KROPPKAKOR
Svamp, lingon, kål och brynt smör

100g Mjöl
800g Skalad mandelpotatis
1 ägg
1 tsk malen kryddpeppar
1 citron, zest

2 dl lingon
1 dl socker

600g ansad blandad svamp, hackad
1 gul lök, finhackad
6 dl strimlad svartkål och grönkål

200g osaltat smör
Salt och nymalen svartpeppar
Rapsolja och smör till stekning

Koka potatisen färdig och häll av vattnet. Låt potatisen torka så att den vitnar. Pressa potatisen, tillsätt mjöl, kryddpeppar, citronzest och äggula, arbeta ihop till en jämn klump. Rulla ut smeten och skär till ca 40 grams bitar. Rulla runda och koka i lättsaltat vatten tills de flyter upp, ca 3 minuter. Kyl kroppkakorna. Stek kakorna färdiga i olja och smör.

Blanda lingon och socker, låt det stå och dra tills sockret lösts upp. Bryn smöret till himmelskt nötigt. Stek svamp, lök och kål i en större panna med olja och smör tills allt är fint stekt och mjukt.

Servera nystekta kroppkakor med svampen, kål, brynt smör och lingon.

ÅNGAD TORSK MED ÄGGSÅS
Syrad grädde, dill, rivet ägg, gurka och gröna ärtor

600g torksrygg, skuren i fyra lika stora bitar
1 liter vatten
1 dl salt

1 dl rapsolja
2 krukor dill

3 dl grädde
1 ½ msk ättika
2 tsk salt

4 kokta ägg
1 gurka
3 dl gröna ärtor
50g/kruka vattenkrasse
1 citron, zest och juice
2 msk olivolja
1 msk plockade dillvipor

Blanda salt och vatten. Lägg fisken i det salta vattnet i ca 30 minuter, ta upp fisken och torka den. Lägg den på en ny plåt och ånga på 100grader i ca 5-6 minuter till den har en innertemperatur på 45 grader.

Värm upp rapsolja till 50 grader och mixa dillvipor och kvistar med oljan så det blir tokigt grönt. Sila och kyl oljan. Blanda grädde, ättika och salt, låt det stå en stund och vänd sen lite lätt ner dill oljan, blanda inte för mycket.

Skala, dela gurkan på mitten och skrapa ur kärnorna. Skär gurkan i halvmånar. Blanda gurka, ärtor, citron, olivolja och riv ner ägg, salta.

Servera den ny ångade torsken med ”dillsåsen”, den lilla salladen med gurka, ägg, ärtor, toppa med vattenkrasse och släng på dill lite här och där. Njut!