Recepten är för 4 personer

TAPASBRICKA
1 burk goda oliver, ca 400g
1 msk hackad färsk persilja
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 citron, zest och juice
½ dl spansk olivolja
1 paket pimentos padrones, ca 200g
Blandad chark, ca 50g – 100g per person
2 goda fina tomater
100g manchego ost
Spansk olivolja
Flingsalt och svartpeppar

Häll av vätskan från oliverna och blanda oliverna med persiljan, vitlöken, citronen och olivolja. Låt det stå och dra en kort stund.

Stek pimentos padrones i lite olivolja tills de blir fint stekta och mjuknar, flingsalta rikligt.
Skär tomaterna i snygga bitar, salta, svartpeppra och dutta på lite olivolja.
Skär upp hälften av manchegon i fina bitar.

Lägg upp charken med kärlek i fingrarna på något snyggt, toppa med nystekta pimentos, tomater, manchego, ringla på lite olivolja, riv över resterande manchegoost och toppa med något grönt pynt. Hugg in!


PAELLA
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 pkt saffran, ca 0,5g
4 dl avorioris
1 dl vitt vin
7-8 dl kycklingbuljong

Tomatröran, typ ratatouille
½ aubergine, tärnad
½ zucchini, tärnad
1 morot, tärnad
2 stjälkar selleri, tärnad
1 gul paprika, tärnad
1 gul lök, tärnad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 burk krossade tomater, ca 400g
1 msk hackad färsk oregano
1 msk hackad färsk basilika
Rödvinsvinäger
Socker

Skaldjur, gärna några havskräftor, ett ben från en kungskrabba och två nävar skalade räkor.
Ca 200g grillad kyckling, nedskuren i mindre bitar
Ca 200g grillad korv, skuren i snygga skivor
Ca 50g baby spenat

Salt och svartpeppar
Spansk olivolja


Tomatröran, typ ratatouille
Fräs på alla grönsakerna i olivolja så de får snygg färg och börjar mjukna. Slå på krossade tomater och örter. Låt det hela koka ihop på lite svagare värme och droppa sen i lite rödvinsvinäger, sockra, salta och svartpeppra, det gäller här att hitta den där perfekta balansen för att få en kanongod tomatröra. Ge inte upp för lätt.

Under tiden grönsakerna står och kokar ihop så gör vi paellan.

Koka upp kycklingbuljongen i en kastrull. Fräs på den finhackade gullöken och vitlöken i lite olivolja i en lämplig kastrull, tillsätt riset och låt riset fräsa med och bli lite glansigt. Häll på saffran och häll på kycklingbuljong så det täcker, dra ner värmen till hälften och häll på mer buljong och låt det koka ihop med riset. Upprepa tills all buljong kokat ihop med riset. Smaka av riset med salt.
När riset är klart så vänd ner tomatröran, dina skaldjur, korv, kyckling och spenat.
Ställ fram och njut!


CRÈME CATALAN
5 dl grädde
3 dl mjölk
2 vaniljstänger
1 apelsin, zest
1 stjärnanis
1 kanelstång
1 dl strösocker
8 äggulor
Råsocker
(Ugn 90 grader)

Skrapa ur fröna från vaniljstängerna och vispa ihop dem tillsammans med äggulorna och sockret i en bunke. Koka upp grädde, mjölk, apelsinzest, stjärnanis, kanel och vaniljstängerna och dra det sen ifrån värmen så det får svalna en liten stund. Blanda ihop de vispade äggen och grädd- mjölken, ställ sedan gärna smeten i kylen över natten så smakerna kommer fram ordentligt.
Sill smeten efter vi har haft den stått ett tag eller inte och ha upp den i en passande form eller om man vill i flera formar. Baka sen av creme catalan i ca 1 1/2 timme – 2 timmar tills den har ”stannat” i formen och den känns fast och fin i kanterna. Ta sen ut formen, låt den svalna lite och kyl den. Vid servering så är det bara att slänga fram formen och strössla på mycket råsocker jämt fördelar över det hela, bränn sen med brännare tills sockret är härligt knäckigt.