt uppgift till Ekot lämnade FMV Kockums utan att ta med sig någonting.

Ekot uppger att Kockums och FMV inte kunde komma överens om vad som tillhör vem. Därför slutade det med att de FMV-anställda lämnade Kockums tomhänta.

FMV:s pressekreterare Louise Wileen Bjarke säger till TT att det skett "en rutintransport av särskilt försvarsmateriel". Mer vill hon inte säga.

Inte heller på Kockums är man särskilt talför. Informationschefen John Ahlmark säger att han med hänvisning till sekretessen är förhindrad att kommentera händelsen, inte ens huruvida företagets säkerhetschef är kvar i tjänst.

Försvaret uppger att en transportskyddsstyrka från det skånska regementet P7 stödde FMV med transporten från Kockums, inte något militärpolisförband som tidigare rapporterats.

Han säger också att militärerna aldrig var inne på Kockums.

FMV och Kockums tyska ägare Thyssen Krupp har trots segslitna förhandlingar inte kunnat enas om bland annat villkoren för att bygga två nya svenska ubåtar. Nu har FMV och regeringen i stället riktat blickarna mot svenska Saab, som också har fått i uppdrag att ta fram en ny försörjningsstrategi inom undervattensområdet.